Το εμβόλιο κορωνοϊού που θα φτάσει στην Κύπρο και η μητέρα τριδύμων πίσω από αυτό

Μητέρα τριδύμων, η ανοσολόγος Σάρα Γκίλμπερτ είναι η επιστήμονας που έβαλε τη σφραγίδα της σε ένα από τα πιο υποσχόμενα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Αυτό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της φαρμακευτικής εταιρεία AstraZeneca, με την οποία ήρθε σε συμφωνία σήμερα, 27 Αυγούστου, η Ε.Ε.

Η συμφωνία προνοεί αγορά συνολικά 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά του COVID-19, με δυνατότητα για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις, που θα διανεμηθούν αναλογικά σε πληθυσμιακή βάση σε όλες τις χώρες κράτη μέλη, ανάμεσά τους και η Κύπρος. Στη χώρα μας ήδη καταρτίζεται πλάνο για τον εμβολιασμό πληθυσμού, ώστε το Υπουργείο Υγείας να είναι έτοιμο όταν φτάσει το εμβόλιο.
 
Την απόφαση χαιρέτησε με ανάρτησή του στο twitter και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος σημείωσε πως η Κύπρος διεκδίκησε έγκαιρα την ισότιμη πρόσβαση των κρατών-μελών σε φάρμακα και αναλώσιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έπεσαν οι υπογραφές για 300 εκ. εμβόλια της Astra Zeneca-Υποσχόμενες οι δοκιμές

Ποια είναι η Σάρα Γκίλμπερτ
Πίσω από την ανακάλυψη του εμβολίου βρίσκεται η 58χρονη, εργασιομανής επιστήμονας, η οποία ξυπνά στις 4 τα ξημερώματα και εργάζεται από το σπίτι. Ακολούθως, πηγαίνει στο εργαστήριό της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με το ποδήλατό της, όπως γράφει το Bloomberg.

Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο, η δουλειά για τη Σάρα Γκίλμπερτ δεν σταματά ποτέ. Η προσπάθειά της για την ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό έχει προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας.

Στα τέλη Απριλίου, μάλιστα κι ενώ είχε συρρικνώσει μια διαδικασία που συνήθως απαιτεί τουλάχιστον πέντε χρόνια έρευνας, σε μόλις τέσσερις μήνες, η Γκίλμπερτ και η ομάδα της έκαναν τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε 1.100 άτομα. Μεταξύ τους, και τα τρία παιδιά της ερευνήτριας, τα οποία σήμερα είναι 21 ετών.

Το εμβόλιο έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το πιο ελπιδοφόρο, ασχέτως αν στα πρώτα αποτελέσματα φάνηκε ότι τα αντισώματα διαρκούν μόλις δύο μήνες και αφορούν άτομα από 18 μέχρι και 55 ετών.

Ο κορωνοϊός δεν ήταν αρχικά στο πεδίο της Σάρα Γκίλμπερτ. Όταν άκουσε πρώτη φορά για τα περιστατικά πνευμονίας στη Γουχάν, δεν ήταν σίγουρη για το πόσο γρήγορα θα γινόταν η εξάπλωση του ιού. «Δεν γνωρίζαμε στην αρχή τι είναι. Μιλούσα με συναδέλφους και σκεφτόμουν ότι όταν βγει η αλληλουχία του RNA του κορωνοϊού, θα κάνουμε κάτι ως βάση. Θα κάνουμε τεστ σε ποντίκια, θα δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Όταν στις 10 Ιανουαρίου οι Κινέζοι επιστήμονες δημοσιοποίησαν τη γενετική αλληλουχία του νέου κορωνοϊού, η ίδια έπιασε αμέσως δουλειά. H Γκίλμπερτ έπιασε δουλειά με τους συνεργάτες της, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 
 
Στις 17 Φεβρουαρίου του 2020, η ομάδα της ξεκίνησε τις δοκιμές με το εμβόλιο σε τρωκτικά. Για να επιταχύνει τη διαδικασία που κανονικά απαιτεί μήνες, έκανε ταυτόχρονα πολλά βήματα. «Δεν χρειάζεται να είναι θεραπευτικό το εμβόλιο. Θέλουμε ένα σκεύασμα που να προλαμβάνει τη νόσο. Αν μπορείς να το πετύχεις αυτό, πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα γίνουν πολύ χαρούμενοι», είχε δηλώσει η Γκίλμπερτ.

Στις 4 Μαΐου, ύστερα από συνεχόμενες εβδομάδες σκληρής και επίπονης δουλειάς, η ομάδα της Γκίλμπερτ έφτασε στο σημείο κατά το οποίο μπορούσε να ξεκινήσει να γεμίζει γυάλινα φιαλίδια με τη δόση για το εμβόλιο. Η ίδια μαζί με περίπου 25 άτομα μαζεύτηκαν εκείνο το βράδυ και γιόρτασαν με πολλά δάκρυα και πολλές αγκαλιές.

Θεωρεί τη δημοσιότητα ως ένα περισπασμό
Η Σάρα Γκίλμπερτ εργάστηκε στην «αφάνεια» για δύο δεκαετίες και πλέον το όνομά της δοξάζεται στον βρετανικό Τύπο. Η ίδια, όπως αναφέρει το Bloomberg, θεωρεί τη δημοσιότητα ως έναν περισπασμό, όμως πλέον ηγείται της πιο ελπιδοφόρας μελέτης για το εμβόλιο που θα «σβήσει» τον κορωνοϊό.

Μιλώντας τον Απρίλιο στο The Andrew Marr Show, η Σάρα Γκίλμπερτ μαγνήτισε το κοινό και τον παρουσιαστή, ο οποίος δήλωσε ότι «παρέδωσε μαθήματα για το πώς οι επιστήμονες πρέπει να μιλούν στα media και στο κοινό για περίπλοκα θέματα, με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση». Η Γκίλμπερτ μίλησε εκτενώς στην εκπομπή για το εμβόλιο και είπε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος ότι θα λειτουργήσει. «Γι’ αυτό κάνουμε δοκιμές. Οι προοπτικές είναι πολύ καλές, όμως είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι», σχολίασε.

Μπορεί να διατεθεί ακόμη και φέτος
Το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορούσε να τεθεί ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών  ακόμη και φέτος, εάν οι επιστήμονες είναι σε θέση να συλλέξουν αρκετά δεδομένα, δήλωσε ο την Τρίτη διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης.

«Είναι πιθανό εάν τα περιστατικά συγκεντρωθούν γρήγορα στις κλινικές δοκιμές, να θέσουμε αυτά τα δεδομένα ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών φέτος, και τότε θα περάσουν από μια διαδικασία για να τύχουν πλήρους αξιολόγησης», είπε ο Άντριου Πόλαρντ στο ραδιόφωνο του ΒBC.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης έδειξε κάποια πρώιμα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην πρώτη ανθρώπινη δοκιμή ( παράγοντας ανοσολογική απόκριση), που το καθιέρωσε ως έναν από τους κορυφαίους υποψηφίους στην κούρσα παραγωγής ενός εμβολίου κατά της ασθένειας που έχει γονατίσει την παγκόσμια οικονομία.

Η δοκιμή αυτή αποτέλεσε πρωτοσέλιδο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν οι Financial Times ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να αδειοδοτήσει γρήγορα το εμβόλιο για χρήση στις  Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Μία επιλογή που διερευνάται είναι  η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να απονέμει «εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης» τον Οκτώβριο στο πιθανό εμβόλιο, ανέφεραν οι FT.
«Η διαδικασία της έγκρισης έκτακτης ανάγκης για χρήση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι καθιερωμένη, αλλά εξακολουθεί να περιλαμβάνει την προσεκτική εξαγωγή δεδομένων... και αποδεικτικών στοιχείων ότι πραγματικά λειτουργεί», είχε δηλώσει ο Πόλαρντ.

Δειτε Επισης

Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)