Τα πέντε πάρτι, τα πενήντα κρούσματα και οι εστίες που ανησυχούν

Αν και η έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας κινείται σε ελεγχόμενα, μέχρι στιγμής επίπεδα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες εμφανίζονται ανήσυχες, κυρίως λόγω της αύξησης των αλυσίδων μετάδοσης, που σχετίζονται με πάρτι και συνάξεις. Κι αυτό επειδή είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, να γίνει ενδελεχής ιχνηλάτηση, λόγω των δεκάδων ατόμων που συμμετείχαν και των πολλών επαφών τους.
 
Πέντε τέτοια πάρτι, έγιναν η αιτία να δημιουργηθούν τρεις πολυάριθμες αλυσίδες μετάδοσης με παρακλάδια σε όλη την Κύπρο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων των τριών clusters έχει φτάσει τα πενήντα. Αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί, αφού πολλές δεκάδες άτομα βρίσκονται υπό αυτοπεριορισμό αφού αποτελούν επαφές. Οι αρμόδιοι φορείς, δεν αποκλείουν μάλιστα κάποια από τα ορφανά κρούσματα, που εντοπίστηκαν να σχετίζονται με κάποια από αυτές τις αλυσίδες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκατέσσερα τα νέα κρούσματα-Μεγαλώνουν τα clusters των πάρτι
 
Τα πέντε πάρτι και οι τρεις αλυσίδες
Διαστάσεις άρχισε να προσλαμβάνει η αλυσίδα μετάδοσης που σχετίζεται με hens party που διοργανώθηκε σε έπαυλη στον Πρωταρά. Πλέον απαριθμεί δεκατρία άτομα από διάφορες περιοχές, ανάμεσά τους και εργαζόμενοι σε εταιρεία. Η αλυσίδα ήρθε στο φως αρχές Αυγούστου, έπειτα από κρούσμα στη συγκεκριμένη εταιρεία. Ακολούθησε ιχνηλάτηση επαφών και διαπιστώθηκε πως το κρούσμα σχετίζεται με το συγκεκριμένο πάρτι. Από τις εννέα κοπέλες που συμμετείχαν, οι οκτώ διαγνώστηκαν ως θετικές στον κορωνοϊό. Άλλα τρία άτομα, που αποτελούν δευτερογενείς λοιμώξεις, επαφές τους δηλαδή, ανακοινωθήκαν χθες ως θετικά στην covid-19.
 
Από τη δεύτερη αλυσίδα μετάδοσης, που σχετίζεται με δύο πάρτι, διαγνώστηκαν μέχρι στιγμής έξι άτομα ως θετικά, με περισσότερα από πενήντα να βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό. Αυτή ξεκίνησε από pool party, στο οποίο συμμετείχαν αρκετοί νεαροί. Κάποιοι από αυτούς, που ήταν ασυμπτωματικοί και διαγνώστηκαν στη συνέχεια, μετέβησαν στη συνέχεια και σε δεύτερο πάρτι.
 
Η τρίτη αλυσίδα, σχετίζεται επίσης με δύο πάρτι και αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη της Κύπρου, με τουλάχιστον τριανταένα κρούσματα. Είναι αυτή που ξεκίνησε όταν γυναίκα που έφτασε από τις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, έσπασε την καραντίνα και μετέβη από τη Λάρνακα σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Η γυναίκα παρευρέθηκε και σε παιδικό πάρτι, στο οποίο προσβλήθηκαν αρκετά άτομα. Κάποιο από αυτά, φαίνεται να προσέβαλε άλλο, που παρευρέθηκε ακολούθως σε πάρτι που έγινε σε σπίτι. Από τη συγκεκριμένη σύναξη εντοπίστηκαν, επίσης κρούσματα. Από αυτό το cluster, που ξέφυγε από τα όρια της Λάρνακας, εντοπίζονται ακόμη κρούσματα, ενώ διερευνάται κατά πόσον έχει σχέση με ορφανά περιστατικά.
 
Οι εστίες που ανησυχούν
Ανησυχία έχουν προκαλέσει και εστίες μετάδοσης που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε εταιρείες, σε όλη την Κύπρο. Το θετικό είναι ότι δεν έχουν σχέση με εξυπηρέτηση πελατών, οπόταν θεωρείται πως είναι πιο διαχειρίσιμη η ιχνηλάτηση επαφών.
 
Πονοκέφαλο προκαλεί όμως και ο εντοπισμός νέων ορφανών κρουσμάτων, που εντοπίστηκαν   έπειτα από τεστ που διενήργησαν σε εργαζόμενους εταιρείες και από διαγνωστικούς ελέγχους που έγιναν ιδιωτικά.
 
Σημειώνεται πως τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες του Αυγούστου καταγράφηκαν 218 κρούσματα, που αποτελούν το 16% του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα μας, που έφτασαν τα 1,332. 

Ο φόβος των αρμόδιων Υπηρεσιών, είναι τί θα φέρουν στο φως οι επόμενες δύο εβδομάδες που θα καταδείξουν, κι εάν αυξήθηκε η εγχώρια μετάδοση λόγω της μεγάλης μετακίνησης πληθυσμού, από τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου.
 
Είναι γι’ αυτό το λόγο που το Υπουργείο Υγείας με απανωτές εκκλήσεις, καλεί όλους να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα υγιεινής και αυτοπροστασίας κι εάν παρουσιάσουν συμπτώματα, να επικοινωνήσουν αμέσως με τον Προσωπικό τους Ιατρό
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα