Πρόωροι, από ιάσιμες ή προβλέψιμες ασθένειες, τα 2/3 των θανάτων κάτω των 75 ετών στην ΕΕ

Το 2016, σύνολο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ηλικίας κάτω των 75 ετών πέθαναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), εκ των οποίων τα δύο τρίτα (1,0 εκατομμύρια) θα μπορούσαν να θεωρηθούν πρόωροι θάνατοι, σύμφωνα με την ερμηνεία της Eurostat και του ΟΟΣΑ, για τους θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μέσω αποτελεσματικών παρεμβάσεων δημόσιας υγείας και πρωτοβάθμιας πρόληψης ή μέσω έγκαιρων και αποτελεσματικών παρεμβάσεων υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τη Eurostat, στην ΕΕ, οι πιο συχνές αιτίες θανάτου από θεραπεύσιμες ασθένειες / παθήσεις μεταξύ ατόμων κάτω των 75 ετών ήταν ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις (τυποποιημένο ποσοστό θανάτου 18,9 ανά 100 000 κατοίκους κάτω των 75 ετών), καρκίνος του παχέος εντέρου (15,1), καρκίνος του μαστού ( μόνο για γυναίκες · 10,9), εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις (10,0) και πνευμονία (5,2). Το 2016, αυτές οι πέντε αιτίες αντιπροσώπευαν το 65% όλων των θανάτων από θεραπεύσιμες ασθένειες / καταστάσεις στην ΕΕ.

Στην Κύπρο καταγράφονται 74,76 θάνατοι από θεραπεύσιμες ασθένειες και παθήσεις ανά 100.000 άτομα πληθυσμού εκ των οποίων το 1/4 αφορά ισχαιμικά επεισόδια και το 1/4 καρκίνο του παχέος εντέρου ή του μαστού για τις γυναίκες.

Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 94,88 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους εκ των οποίων πάλι το 1/4 αφορά ισχαιμικά επεισόδια και το 1/4 καρκίνο του παχέος εντέρου ή του μαστού για τις γυναίκες

Η Eurostat καταγράφει ότι σε 19 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, οι ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις κατέγραψαν το υψηλότερο τυποποιημένο ποσοστό θανάτων το 2017 για άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών, μεταξύ αυτών των πέντε κύριων αιτιών θανάτου από θεραπευόμενες ασθένειες / καταστάσεις. Σε επτά άλλα - Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Γαλλία (στοιχεία 2016), Ιταλία, Ολλανδία και Πορτογαλία - το υψηλότερο τυποποιημένο ποσοστό θανάτου ήταν για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ στη Βουλγαρία, το υψηλότερο τυποποιημένο ποσοστό θανάτου ήταν για εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις.

Στην ΕΕ, ο καρκίνος του πνεύμονα (37,1 ανά 100.000 κατοίκους κάτω των 75 ετών), ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις (18,9), ειδικές αλκοολικές διαταραχές και δηλητηριάσεις (11,7), εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (και οι δύο 10,0) ήταν οι πέντε πιο συχνές αιτίες θανάτου που θα μπορούσε να προληφθεί σε άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών, ή το 55% όλων αυτών των θανάτων το 2016.

Το 2017, μεταξύ αυτών των πέντε κύριων αιτιών θανάτων που μπορούν να προληφθούν, ο καρκίνος του πνεύμονα είχε το υψηλότερο τυποποιημένο ποσοστό θανάτου για άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών σε 20 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που μπορούν να προληφθούν για ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις, ενώ η Εσθονία και η Φινλανδία κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό για συγκεκριμένες αλκοολικές διαταραχές και δηλητηριάσεις. Η Βουλγαρία είχε το υψηλότερο ποσοστό για εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις.

Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία θανάτων η Κύπρος καταγράφει 110,59 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού με τον καρκίνο του πνεύμονα να φτάνει σχεδόν το 1/3 αυτών. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 140,99 με την ίδια αναλογία για τον καρκίνο του πνεύμονα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα