Κινούνται νομικά κατά αποφάσεων του Υπουργικού τα Ιδιωτικά Κολλέγια

Στην Δικαιοσύνη προσφεύγουν τα ιδιωτικά κολλέγια, αφού βλέπουν ανισότητες, πίσω από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, όσον αφορά στους ξένους φοιτητές, από τρίτες χώρες.
 
Ο πρόεδρος τους συνδέσμου των ιδιωτικών κολλεγίων, Μάριος Αμερικάνος, μιλώντας στον REPORTER ανέφερε πως οι αποφάσεις αυτές προάγει την άνιση μεταχείριση ανάμεσα σε κολλέγια και πανεπιστήμια, ενώ τους στερούν το δικαίωμα της λειτουργίας.
 
«Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει βάλει αυστηρότητα ακαδημαϊκά κριτήρια στους φοιτητές από τις τρίτες χώρες, που έρχονται στα κολλέγια, σε σύγκριση με αυτούς των Πανεπιστημίων. Είναι παράδοξο αυτό το πράγμα, να ζητούμε από τους φοιτητές που έρχονται από τις τρίτες χώρες να έχουν περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα, από τους αντίστοιχους των Πανεπιστημίων ή γενικά τους Κυπρίους. Ειδικά όταν τα προγράμματα σπουδών των Κολλεγίων και των Πανεπιστημίων αξιολογούνται και πιστοποιούνται με τα ίδια ακριβώς κριτήρια από τον Φορέα στην Ανώτερη Εκπαίδευση, που είναι ο Κρατικός Φορέας για την αξιολόγηση προγραμμάτων».
 
Όπως εξήγησε ο κ. Αμερικάνος, ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης είναι οι προϋποθέσεις εισδοχής των φοιτητών, που σημαίνει δεν μπορούν να είναι διαφορετικές για τα Κολλέγια και να είναι και πιο αυστηρές.
 
«Όταν ένας φοιτητής δεν είχε προσόντα αγγλικών, αλλά μιλούσε την Αγγλική, μπορούσε να παρακαθήσει εξετάσεις στο ίδρυμά του και αν ήταν ικανοποιητικό το επίπεδο, θα μπορούσε να προχωρήσει κανονικά με τα μαθήματά του. Αν δεν ήταν ικανοποιητικό το επίπεδο, υπάρχουν προπαρασκευαστικά εντατικά μαθήματα της αγγλικής γλώσσας, τα οποία προσφέρονται και μπορούσε να ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα. Οι διαδικασίες ήταν σωστές. Με τις αποφάσεις του Υπουργικού έχουν καθορίσει ότι οι φοιτητές πρέπει να έχουν συγκεκριμένα χαρτιά, από συγκεκριμένες εξετάσεις, ενώ υπάρχει πληθώρα, αλλά μόνο για τους φοιτητές των Κολλεγίων, χωρίς να ζητούν το ίδιο και από τα Πανεπιστήμια».
 
Η δεύτερη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αφορά στην χωρητικότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων και πόσους φοιτητές από τρίτες χώρες μπορούν να φιλοξενήσουν.
 
«Ενώ σύμφωνα με νομοθεσία καθορίζεται η χωρητικότητα του κάθε κολλεγίου, με βάση τις κτιριακές του εγκαταστάσεις, έχουν αποφασίσει ότι για ξένους φοιτητές, μόνο το 20% της χωρητικότητας θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Δηλαδή, αν κάποιο Κολλέγιο έχει 1000 φοιτητές χωρητικότητα, δεν μπορεί να φοιτούν εκεί, πέραν των 200 ξένων φοιτητών. Σκεφτείτε ένα ξενοδοχείο να έχει 100 δωμάτια και το Υφυπουργείο Τουρισμού να τους λέει “δεν θα δικαιούσαι να έχεις πέραν των 20 ξένων μέσα στο ξενοδοχείο σου”».
Ο κ. Αμερικάνος αφήνει αιχμές κατά του υπουργού Εσωτερικών, αφού ως σύνδεσμος, είχαν καταβάλει προσπάθειες για διαβούλευση, ωστόσο ο κ. Νουρής είχε προχωρήσει με τις αποφάσεις τους.
 
«Προσπαθήσαμε να του δώσουμε προτάσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά πρέπει να πω ότι ήταν αδιάλλακτος και μάλιστα, οι αποφάσεις έχουν παρθεί σε διαφορετικό χρονικό περιθώριο.  Διακρίναμε και μία εμπάθεια από μέρος του, για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο αυστηρά. Γι’ αυτό το λόγο αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε σε δικηγορικό γραφείο, το οποίο θα προβεί με νομικές ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις από το ΔΣ του ΡΙΚ-«Μετά την 1η Απριλίου θα καταβληθούν οι μισθοί»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ