Οι μάσκες στα σχολεία, τα μόνιμα μέτρα και η νέα μας καθημερινότητα

Το πλαίσιο στο οποίο θα κινείται η καθημερινότητά μας μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου, όταν και εκτιμάται πως μπορεί να κυκλοφορήσει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, έθεσε χθες η Κυβέρνηση, με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Ουσιαστικά, οι αποφάσεις έφραξαν την σταδιακή πορεία χαλάρωσης των μέτρων που ξεκίνησε μετά το lockdown, καθώς οι περιορισμοί που ισχύουν ακόμη για τον γενικό πληθυσμό, θα συνεχίσουν να είναι μέρος της ζωής για τους επόμενους μήνες. Αν και τα μέτρα είναι δυναμικά και προσαρμόζονται στην επιδημιολογική εικόνα, ο σχεδιασμός είναι οι συγκεκριμένοι περιορισμοί να διατηρηθούν σε ισχύ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 ως το μίνιμουμ και, σε περίπτωση αναζωπύρωσης, να λαμβάνονται επιπλέον τοπικά ή οριζόντια μέτρα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα νέα μέτρα και οι περιορισμοί που μένουν στη ζωή μας μέχρι το 2021
 
Η Κυβέρνηση συνεχίζει με την προσέγγιση που ακολουθούσε μέχρι τώρα, δηλαδή τους πολλούς ελέγχους και τα στοχευμένα μέτρα, τα οποία, σε συνδυασμό με την συνεχή ενημέρωση, την τήρηση των αποστάσεων, τους κανόνες ατομικής προστασίας και την χρήση της μάσκας, αποτελούν την ασπίδα της κυπριακής κοινωνίας από την πανδημία για τους επόμενους μήνες.
 
Όπως εξήγησε στον REPORTER η λέκτορας Παιδιατρικής και μέλος της επιστημονικής ομάδας που συμβουλεύει την Κυβέρνηση Ζωή-Δωροθέα Πανά, οι αυξημένοι έλεγχοι, η έγκαιρη ιχνηλάτηση και η έγκαιρη απομόνωση, που εμείς πρέπει να είμαστε περήφανοι επειδή τα κάναμε από την αρχή της πανδημίας, θεωρούνται από όλες τις χώρες ως ο βασικός πυλώνας για να ελέγχεται σε κάθε φάση η κατάσταση.
 
«Συνεχίζουμε με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε δίπλα μας τον κόσμο. Μπορείς να έχεις και ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, για παράδειγμα, αλλά όταν δεν θέλει ο κόσμος να καταλάβει ότι αυτός έχει τη δύναμη να προστατέψει τον εαυτό του και τους υπόλοιπους, τότε δεν κάνεις τίποτα. Δεν πρέπει ο πολίτης να αντιλαμβάνεται το κράτος σαν τιμωρό. Πρέπει ο ίδιος να θέλει και να μάθει να υιοθετεί υγειονομική κουλτούρα, όπου κι αν βρίσκεται, στο σπίτι, στο σχολείο, στον χώρο εργασίας. Στην πράξη, μέσα στην κοινότητα, όλα παίζονται στην σωστή συμμόρφωση. Προσωπική παράκληση είναι να κατανοήσουμε ότι μέχρι στιγμής δεν είχαμε πολλούς θανάτους, ότι προσπαθούμε να ελέγξουμε μια πρωτόγνωρη δυναμική κατάσταση, και σ’ αυτό το παιγνίδι ο κόσμος είναι που καθορίζει την έκβαση», ανέφερε.
 
Αλλαγές για τα παιδιά
Είμαστε, πλέον, εξοικειωμένοι τόσο με τους περιορισμούς στις συναθροίσεις, όσο και με τη διαδικασία των διαρκών δειγματοληπτικών ελέγχων. Αυτό που θα αποτελέσει αισθητή διαφοροποίηση σε όσα είχαμε μέχρι στιγμής συνηθίσει, αφορά τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν να μπουν σε γεμάτες σχολικές αίθουσες από την αρχή της πανδημίας, καθώς κατά τη διάρκεια του lockdown γινόταν τηλεκπαίδευση και ακολούθως επέστρεψαν για λίγο στα σχολεία με ειδικό καθεστώς.
 
Η πλήρης επιστροφή όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία με φυσική παρουσία, ενόσω ο κορωνοϊός υπάρχει, ακόμη, στην κοινότητα, συνοδεύεται αναπόφευκτα από αλλαγές στα όσα ήταν συνηθισμένοι, με κυριότερη την χρήση μάσκας. Ουσιαστικά οι κανονισμοί που εφαρμόζονται για την μάσκα σε κλειστούς χώρους επεκτείνονται και στις σχολικές αίθουσες και, ως εκ τούτου, τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και το ενήλικο προσωπικό θα πρέπει να καταστήσουν τις μάσκες μέρος της διδακτικής δραστηριότητας και να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα κατάσταση για δική τους προστασία, δεδομένου ότι τα σχολεία είναι χώροι συνάθροισης πολλών ατόμων.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με υποχρεωτική χρήση μάσκας επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές
 
Παρόλο που είναι κατανοητό πως η προσαρμογή αυτή θα είναι δύσκολη, δεν θέτει την υγεία των παιδιών σε κίνδυνο, παρά τις όποιες ανησυχίες εκφράζονται από μερίδα γονιών. Όπως τόνισε η Δρ. Πανά, «οι μάσκες θα μπούνε για να προστατεύσουν τα παιδιά, όχι για να τα θέσουν σε κίνδυνο. Πρακτικά αντιλαμβανόμαστε –και είναι και εύλογο- τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη χρήση της μάσκας, όμως ο στόχος είναι, όταν φοριέται η μάσκα σε κλειστό χώρο, να ελαττώσει κατά το δυνατόν, με όλη τη δεσμίδα των μέτρων, την μετάδοση του ιού σε κλειστό χώρο. Μαζί με την σωματική αποστασιοποίηση και τον εξαερισμό του χώρου είναι ένα από τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν, για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης, άρα για να προστατέψουμε το παιδί».
 
Διευκρίνισε, ακόμη, πως στις μάσκες που τηρούν τα standards ποιότητας και ασφάλειας, βγαίνει και μπαίνει ο αέρας και, ως εκ τούτου, δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα με το οξυγόνο. Όπως εξήγησε η λέκτορας Παιδιατρικής, η αναπνοή αλλάζει όταν ασκούμαστε, όταν υπάρχει πίεση. Σε εκείνες τις περιπτώσεις είναι δύσκολο αλλά δεν αναφερόμαστε στους εξωτερικούς χώρους ή για τη γυμναστική, αλλά στην αίθουσα διδασκαλίας, όπου τα παιδιά βρίσκονται σε ήρεμη στάση. «Μακάρι να πάμε πολύ καλά, να ελαττωθεί η μετάδοση και να αλλάξουμε και τα πρωτόκολλα. Στην παρούσα, όμως, φάση πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά. Η μάσκα είναι ένας φραγμός, ένα εμπόδιο και μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού», υπογράμμισε.
                                                       
Ανάγκη συνεργασίας
Η χρήση της μάσκας στα παιδιά δεν είναι κάτι το οποίο εφαρμόζεται μόνο στην Κύπρο, είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται παγκόσμια, εκεί που βλέπουμε ότι το παιδί μπορεί να συμμορφωθεί στην ορθή χρήση, σημείωσε η Ζωή-Δωροθέα Πανά.
 
Τόνισε, ταυτόχρονα, την ανάγκη, όλοι να εργαστούν μαζί, ώστε να είναι πιο εύκολη η προσαρμογή των παιδιών. «Θέλουμε και την υποστήριξη των γονέων. Δηλαδή η συμμόρφωση πάνω σε ένα μέτρο, όσον αφορά τα παιδιά, θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσον ο γονιός, μαζί με τον εκπαιδευτικό, θα εκπαιδεύσει το παιδάκι σωστά, ώστε να το εφαρμόσει. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο στόχος δεν είναι δημιουργήσουμε πρόβλημα ούτε να δυσκολέψουμε τη ζωή κανενός, πόσο μάλλον των παιδιών. Ο στόχος είναι να φτιάξουμε αυτό το περιβάλλον που θα έχουμε τα ελάχιστα δυνατά κρούσματα και τις λιγότερες δυνατές απώλειες», ανέφερε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιδρούν στη χρήση μάσκας οι γονείς Δημοτικής-Μελετούν τα επόμενα τους βήματα
 
«Η επιδημία μας έδειξε ότι η πλειοψηφία των παιδιών δεν νοσούν σοβαρά. Αλλά ξέρει κανείς ποιο θα είναι εκείνο το παιδάκι, το ένα, όχι τα πολλά, το οποίο μπορεί να εμφανίσει σοβαρή νόσηση; Προσωπικά, δεν θέλω κανένα παιδί στην Κύπρο να μπει μέσα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από κορωνοϊό, κανένα», υπογράμμισε η Δρ. Πανά. «Καταλαβαίνω την κούραση των γονιών, την αγανάκτηση των γονιών, τις ανησυχίες των γονιών. Δεν είμαστε από άλλο κόσμο. Έχουμε κάποια δεδομένα με τα παιδιά και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι η μάσκα είναι ένα από τα μέτρα πρόληψης.
 
Επιπλέον, η λέκτορας Παιδιατρικής, επεσήμανε πως είναι σημαντικό το γεγονός πως θα υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα και πόρτες στις σχολικές αίθουσες, γιατί αυτό το θα βοηθήσει πάρα πολύ στον εξαερισμό και στην τακτική ανανέωση του αέρα και αυτό θα είναι προς όφελός μας.

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα