Στο παρά πέντε βλέπει εκπαιδευτικούς για τη νέα σχολική χρονιά ο Προδρόμου

Στο παρά πέντε βρίσκεται η νέα σχολική χρονιά, αφού από αύριο επιστρέφουν στις μονάδες τους όλοι οι εκπαιδευτικοί, ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, για να λάβουν τα ωρολόγια προγράμματά τους, να πάρουν τα βιβλία τους και να ενημερωθούν για τα τμήματα που θα φοιτήσουν και άλλα ζητήματα. Στα Δημοτικά στις 7 Σεπτεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, θα παρουσιαστούν τα παιδιά και θα ξεκινήσουν τα μαθήματα.
 
Ο υπουργός Παιδείας, λίγες μόνο ώρες πριν την επιστροφή των εκπαιδευτικών στα έδρανα, τους κάλεσε σε μία συνάντηση στο Υπουργείο, στις 3:00 το απόγευμα, κατά την οποία, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος, όλα όσα εκκρεμούν για την ομαλή λειτουργία των σχολείων.
 
Οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιαστούν στην συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, έχοντας στο χέρι τις δικές τους εισηγήσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που αν και έχουν σταλεί στις διευθύνσεις των σχολείων το βράδυ της Παρασκευής, δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί στις σελίδες του Υπουργείου Παιδείας.
 
Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, μιλώντας στον REPORTER, τόνισε πως το έχουν μελετήσει αρχικά, υποδεικνύοντας πως στην πλειοψηφία του είναι ίδιο με το πρωτόκολλο Μαΐου, ωστόσο υπάρχουν αρκετά θέματα που δεν διευκρινίζονται.
 
«Έχουμε κάποια σημαντικά ερωτήματα, που αφορούν τους εκπαιδευτικούς και την διαδικασία στα σχολεία. Για παράδειγμα τι γίνεται με τις αίθουσες διδασκαλίας, που δεν μπορούν να χωρέσουν 25 μαθητές και να τηρείται το υγειονομικό πρωτόκολλο; Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα μπουν στις τάξεις και θα κάνουν μάθημα, άρα παραβιάζεται το πρωτόκολλο; Είναι ένα ερώτημα αυτό. Θα δημιουργήσει νέα τμήματα το Υπουργείο;».
 
Ο κ. Χατζησάββας πρόσθεσε πως ένα άλλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.
 
«Υπάρχει εναλλακτική λύση; Θα τους επιτρέψουν να βάλουν ασπίδες προσώπου; Και τι γίνεται όταν θα εμφανιστούν μαθητές, που δεν θα συμμορφώνονται με την υποχρεωτική χρήση μάσκας; Μιλούμε για κανονισμούς, που πρέπει να αποσταλούν οπωσδήποτε στα σχολεία».
 
Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, υπέδειξε πως, σε συνεννόηση με την ΠΟΕΔ, θα ζητήσουν να μελετηθεί το ενδεχόμενο κατά πόσο θα μπορούσε ο εκπαιδευτικός, να αφαιρεί για λίγο τη μάσκα, ώστε να μιλήσει στους μαθητές και να γίνεται πιο κατανοητός, νοουμένου ότι θα τηρείται η απαιτούμενη απόσταση ασφαλείας, με τους μαθητές που βρίσκονται στα πρώτα θρανία.
 
Παράλληλα, σημείωσε πως θα θέσουν ενώπιον του Πρόδρομου Προδρόμου το ερώτημα τι θα γίνει με τα εργαστηριακά μαθήματα, όπως τη Φυσική, Χημεία, Τεχνολογία.
 
«Πριν μπουν στις τάξεις οι μαθητές, θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν τι θα γίνει. Όλα αυτά που αφορούν αυτό καθαυτό το εκπαιδευτικό έργο, δεν αναφέρονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο».
 
Δεν έμειναν ικανοποιημένοι με το υγειονομικό πρωτόκολλο οι δάσκαλοι
Δεν έμειναν ικανοποιημένοι με τα υγειονομικά πρωτόκολλα οι δάσκαλοι και θα προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με τις δικές τους προτάσεις έτοιμες.
 
Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, ανέφερε στον REPORTER, πως όσον αφορά στη συνάντηση, ενδεχομένως να συζητήσουν την πορεία υλοποίησης της απόφασης για τα θρανία και θα αξιολογήσουν την κατάσταση, αν προλαβαίνουν να είναι έτοιμα τα σχολεία ή όχι.
 
«Αν προλαβαίνουν εννοούμε αν θα είναι τα θρανία στις αίθουσες πριν τους μαθητές, επειδή χωρίς θρανία δεν μπορούν να μπουν οι μαθητές στα σχολεία. Πρέπει να πάρουν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Στη συνάντηση θα θέσουμε αυτό που λέμε εδώ και μέρες, ότι δεν ήταν η λύση τα τριπλά θρανία και 25 μαθητές στην τάξη. Θα επιμείνουμε ότι προλαβαίνουν να μειώσουν τους μαθητές στις τάξεις και να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες αίθουσες στα σχολεία. Κάτι που θα βοηθήσει θετικά την εκπαιδευτική διαδικασία, επειδή λιγότεροι μαθητές στις αίθουσες, σημαίνει περισσότερη ασφάλεια, ενώ δίνεται και η ευκαιρία να καλύψουν τα κενά που έχουν παρουσιαστεί, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς».
 
Κληθείς να σχολιάσει το υγειονομικό πρωτόκολλο, ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε πως το έχουν μελετήσει και υπέδειξε πως δεν μπορούν να τηρηθούν όλα εκείνα που έχουν αποφασίσει.
 
«Ακόμη και το τριπλό θρανίο που “εφηύραν”, δεν τηρεί την απαιτούμενη ασφάλεια, που προνοεί το πρωτόκολλο. Όταν μπουν τρεις καρέκλες στα θρανία, δεν θα τηρείται το ένα μέτρο απόστασης ανάμεσα στους μαθητές. Συνεπώς, ακόμη και αυτή η λύση είναι ελλειμματική. Πρέπει να αλλάξουν τα πρωτόκολλα».
 
Αναφερόμενος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εκπαιδευτικούς, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, σημείωσε πως θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση.
 
«Είναι αδύνατον ο εκπαιδευτικός να φορά την μάσκα, στις αίθουσες διδασκαλίας όλο το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί και να κάνει το μάθημά του σωστά, αλλά είναι και θέμα ανθρώπινης αντοχής. Εδώ είδαμε υπουργούς, να φορούν την μάσκα δέκα λεπτά και μετά να την βγάζουν και να λένε δεν αντέχουν και έχουν την απαίτηση να φορούν οι εκπαιδευτικοί τις μάσκες και να διδάσκουν. Είναι διαφορετικό να φοράς τη μάσκα και να μην μιλάς, σε ένα κλιματιζόμενο γραφείο και διαφορετικό να βρίσκεται στους 35 βαθμούς και να μιλάς για έξι ώρες».
 
Ο Χάρης Χαραλάμπους ξεκαθάρισε πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε προδημοτική και ειδική εκπαίδευση είναι ανύπαρκτα, υποδεικνύοντας πως «θα βάλουν στις αίθουσες 25 μαθητές, μόνο με καρέκλες, στα νηπιαγωγεία, ενώ στην ειδική εκπαίδευση θα τσουβαλιάσουν επτά-οκτώ παιδιά μέσα στις τάξεις με τους εκπαιδευτικούς και τους βοηθούς τους, σε μικρές τάξεις, που δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»