Τα νέα μέτρα και οι περιορισμοί που μένουν στη ζωή μας μέχρι το 2021

Τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου. Οι αποφάσεις λήφθηκαν κατόπιν της ενημέρωσης από τον Υπουργό, για την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, στην οποία εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, καθώς και μέτρα για τον καλύτερο έλεγχο και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού εξέτασαν τις εισηγήσεις του Υπουργού Υγείας για τα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας, αποφάσισαν τα ακόλουθα που θα εφαρμόζονται σε παγκύπρια βάση και θα έχουν ισχύ με την έκδοση Διατάγματος και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021:
 
1.            Μέγιστος αριθμός ατόμων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις: Ο μέγιστος αριθμός προσώπων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις σε οικείες και άλλους δημόσιους χώρους μαζικής συνάθροισης καθορίζεται στα 50 άτομα. Ως ιδιωτικές συγκεντρώσεις ορίζονται για παράδειγμα τα ιδιωτικά πάρτι, πάρτι γενεθλίων, beach party, κτλ.
 
2.            Μέγιστος αριθμός ατόμων σε γάμους/βαφτίσεις: Ο μέγιστος αριθμός ατόμων (φυσική παρουσία σε δείπνο) που μπορούν να παρευρεθούν σε γάμους ή βαφτίσεις, ορίζεται στα 350 άτομα. Σε ό,τι αφορά στα συγχαρητήρια και τη δεξίωση, η ροή των ατόμων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250 άτομα ανά ώρα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια θα πρέπει να τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες του σχετικού Πρωτοκόλλου. Παράλληλα, νοείται ότι κατά την τέλεση του μυστηρίου του γάμου ή της βάφτισης εφαρμόζονται στους ναούς/θρησκευτικούς χώρους οι οδηγίες από το υφιστάμενο Πρωτόκολλο. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από τις 22 Αυγούστου.
 
3.            Μέγιστος αριθμός ατόμων σε χώρους εστίασης: Ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε χώρους εστίασης, των οποίων η λειτουργία επιτρέπεται με βάση το Διάταγμα Αρ. 28, παραμένει ως έχει, δηλαδή 150 άτομα σε εσωτερικό χώρο και 250 άτομα σε εξωτερικό. Νοείται ότι ο μέγιστος αριθμός υπολογίζεται με βάση το εμβαδό του ανοικτού χώρου, ένα άτομο ανά 2 τ.μ. εξαιρουμένων των εργαζομένων. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στους εσωτερικούς χώρους, ένα άτομο ανά 3 τ.μ., ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού, σύμφωνα με το σχετικό Πρωτόκολλο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα και απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτησή των πολιτών στα μπαρ.
 
4.            Διοργάνωση/Διεξαγωγή πανηγυριών, φεστιβάλ, εκθέσεων, συναυλιών: Η διοργάνωση πανηγυριών, φεστιβάλ, εκθέσεων και συναυλιών σε χώρους όπως τα γήπεδα, τα προαύλια εκκλησιών, κοκ, απαγορεύεται. Νοείται ότι επιτρέπεται η διοργάνωση συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων σε υπαίθρια αμφιθέατρα, νοουμένου ότι οι θεατές είναι καθήμενοι και τηρείται αυστηρά το σχετικό Πρωτόκολλο ως προς τις αποστάσεις, τον μέγιστο αριθμό ατόμων, την πώληση εισιτηρίων, κοκ.
 
5.            Διοργάνωση συνεδρίων/γενικών συνελεύσεων: Η πραγματοποίηση συνεδρίων, γενικών συνελεύσεων ή άλλου παρόμοιου είδους συγκεντρώσεων επιτρέπεται, νοουμένου ότι οι διοργανωτές εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα που είναι σε ισχύ σύμφωνα με τον χώρο πραγματοποίησής τους, καθώς και τα μέτρα για τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων, τις αποστάσεις ανάμεσα στους συνέδρους, κοκ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα προσφέρεται καφές/σνακ/cocktail, θα πρέπει να γίνεται με τήρηση του μέγιστου αριθμού ατόμων, δηλαδή 50 άτομα τη φορά.
 
6.            Πληθυσμιακή παρέμβαση σε 5,000 άτομα ανά 2 βδομάδες: Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργού Υγείας για τη διενέργεια πληθυσμιακής παρέμβασης, με τον εργαστηριακό έλεγχο 5,000 ατόμων σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό ατόμων (π.χ. μπαρ, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, πανεπιστήμια, κοκ), το οποίο θα επαναλαμβάνεται ανά 2 βδομάδες, με στόχο να καταγράφεται η επιδημιολογική εικόνα στην κοινότητα. Τα πρώτα 5,000 τεστ θα στοχεύουν στα νεαρά άτομα, ηλικίας 18-40, έξω από χώρους εστίασης, μπαρ, κτλ, αφού έχει διαφανεί από τον δειγματοληπτικό έλεγχο ότι τα περισσότερα περιστατικά COVID-19 που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα είναι άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.
 
7.            Συστάσεις για εργασιακούς χώρους: Με οδηγίες του Υπουργού Υγείας, θα συσταθεί ad hoc επιτροπή με τη συμμετοχή μελών της ΣΕΕ, που θα ετοιμάσει συστάσεις για τους εργασιακούς χώρους, πέραν των πρωτοκόλλων που υπάρχουν και έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για επικαιροποίησή τους.
 
8.            Δειγματοληπτικός έλεγχος σε σχολικές μονάδες, ΟΚΥπΥ, γηροκομεία και άλλες κλειστές δομές: Συστήνεται η διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου σε εργαζόμενους σε σχολικές μονάδες και μαθητές, στους επαγγελματίες υγείας και το υπόλοιπο προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτηρίων, καθώς και σε εργαζόμενους και ένοικους γηροκομείων και άλλων κλειστών δομών, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες. Προτεραιότητα θα δίνεται στα άτομα που επιστρέφουν από διακοπές και δη από ταξίδι, σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κινδύνου εμφάνισης κρουσμάτων εντός των χώρων αυτών. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα εν λόγω προγράμματα θα ανακοινώνονται εν ευθέτω χρόνω.
 
9.            Επανάληψη εργαστηριακής εξέτασης από ταξιδιώτες: Λόγω της αύξησης του αριθμού των περιστατικών COVID-19 σε άτομα που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και εντοπίζονται θετικά στον ιό κάποιες μέρες μετά το ταξίδι τους τους, προτρέπονται οι πολίτες που επιστρέφουν από ταξίδι να επαναλαμβάνουν ιδιωτικά την εργαστηριακή εξέταση 7 μέρες μετά την άφιξή τους, ακόμα κι αν έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο στο αεροδρόμιο με αρνητικό αποτέλεσμα. Νοείται ότι πολίτες που εκδηλώνουν συμπτώματα (βήχα, πυρετό, δύσπνοια, αγευσία, δυσγευσία, ανοσμία) πριν την πάροδο των 7 ημερών, οφείλουν να επικοινωνούν αμέσως με τον Προσωπικό τους Ιατρό και να ακολουθούν τις οδηγίες του.
 
«Όλα τα πιο πάνω μέτρα τίθενται σε εφαρμογή από την έκδοση του Διατάγματος την επόμενη εβδομάδα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 και θα επανεξετάζονται αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας που θα διαμορφώνεται», δήλωσε ο κ. Ιωάννου. Σημείωσε πως «τα μέτρα αυτά θα έχουν βάθος χρόνου μέχρις ότου η επιστημονική κοινότητα σημάνει τη λήξη του παγκόσμιου συναγερμού. Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο παραμένει μια μεγάλη στόχευση αλλά επί του παρόντος όλες οι χώρες στην Ευρώπη είναι εν αναμονή των εξελίξεων».
 
Η κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως «τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν στη χώρα μας αξιολογούνται ως ικανοποιητικά και ελεγχόμενα για την παρούσα φάση, αλλά η κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη σε όλο τον κόσμο και δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό».
 
«Ο μαζικός και συνεχής εργαστηριακός έλεγχος στον γενικό πληθυσμό, οι αυξημένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η σχολαστική διαδικασία της ιχνηλάτησης για τον εντοπισμό κρουσμάτων και την έγκαιρη απομόνωσή τους, όπως και η επισταμένη επιτήρηση της οριζόντιας εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αποτελούν τα βασικά εργαλεία μας στη μάχη για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου COVID-19», υπογράμμισε.
 
Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε τη σημασία που έχει η συνεχής ενημέρωση τους, καθώς και η εμπλοκή της κοινωνίας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, με στόχο η χώρα να εξέλθει από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και επιπτώσεις. «Για αυτό και ζητάμε ακόμα μια φορά την συνεργασία και την κατανόηση των πολίτων, γνωρίζοντας ότι η περιπέτεια που περνά ο τόπος μας όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης αναπόφευκτα έχει ήδη κουράσει. Όπως έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές, η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι ο κίνδυνος να εξαλειφτεί αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά», τόνισε ο κ. Ιωάννου.
 
Πρόσθεσε παράλληλα ότι, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η πανδημία θα συνεχίσει να αποτελεί την καθημερινότητά μας για τους επόμενους μήνες, και την ίδια ώρα εφιστούν την προσοχή για πιθανό νέο κύμα της πανδημίας.
 
Στόχος η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού
Σε σχέση με το εμβόλιο, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις θετικές, όπως τις χαρακτήρισε, εξελίξεις με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της AstraZeneca και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προαγορά εμβολίων.
 
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι και η Κύπρος συμμετέχει σε αυτή τη Συμφωνία. Οφείλω να ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά την Επίτροπο για την Υγεία, την κα Κυριακίδου, η πρωτοβουλία της οποίας εδράζεται στην αρχή της ΕΕ, εκείνη της αλληλεγγύης. Η ευρωπαϊκή αυτή στρατηγική εξασφαλίζει και στην Κύπρο τις ποσότητες εμβολίων που της αναλογούν, στον ίδιο χρόνο παράδοσης που θα είναι διαθέσιμο και στα μεγάλα κράτη μέλη της Ένωσης. Είναι για μας πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη, αφού η πάγια θέση μας ήταν να διασφαλιστεί μέσα από τους μηχανισμούς της ΕΕ, ότι όλες οι χώρες θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και δη στο εμβόλιο κατά του ιού, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους», επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας.
 
Μετέφερε, δε, την προσήλωση του Υπουργείου Υγείας στην παρακολούθηση της πορείας των διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις άλλες εταιρίες, αφού στόχος είναι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μας και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, προστατεύοντας έτσι τη Δημόσια Υγεία.
 
«Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον η άρση ορισμένων απαγορεύσεων, όπως είναι η διοργάνωση φεστιβάλ, πανηγυριών και συναυλιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ΕCDC, οι μαζικές εκδηλώσεις αυτού του είδους, εμπερικλείουν εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διατήρηση ορισμένων μέτρων, όμως οφείλουμε να τα λάβουμε, γιατί έχουμε πάντα ως βασικό γνώμονα την προστασία των πολιτών μας. Βασικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε την κατάσταση σε διαχειρίσιμα και ελεγχόμενα επίπεδα για να μην οδηγηθούμε σε πισωγύρισμα που θα μας υποχρεώσει σε επαναφορά αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, όπως συνέβη πρόσφατα σε άλλες χώρες», εξήγησε ο κ. Υπουργός.
 
Να παραμείνουμε προσηλωμένοι
Καταληκτικά, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι για την Κυβέρνηση, κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και η προστασία του πληθυσμού.
 
«Το Σύστημα Υγείας είναι θωρακισμένο, τα νοσηλευτήρια βρίσκονται σε ετοιμότητα, οι επαγγελματίες υγείας παραμένουν στην πρώτη γραμμή, το πλάνο για διαχείριση της πανδημίας επικαιροποιείται συνεχώς. Με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας το σύνολο της κρατικής μηχανής και των δημόσιων υπηρεσιών είναι ταγμένα στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, και μαζί, επαναλαμβάνω, με τις θυσίες όλων, του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η πιστή εφαρμογή των κανόνων ατομικής προστασίας, είναι ο πιο απλός και ο πιο ασφαλής τρόπος για να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία και να τα καταφέρουμε μαζί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.
 
«Η διαχείριση της πανδημίας από την αρχή ήταν ένας αγώνας δρόμου. Ένας μαραθώνιος που το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να διαφυλάξουμε αντοχές μέχρι το τέρμα που αυτό δεν είναι άλλο από τη διάθεση του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι και να μην εφυσηχαζόμαστε. Χρειάζεται ακόμα αρκετή υπομονή και προσπάθεια από όλους για να τα καταφέρουμε», είπε τέλος ο Υπουργός Υγείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή