Τα μέτρα για διακοπές, πάρτι και συνάξεις-«Μην ανταλλάζετε πιάτα και ποτά»

Η μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού από την μία Επαρχία στην άλλη, λόγω της ματαίωσης των διακοπών χιλιάδων Κυπρίων στο εξωτερικό, αποτελεί τον πιο μεγάλο πονοκέφαλο των Υγειονομικών Υπηρεσιών, που δίνουν μάχη για τον έλεγχο της πανδημίας. Τα αποτελέσματα από τους τυχαίους ελέγχους στην Πάφο, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα από όλες τις πόλεις, έχουν προκαλέσει ανησυχία αφού καταδεικνύουν και το μέγεθος του κινδύνου της διασποράς.
 
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν αυξήσει στον μέγιστο βαθμό την κινητοποίησή τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα τηρούνται τα μέτρα. Ωστόσο, κλειδί σε όλη αυτή την προσπάθεια, γνωρίζουν πως είναι η συμπεριφορά των πολιτών που πρέπει να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα, όπου και να βρίσκονται.

Τρόπους ώστε να προστατευθεί ο κόσμος στις διακοπές του,  σε πάρτι και συνάξεις, προτείνει ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης, μιλώντας στον REPORTER.  
To μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η κατάσταση με τους αριθμούς των κρουσμάτων είναι σταθερή, αφού δεν υπάρχει συνεχής αύξηση.

«Έχουμε ένα σχετικά σταθερό αριθμό κρουσμάτων και όταν τα δούμε ποιοτικά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κατανομή σε όλες τις επαρχίες και υπάρχουν κάποιες συστάδες περιστατικών που δημιουργούν κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες κρουσμάτων. Αυτό μας δείχνει πως υπάρχει μετάδοση εντός της κοινότητας. Λόγω των διακοπών θα υπάρξουν αυξημένες επαφές και γι’ αυτό τα μηνύματα που θέλουμε να στείλουμε προς τον κόσμο, είναι να προσέχει και στις κοινωνικές μας επαφές και στις εκδηλώσεις που θα πάμε».

Τί πρέπει να προσέχει ο κόσμος που βρίσκεται για διακοπές;
Καταρχήν ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι όχι μόνο δεν έχει φύγει ο ιός αλλά έχουμε επιβεβαιώσει πως υπάρχει στην κοινότητα. Άρα όπου και να πάμε υπάρχει περίπτωση να υπάρχει κάποιο άτομο, που μπορεί να έχει τον ιό, να είναι ασυμπτωματικό και να μην το καταλαβαίνει.

Ποια απόσταση πρέπει να τηρεί κάποιος για να μην προσβληθεί από τον ιό;
Ο κόσμος πρέπει να ξέρει, πως ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού, είναι όταν έχουμε για αρκετά λεπτά κοντινή επαφή, περίπου εντός δύο μέτρων, με ένα άτομο που φέρει τον ιό. Αυτό δεν μπορούμε όλες τις ώρες που βρισκόμαστε κάπου να το προλαμβάνουμε, ειδικά όταν είμαστε σε ένα χώρο όπου υπάρχουν πολλά άτομα, που μιλάνε για παράδειγμα ή ανταλλάζουν αντικείμενα. Γι’ αυτό πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά.

Κι επειδή θα επισκεφθούμε διάφορα μέρη και θα βρεθούμε με κόσμο καλό είναι, να σκεφτούμε καταρχήν, εάν είναι απαραίτητο να πάμε κάπου. Δεύτερο, πρέπει να γνωρίζουμε πού θα πάμε και με πόσο κόσμο θα βρεθούμε και τρίτο όταν πάμε κάπου, πρέπει να προσπαθούμε όλες τις ώρες που είμαστε εκεί να προσέχουμε. Πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα υγιεινής και αυτοπροστασίας. Δεν πρέπει να αγκαλιαζόμαστε και να ερχόμαστε πολύ κοντά, ειδικά με άτομα που δεν γνωρίζουμε και δεν έχουμε καθημερινή επαφή.

Είδαμε αρκετά κρούσματα σε πάρτι στην Κύπρο, ανάμεσα σε νέους που φαίνεται να μην τήρησαν τα μέτρα αποστασιοποίησης.
Είναι το φαινόμενο αυτής της εποχής της πανδημίας. Οι περισσότερες χώρες είχαν έξαρση λόγω τέτοιων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Το είδαμε και σε χώρες, που ήταν σε πάρα πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση όπως είναι η Μάλτα, η έξαρση της οποίας, που μάλλον είναι χειρότερη από το προηγούμενο κύμα, οφείλεται σε πάρτι.

Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να λάβουν όσοι πάνε σε τέτοιες εκδηλώσεις;
Ένας εύκολος κανόνας είναι να σκεφτούμε κοινωνικά τί θα κάναμε πέρσι και φέτος να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα δύο τρίτα. Αυτό σημαίνει να αποφύγουμε να πάμε όσο μπορούμε σε τέτοια μέρη. Εάν επιλέξουμε όμως να πάμε, πρέπει να προτιμήσουμε χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, να αποφύγουμε στενή επαφή και να μην ανταλλάσσουμε αντικείμενα όπως πιάτα, ποτά κ.λπ.  

Είστε ένας από τους επιστήμονες που προτείνεται τη μέθοδο «social bubble», στις συναναστροφές…
Ναι, είναι μια πρακτική που προνοεί τη δημιουργία από τον καθένα μιας μικρής κοινωνικής ομάδας και αυτά πρέπει να είναι τα άτομα που θα έχει στενές επαφές, τις επόμενες ημέρες. Αυτή η κοινωνική ομάδα προτείνεται να είναι γύρω στα δέκα με είκοσι άτομα, όχι περισσότερα. Είναι συνήθως άτομα από το οικογενειακό και εργασιακό μας περιβάλλον και καλοί φίλοι. Η πρότασή μας για τις επόμενες ημέρες είναι με αυτούς να βρισκόμαστε και όχι με περισσότερους.

Για να έχει αποτέλεσμα αυτή η μέθοδος δεν πρέπει να εφαρμοστεί από όλους, όμως;
Πρέπει να το εφαρμόσει από το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, για να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο η ραγδαία εξάπλωση στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι πολλοί συμπατριώτες μας βρίσκονται στη χώρα για διακοπές;
Πρέπει να πούμε ότι και η Κύπρος παρουσιάζει ανάλογα φαινόμενα, που οδήγησαν στην έξαρση στην Ελλάδα. Εννοώ τα κρούσματα στις κοινωνικές εκδηλώσεις και σε άλλους κλειστούς χώρους. Απλώς στην Κύπρο, έχει μικρότερη έκταση.

Όποιος επιλέγει να ταξιδεύσει για οπουδήποτε θα πρέπει να προσέχει τις επαφές του, να φοράει τη μάσκα σε κλειστούς χώρους και όταν επιστρέψει, τις πρώτες μέρες να είναι πολύ προσεκτικός στις επαφές του και να έχει υψηλό δείκτη υποψίας σε περίπτωση που εμφανίσει συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει αμέσως να περιοριστεί και να επικοινωνήσει με τον Προσωπικό του Ιατρό.

Έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν στην κατηγορία Γ κάποιες περιοχές της Ελλάδας με επιβαρυμένο ιικό φορτίο;
Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επιδημιολογικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν αυτό. Το ότι η Ελλάδα είναι στην κατηγορία Β, είναι ήδη μία προστατευτική δικλείδα. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους από την Ελλάδα, σε περίπτωση που παρατηρηθεί ένα τέτοιο φαινόμενο να δράσουμε και εμείς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ