Αλλάζουν τακτική οι επιδημιολόγοι-Δεν θα ανακοινώνονται οι χώροι τυχαίων τεστ

Σε έκτακτη ενημέρωση, για τις εξελίξεις με την έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας, προχώρησαν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, μετά το πέρας της κρίσιμης σύσκεψης με τον υπουργό Υγείας. Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος οι εισηγήσεις των επιδημιολόγων καθώς και το ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Για τις εξελίξεις τηρείται συνεχώς ενήμερος ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην Προεδρική εξοχική κατοικία στο Τρόοδος. Εάν παραστεί ανάγκη για λήψη έκτακτων μέτρων, τότε θα συνέλθει εκτάκτως στο Τρόοδος, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε συνέντευξη τύπου τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά και ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, υπενθύμισαν κάποια ουσιαστικά ζητήματα για τα θέματα κορωνοϊού. 
 
Ο κ. Κωστρίκης, επεσήμανε πως «είμαστε σήμερα εδώ μαζί με τη συνάδελφο για να εξηγήσουμε και να αναφέρουμε κάποια πράγματα που τέθηκαν στην πρωινή σύσκεψη. Καταρχήν ένα σημαντικό στοιχείο που ανακοινώθηκε είναι ότι ξεκίνησε ένας μεγάλος δειγματοληπτικός έλεγχος σε όλη την Κύπρο με 10 χιλιάδες δείγματα. Αυτοί οι έλεγχοι είναι εξαιρετικής σημασίας για τον τόπο μας γιατί έχουμε εικόνα σε πραγματικό χρόνο και μας βοηθά αφάνταστα για να ξέρουμε που βρισκόμαστε». 
 
«Οι έλεγχοι αυτοί έχουν ήδη ξεκινήσει και θα είναι ανάλογα του πληθυσμού της κάθε επαρχίας. Έχουμε κάνει κάποιες αλλαγές από την προηγούμενη δειγματοληψία των τεσσάρων χιλιάδων. Θα εξαιρούμε άτομα που είναι επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων», πρόσθεσε ο κ. Κωστρίκης.
 
Οι νεαρότερες ηλικίες
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, σημείωσε ο κ. Κωστρίκης, «που θίχτηκε είναι το πρόβλημα των νεαρών ασυμπτωματικών. Όπως ξέρετε η ένα έξαρση που έχουμε εμπερικλείει συνήθως νεαρά ασυμπτωματικά άτομα. Συνήθως άτομα μέχρι 40 ετών που συναναστρέφονται με άλλα άτομα. Επειδή είναι ασυμπτωματικοί καθιστά τον εντοπισμό τους πολύ δύσκολη και θέλουμε να πούμε σε αυτά τα άτομα να είναι πολύ προσεχτικοί. Είναι θέμα χρόνου αυτή η ομάδα να μεταφέρει τον ιό σε άλλες μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες».
 
«Το θέμα που εγείρεται συνήθως είναι αυτό του αεροδρομίου. Είναι σημαντικό να πούμε ότι έχουν γίνει πολλά πράγματα μέχρι τώρα στο αεροδρομίο. Έχουν εξεταστεί πάνω από 27 χιλιάδες». 
 
«Κανείς δεν θέλει το lockdown», τόνισε ο κ. Κωστρίκης. «Περάσαμε όλοι αυτή την περίοδο και ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε. Να έχουμε επαφή μόνο με τα άτομα που επιβάλλεται να έχουμε και όχι παραπάνω, ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μπορούμε να κάνουμε εύκολα την ιχνηλάτηση». 
 
«Ο ιός είναι ανάμεσα μας, διασπείρεται ανάμεσα μας μολύνει κόσμο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ. Τα μέτρα που παίρνει το αρμόδιο Υπουργέιο, είναι για την ασφάλεια μας και όχι για την ταλαιπωρία μας», πρόσθεσε. 
 
«Σε επιδημιολογικό επίπεδο ο δείκτης R είναι τώρα κοντά στο δύο. Ένα άτομο που είναι μολυσμένο μεταφέρει τον ιό σε δύο άτομα. Σκοπός όλων μας είναι να καταφέρουμε να φέρουμε τον δείκτη κάτω από το ένα όπως ήταν πριν από τρεις εβδομάδες». 
 
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουμε σαφή μετάδοση του ιού, ανέφερε στην αρχική της τοποθέτηση η κ. Πανά. «Αναμένουμε τον δειγματοληπτικό έλεγχο και το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια πιο αξιόπιστη εικόνα. Μέχρι τότε όλοι μας, οριζόντια και μηδενός εξαιρουμένου θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα αποστασιοποίησης. Η καθολική συμμόρφωση σε αυτά τα μέτρα είναι τα πυρομαχικά και τα όπλα μας». 
 
«Το δεύτερο», είπε, «είναι ότι θα πρέπει να αποφύγουμε τον στιγματισμό. Κάτι τέτοιο δεν διευκολύνει την διαχείριση της επιδημίας. Πρέπει ο καθένας από εμάς, πρέπει να τηρεί τα μέτρα οριζόντια και να μην στιγματίζει καταστάσεις και πρόσωπα». 
 
«Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, έδειξε ότι η νέα έξαρση αφορά άτομα νεαρότερης ηλικίας και οδήγησε στην αυξημένη ροή του ιού στην κοινότητα. Κατανοούμε ότι ο κόσμος είναι κουρασμένος, αντιλαμβανόμαστε πως διανύουμε την περίοδο του καλοκαιριού που παραδοσιακά είμαστε πιο χαλαροί, όμως φέτος, λόγω του ιού είναι διαφορετικό», τόνισε η κ. Πανά. 
 
«Τέλος όπως προαναφέρθηκε περιμένουμε το επόμενο διάστημα να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Θα γίνει μια επαναξιολόγηση. Θα έχουμε σταθερά κάθε εβδομάδα τις συναντήσεις της επιδημιολογικής επιτροπής».
 
«Πρέπει να γίνει κατανοητό από τον κόσμο, ότι το κομβικό σημείο είναι η τήρηση των μέτρων από τον καθένα μας», είπε η κ. Πανά. 
 
Σύμφωνα με τη λειτουργό Τύπου του Υπουργείου Υγέιας δεν θα ανακοινώνονται τα σημεία και οι ώρες που θα γίνονται οι δειγματοληψίες στο πρόγραμμα των δέκα χιλιάδων. «Θα ανακοινωθούν αργότερα εντός της ημέρας πόσα τεστ θα γίνουν σε κάθε επαρχία. Θέλουμε να αποφύγουμε αυτό που έγινε με τις τέσσερις χιλιάδες, που αρκετά άτομα ήταν επαφές άλλων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και έβγαιναν από την καραντίνα τους και εξετάζονταν μέσω του προγράμματος. Αλλά και άτομα που είχαν συμπτώματα. Το πρόγραμμα των δέκα χιλιάδων άρχισε από χθες και θα ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών». 
 
Σε ερώτηση για τη μάσκα, ο κ. Κωστρίκης, σημείωσε πως όσο περνά ο χρόνος υπάρχει χώρος για βελτίωση. Αυτό που αποφασίστηκε σήμερα για τη μάσκα, είναι ότι θα ξεκινήσουν συχνές διαλέξεις από όλα τα μέλη της επιδημιολογικης μονάδας και του Υπουργού, θα κάνουμε διαλέξεις για τη σωστή χρήση της. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τη μάσκα θα την έχουμε μαζί μας μέχρι το τέλος του μαραθωνίου και πρέπει να γίνει τρόπος ζωής μας μέχρι τον εμβολιασμό μας». 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας
Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΙΕ-Όλες οι πληροφορίες
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ