Στον αέρα η σχολική χρονιά-Πιθανή νέα αναστολή

Στον αέρα η σχολική χρονιά, με τους γονείς να ζητούν νέα αναστολή στην έναρξη της, υποδεικνύοντας με έντονο τρόπο πως τα σχολεία είναι ανέτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές.
 
Όλα τα προβλήματα που παρατηρούνται, τέθηκαν στο τραπέζι της κρίσιμης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Παιδείας, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και μέλη της επιδημιολογικής ομάδας.
  
Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, τόνισε πως έθεσαν ενώπιον της κυρίας Πανά την πρότασή τους να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να κατεβάσουν για λίγο τη μάσκα, ώστε να κυλά ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία, εντός των σχολικών αιθουσών. Πρόσθεσε πως η επιδημιολόγος τους υποσχέθηκε πως το Υπουργείο Υγείας θα μελετήσει το αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων και ως εισήγηση δεν έχει αποκλειστεί να χρησιμοποιείται η προστατευτική ασπίδα προσώπου.
 
«Θα αναμένουμε και ελπίζουμε να σταλεί από το Υπουργείο Παιδείας μία οδηγία που να καλύπτει τους εκπαιδευτικούς και πάνω από όλα θεωρούμε ότι για λόγους υγείας, είναι δεδομένο ότι η χρήση της μάσκας, είναι υποχρεωτική. Όμως, ειδικά σε εκείνες τις περιπτώσεις που τα παιδιά θα πρέπει να διαβάσουν τα χείλη των εκπαιδευτικών, θα πρέπει ο εκπαιδευτικός να μπορεί να μιλά χωρίς τη χρήση της μάσκας, νοουμένου ότι τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας».
 
Ο κ. Χατζησάββας, αναφερόμενος στο δεύτερο σημαντικό ζήτημα που συζήτησαν κατά τη σύσκεψη, σημείωσε πως είναι κοινή άποψη ότι τη Δευτέρα τα σχολεία ενδεχομένως να μην είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές.
 
«Μιλούμε πάντα για τους μαθητές, οι εκπαιδευτικοί είναι στις θέσεις τους και εργάζονται για να υποδεχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους μαθητές μας. Αυτά που διαπιστώνουμε και οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι ότι δεν υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις σχολικές αίθουσες».
 
Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, σημείωσε πως στη σύσκεψη έθεσαν ένοτνα κάποια ερωτηματικά και κάποια προβλήματα, που θεωρούν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν. 
 
«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, δεν υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για να υποδεχτούμε τους μαθητές μας, με ασφάλεια στα σχολεία. Για να μην παρανομούμε, θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να είναι πλήρως έτοιμο τη Δευτέρα, για να μπορούμε να υποδεχτούμε τους μαθητές. Εάν όχι, θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις, για να μην δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα». 
 
Όσον αφορά στη χρήση μάσκας, ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε πως ως ΠΟΕΔ επιμένουν στη θέση τους, τονίζοντας πως όταν ο εκπαιδευτικός διδάσκει σε απόσταση πάνω από δύο μέτρα, να μην φέρει μάσκα, επειδή δεν θα μπορέσει να μεταδώσει αυτό που θέλει στα παιδιά. 
 
«Είναι κύριο μέρος στην εκπαιδευτική διαδικασία, στα νηπιαγωγεία και στην ειδική εκπαίδευση, οι εκφράσεις του προώπου. Συνεπώς, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί όπως το παρουσιάζουμε και ελπίζουμε να επανεξετάσουν τη συγκρεκριμένη απόφαση».
 
Αναφερόμενος στις υψηλές θερμοκρασίες, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, τόνισε πως αυτές τις ημέρες, υπάρχει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας, οι μαθητές καλούνται να παρουσιαστούν σε αίθουσες-φούρνους, «αυτό το κοκτέιλ θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα».

Τις επόμενες ώρες λαμβάνει αποφάσεις το Υπουργείο Παιδείας

Μελετά το ενδεχόμενο για αναστολή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο Παιδείας, με τον Πρόδρομο Προδρόμου να αναφέρει πως η τελική απόφαση θα ληφθεί εντός των επόμενων ωρών.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε πως έχουν λάβει αίτημα-εισήγηση από τους οργανωμένους γονείς Μέσης Εκπαίδευσης για αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υποστηρίζεται από το γεγονός ότι θα πρέπει να φέρουν προστατευτική μάσκα οι μαθητές. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχει κάποια σύσταση για την αναστολή των εργασιών, όμως εξετάζεται αυτή η πρόταση και θα λάβουμε αποφάσεις τις επόμενες ώρες. Θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι σε ένα διάλογο με το πως μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σχολεία τις κλιματολογικές αλλαγές».

Ο υπουργός Παιδείας, αναφερόμενος στην ετοιμότητα των σχολείων, σημείωσε πως τα σχολεία θα είναι έτοιμα μέχρι την Κυριακή το βράδυ, ενώ ξεκαθάρισε πως τα σχολεία πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τη Δευτέρα, ανεξαρτήτως απόφασης για αναστολή.

«Τα σχολεία δεν είναι όλα πλήρως έτοιμα τώρα, αλλά θα είναι έτοιμα την Κυριακή τη νύχτα. Οι σχολικές εφορίες έχουν κάνει πολύ σημαντική δουλειά. Τα μεγέθη των σχολείων είναι διαφορετικά και συνεχίζονται οι εργασίες. Τα σχολεία πρέπει να είναι και θα είναι έτοιμα. Κάποια είναι ήδη έτοιμα».

Αναφερόμενος στα ενωμένα θρανία, ο υπουργός Παιδείας, χωρίς να κρύψει τον εκνευρισμό του, απάντησε πως σε όλα τα σχολεία της Ευρώπης υπάρχουν ενωμένα θρανία, είτε οριζόντια, είτε κάθετα, τονίζοντας πως η προτεραιότητα για τα σχολεία είναι η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η ασφάλεια.

Η επιστολή των γονέων στον Υπουργό
Παράλληλα, οι γονείς από την πλευρά τους, συνεχίζουν να αντιδρούν στην χρήση μάσκας, τονίζοντας πως με τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες «θα έχουμε λιποθυμίες».
 
Η επιστολή, την οποία κατέχει ο REPORTER, απεστάλη στον Υπουργό Παιδείας στις 4 Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρεται σε αυτή «η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε συνθήκες τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και της χρήσης της μάσκας, από όλους τους μαθητές, είναι μεγάλη πρόκληση. Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, καθιστούν τις συνθήκες εργασίας στα σχολεία εξαιρετικά αντίξοες».
 
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς, μέσα σε αυτές τις θερμοκρασίες, προκαλεί προβληματισμό στους γονείς, που θεωρούν ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.
 
«Θεωρούμε ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα και δεν θα συμβάλουν στην εξοικείωση των μαθητών με την χρήση μάσκας. Παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και τα υπόλοιπα παιδιά, φορώντας μάσκες, σε μη κλιματιζόμενες αίθουσες, μπορούν να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα, λιποθυμίες και άλλα», αναφέρουν στην ανακοίνωση.
 
Οι γονείς παρακαλούν τον υπουργό Παιδείας όπως προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αξιολογηθούν οι προβλεπόμενες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας στις αίθουσες, από το Υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας πως… «αν δεν κριθεί ασφαλής η επιστροφή των παιδιών σε συνθήκες καύσωνα, ζητούμε να προχωρήσετε σε αναστολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς, μέχρι την υποχώρηση του καύσωνα (2-3 ημέρες)».
Το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις εντός των επόμενων ωρών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»