Με σύστημα triage, στην νέα εποχή οι πρώτες βοήθειες-Επίσημη πρώτη στο ΓεΣΥ

Ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, γίνεται σήμερα με την ένταξη των υπηρεσιών των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο σύστημα. ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, διαβεβαιώνουν πως όλα είναι έτοιμα για την εισδοχή των ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων, που εισέρχονται σε νέα εποχή και καλούνται να παρέχουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας.

Όλοι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, θα μπορούν να έχουν απευθείας πρόσβαση στις Πρώτες Βοήθειες των δημόσιων νοσηλευτηρίων με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, να ξεκινά παράλληλα διαπραγματεύσεις με τα ιδιωτικά προκειμένου να πετύχει τουλάχιστον την ένταξη ακόμη ενός ΤΑΕΠ σε κάθε πόλη. Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις.

«Σε κατοπινό στάδιο και εντός του 2020 θα ακολουθήσει ενημέρωση για την ένταξη των υπηρεσιών ΤΑΕΠ και από ιδιωτικά νοσηλευτήρια καθώς και ενημέρωση για συγκεκριμένες υπηρεσίες που θα προσφέρει το κάθε ΤΑΕΠ. Ως εκ τούτου, στο παρόν στάδιο οι επισκέψεις σε ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων δεν θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΟΑΥ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα λειτουργήσουν από την Τρίτη οι πρώτες βοήθειες των δημόσιων νοσοκομείων

Με σύστημα διαλογής triage η εξέταση
Όσοι δικαιούχοι επισκέπτονται από σήμερα τα ΤΑΕΠ, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν την συμπληρωμή των 10 ευρώ για κάθε επίσκεψη.

Πλέον, οι πρώτες βοήθειες θα λειτουργούν με σύστημα διαλογής triage, ώστε να δίδεται προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά. Γι’ αυτό το λόγο οι πολίτες καλούνται όπως επισκέπτονται τα ΤΑΕΠ, μόνο για επείγοντα περιστατικά και ατυχήματα.

Αρχικά ο ασθενής θα εξετάζεται από νοσηλευτή για να εξακριβωθεί πόσο επείγουσα είναι η κατάστασή του. Εάν δεν χρήζει άμεσης εξέτασης, τότε θα παραπέμπεται στον Προσωπικό του Ιατρό. Εάν επιμένει πως πρέπει να εξεταστεί τότε θα επωμίζεται ο ίδιος το κόστος της εξέτασής του. «Μη επείγοντα περιστατικά δεν εμπίπτουν στις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας υγείας από τα ΤΑΕΠ και ως εκ τούτου δεν θα καλύπτονται», αναφέρει ο ΟΑΥ.

Οι ασθενείς που θα περάσουν από το πρώτο screening, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού τους, θα αξιολογούνται και παραπέμπονται για εξέταση στη βάση τριών διαβαθμίσεων. Στη βάση της διαβάθμισης που θα τοποθετηθεί ο ασθενής και η οποία θα έχει σχέση με τη σοβαρότητα κάθε περιστατικού, θα εξαρτηθεί και ο χρόνος εξέτασής του.

Συνταγογραφήσεις και παραπομπές
Οι γιατροί των ΤΑΕΠ, θα μπορούν να συνταγογραφούν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, αλλά και να εκδίδουν παραπεμπτικά για άλλους επαγγελματίες του συστήματος, περιλαμβανομένων και των ειδικών ιατρών. Θα μπορούν, μάλιστα να παραπέμπουν τους δικαιούχους σε νοσηλευτήριο της επιλογής του, για την παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας.
 
Η μεταφορά του δικαιούχου σε άλλο νοσηλευτήριο εκτός αυτού όπου στεγάζεται το ΤΑΕΠ, θα είναι δυνατή μόνο αν το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του δικαιούχου και κατόπιν ευθύνης δικής του ή των συγγενών του.

Στο ΓεΣΥ,  εντάσσεται από σήμερα και η Υπηρεσία Ασθενοφόρων που είναι και η μοναδική, που μπορεί να καλύψει σε παγκύπρια βάση τη μεταφορά ασθενών. 
 
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του ΓεΣΥ στο τηλέφωνο 17000 (δωρεάν κλήση) ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@gesy.org.cy

Σε εξέλιξη ο διάλογος για τις υπόλοιπες υπηρεσίες
Η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ θα επιτευχθεί  στις 19 Οκτωβρίου με την ένταξη των υπηρεσιών φροντίδας υγείας από άλλους επαγγελματίες υγείας (όπως κλινικούς διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγους, φυσιοθεραπευτές και ψυχολόγους), των οδοντιάτρων, των υπηρεσιών ιατρικής αποκατάστασης και της ανακουφιστικής φροντίδας υγείας.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, βρίσκεται σε προχωρημένο διάλογο με τους επαγγελματίες των πιο πάνω υπηρεσιών, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες των πράξεων που θα προσφέρουν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου