Παρασκευή 25 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Μια κρίση, ένα γιουρούσι και δύο ήρωες

Μιχάλης Πολυδώρου  13/08/2020 06:55
Μια κρίση, ένα γιουρούσι και δύο ήρωες

Μια κρίση, ένα γιουρούσι και δύο ήρωες

Μιχάλης Πολυδώρου  13/08/2020 06:55
«Χωνεύουμε τα εγκλήματα και απλοποιούμε τα γεγονότα ώστε να συμφιλιωθούμε μαζί τους. (…)Χαρακτηριζόμαστε από αδράνεια. Δύσκολα βρίσκουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Αυτά τα λόγια δεν είναι δικά μας. Είναι της Αναστασίας Ισαάκ, της κόρης του ήρωα Τάσου Ισαάκ, που κάθε Αύγουστο, μαζί με τον Σολωμό Σολωμού, μας υπενθυμίζουν, μαζί με τόσα άλλα, με ποιους έχουμε να κάνουμε.
 
Η θυσία τους αποτελεί ένα μεγάφωνο στη διαπασών, που ακούγεται από άκρη σε άκρη του τόπου μας, από τους βρυχηθμούς των μοτοσικλετών της Πορείας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού. Η Αναστασία Ισαάκ προσκλήθηκε ουκ ολίγες φορές να ξεδιπλώσει τις σκέψεις της είκοσι τόσα χρόνια μετά τη θυσία του πατέρα της. Αρνήθηκε όλες τις προτάσεις. Επέλεξε να το κάνει σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Πορεία Μνήμης τον Αύγουστο του 2019 και τα λόγια της θα είναι πάντα επίκαιρα.
 
Όχι μόνο κάθε Αύγουστο, αλλά κάθε μήνα του χρόνου, κάθε χρόνου, όσο έχουμε απέναντι μας συμπεριφορές ανάλογες με αυτές που ζούμε και τις τελευταίες ημέρες. Πολεμικά πλοία, παραβιάσεις του FIR, μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί, τα γνωστά πανηγύρια στα Κόκκινα και το σύμβολο της τουρκική πειρατείας, ένα ερευνητικό σκάφος που εισέβαλε σε θάλασσες που δεν τους ανήκουν για να διεξάγει έρευνες.
 
Ξεχνάμε, ή θέλουμε να ξεχάσουμε, όμως, πως αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες νότια του Καστελόριζου, συμβαίνει στον τόπο μας τα τελευταία επτά χρόνια. Σε θάλασσες ξένες για αυτούς. Πότε με το Barbaros, πότε με τα γεωτρύπανα τους, οι Τούρκοι εισβάλλουν, τρυπούν και στην τελική, διασκεδάζουν με την ανικανότητά μας να αντιδράσουμε.
 
Εδώ πολλοί από εμάς ξεχάσαμε την τουρκική εισβολή, την κατοχή, τους νεκρούς και τους αγνοούμενους μας και προσπαθούμε να κλείσουμε τις πληγές δαμάζοντας το τέρας που έχουμε απέναντι μας, επηρεασμένοι μάλλον από το σύνδρομο της Στοκχόλμης, του οποίου γίναμε οι καλύτεροι εκφραστές.
 
Κάναμε λάθη; Σίγουρα. Χαρακτηριζόμαστε από αδράνεια, είπε η Αναστασία. H προσέγγιση του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε, υπέδειξε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Αυτά στη θάλασσα, γιατί στη στεριά, λίγα μόνο χιλιόμετρα από το σημείο που θυσιάστηκαν ο Τάσος και ο Σολωμός, οι Τούρκοι ετοιμάζουν το μεγαλύτερο γιουρούσι μετά το 1974. Τους επόμενους μήνες θα βρούμε ξανά μπροστά μας, νέα εγκλήματα των Τούρκων, αυτή τη φορά στο Βαρώσι. Οι εγκάθετοι της Άγκυρας από την άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος, ήδη πανηγυρίζουν και περιμένουν να προσθέσουν ακόμη ένα παράσημο, δωράκι από τον Ερντογάν στο πέτο τους. Ακούραστα, αβίαστα και ανέξοδα.  
 
Η βασιλεύουσα που περιμένει καρτερικά την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της εδώ και 46 χρόνια, θα γίνει για ακόμα μια φορά έρμαιο στα χέρια των βασανιστών της, οι οποίοι θα επαναλάβουν τον πραγματικό τους εαυτό. Θα κλέψουν και θα λεηλατήσουν περιουσίες που δεν τους ανήκουν.
 
Εμείς τι κάνουμε; Χωνεύουμε τα εγκλήματα, απλοποιούμε τα γεγονότα, ώστε να συμφιλιωθούμε μαζί τους. Δύσκολα βρίσκουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, είπε η Αναστασία.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας