Τέσσερις ώρες κράτησαν οι εκδηλώσεις των τ/κ για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας

Ολοκληρώθηκαν και οι φετινές εκδηλώσεις των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα με την ευκαιρία συμπλήρωσης 56 χρόνων από τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία. Οι Τουρκοκύπριοι οι περισσότεροι από τους οποίους κατάγονται από την περιοχή μεταφέρθηκαν στο θύλακα με 26 μικρά λεωφορεία για τα καθιερωμένα πανηγύρια του Αττίλα με αφορμή την συμπλήρωση 56 χρόνων από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο  Πρόεδρος της Επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Τηλλυρίας, Ανδρέας Καρός ανέφερε πως στη 13:40 νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε η αναχώρηση των 26 λεωφορείων στα οποία επέβαιναν 300 Τουρκοκύπριοι .
 
Όπως ανέφερε, το πρωί, γύρω στις  9:00 ολοκληρώθηκε η  διέλευση 26 μικρών λεωφορείων με 300 περίπου Τουρκοκυπρίους, μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη για τη μετάβαση στα Κόκκινα όπου παρέστησαν  στους “εορτασμούς", που γίνονται κάθε χρόνο για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία, ενώ στη 13:40 ξεκίνησε η επιστροφή των λεωφορείων .
 
Στις εκδηλώσεις  στα Κόκκινα  είπε ο κ. Καρός, αφίχθησαν και δύο ελικόπτερα για την μεταφορά στρατιωτικών ενώ  εκτιμάται πως στις εκδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα παρέστη και ο  κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
 
Αριθμός ωστόσο Τουρκοκυπρίων  εκτιμάται, όπως ανέφερε,  μεταφέρθηκαν στα Κόκκινα δια θαλάσσης μέσω του κατεχόμενου λιμανιού της Κερύνειας, χρησιμοποιώντας σκάφη περιορισμένα ωστόσο στον αριθμό λόγω και της θαλασσοταραχής.
 
Οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι των ακριτικών χωριών της Τηλλυρίας αφηγήθηκαν τις δραματικές  στιγμές που έζησαν κατά τους βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας.
 
Χρησιμοποιώντας τις εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ επέφεραν τον θάνατο και τον όλεθρο κυρίως μεταξύ των αμάχων αφού βομβάρδιζαν αδιακρίτως ακόμη και νοσοκομεία και κατοικίες.
 
Οι εκδηλώσεις στον θύλακα των Κοκκίνων ολοκληρώνονται νωρίς το απόγευμα στις 14:30 περίπου  με την επιστροφή των Τουρκοκυπρίων  στα κατεχόμενα πάλιν μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη.
 
Αύριο  Κυριακή στην εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο τελείται το Μνημόσυνο των Πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας του 1964 στην παρουσία των πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών. Του μνημοσύνου θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος  και επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο  Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου