Η καταραμένη πόλη, οι τραγικές συγκυρίες και οι παράλληλοι δρόμοι με την Κύπρο

Ήταν λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα της 4ης  Αυγούστου του 2020. Όλες οι περιοχές της Κύπρου, τραντάζονται ξαφνικά… Είναι φανερό πως ο δυνατός ήχος είναι αποτέλεσμα ισχυρής έκρηξης, η προέλευση της οποίας παραμένει για μερικά λεπτά άγνωστη, προκαλώντας αναστάτωση ανάμεσα στους πολίτες και κινητοποίηση των Αρχών.  Η άμεση μετάδοση των τρομακτικών εικόνων της έκρηξης και το τεράστιο μανιτάρι που κάλυψε τη Βηρυτό, δεν άφησαν την ανακούφιση, πως αυτό δεν συνέβη στη χώρα μας, να πάρει θέση. Ίσως επειδή νιώσαμε τον ήχο του μεγάλου κακού… Ίσως επειδή ξύπνησαν οι μνήμες του Μαρί και του πολέμου… Ίσως λόγω των σχέσεων των χωρών μας… Από την πρώτη στιγμή, όμως, ο ανείπωτος πόνος και το δράμα του λαού του Λιβάνου, των γειτόνων μας στη Βηρυτό, έγινε δικός μας.

Οι δεσμοί των δύο χωρών, είναι άρρηκτοι. Τόσο οι οικονομικοί, όσο και οι κοινωνικοί. Η σύνδεση δε για τα μοιραία κοινά της ιστορίας της χώρας της ελιάς και της χώρας του κέδρου, είναι αναπόφευκτη, παρά το εμφανώς ασύγκριτο μέγεθός τους. Ο πόλεμος… Η οικονομική κρίση… Η ανάφλεξη αποθηκευμένων εκρηκτικών και η τρομακτική έκρηξη…  

Το Μαρί της Βηρυτού, που συγκρίνεται ως προς τις συνθήκες του με αυτό της Κύπρου, ισοπέδωσε και τις τελευταίες ελπίδες για το Λίβανο…
Οι δύο πόλεμοι που σημάδεψαν τις δύο χώρες
Το 1974 η Κύπρος, έμελλε να βιώσει, το πιο μεγάλο δράμα της σύγχρονης ιστορίας της. Στις 20 Ιουλίου, πέντε ημέρες μετά το πραξικόπημα η Τουρκία εισβάλλει στην Κύπρο. Σε τρεις μέρες καταλαμβάνει την Κερύνεια. Στις 23 Ιουλίου κηρύσσεται εκεχειρία με τις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν στη Γενεύη να καταρρέουν. Στις 14 Αυγούστου με την επιχείρηση Αττίλας 2 και μέσα σε 48 ώρες η Τουρκία καταλαμβάνει σχεδόν το 37% του νησιού, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες καθώς και 200,000 πρόσφυγες.

Ένα χρόνο αργότερα, ξεσπά ο εμφύλιος στο Λίβανο μεταξύ των Μαρωνιτών και των παλαιστινιακών δυνάμεων. Ο πόλεμος θα κρατήσει 16 χρόνια με υφέσεις και εξάρσεις, στη διάρκεια των οποίων η Βηρυτός θα βομβαρδιστεί δύο φορές, το 1978 από το συριακό στρατό και το 1982, από τις ισραηλινές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, πολλοί Λιβανέζοι πρόσφυγες που είχαν την οικονομική δυνατότητα, επέλεξαν την Κύπρο ως χώρα διαμονής και έδωσαν την πρώτη ανάσα, στην Κυπριακή οικονομία.

Το 1991 οι πολιτοφύλακες παραδίδουν τελικά τα όπλα. Ο απολογισμός του πολέμου ήταν 170 χιλιάδες νεκροί, 800 χιλιάδες εκτοπισμένοι και 900 χιλιάδες πρόσφυγες.

Το κέντρο της Βηρυτού έχει υποστεί τρομακτικές ζημιές. Τα βομβαρδισμένα κτήρια κατεδαφίζονται και το χρέος υπολογίζεται στα 32 δις δολάρια. Τότε εμφανίζεται ο επιχειρηματίας Ραφίκ Αλ Χαρίρι, κάτοχος μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας που εκλέγεται πρωθυπουργός. Το κέντρο της Βηρυτού ανοικοδομείται και στις αρχές του νέου αιώνα αποκτά αίγλη και αποκαλείται  μάλιστα, το Παρίσι της Μέσης Ανατολής.

Η δολοφονία του Χαρίρι
Η πολύπαθη ιστορία του Λιβάνου σημαδεύεται στην πορεία, από τη δολοφονία του πρωθυπουργού του στις 14 Φεβρουαρίου του 2005. Ενώ ο Χαρίρι κατευθυνόταν από τη Βουλή στην κατοικία του, δολοφονήθηκε στη Βηρυτό, όταν η αυτοκινητοπομπή του, αποτελούμενη από πέντε θωρακισμένες Mercedes, ανατινάχτηκε απέναντι από το παραλιακό ξενοδοχείο Saint. George. Ως εκρηκτική ύλη χρησιμοποιήθηκαν 1.200 κιλά μίγματος τροτύλης (ΤΝΤ) .Μαζί με τον Χαρίρι σκοτώθηκαν άλλα 22 άτομα.
 
Μετά τη χθεσινή έκρηξη, διεθνείς αναλυτές σχολιάζουν την χρονική συγκυρία, καθώς σημειώθηκε εν αναμονή της απόφασης για τη δολοφονία του. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί από το ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ που εξετάζει το θέμα την Παρασκευή 7 Αυγούστου. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι είναι μέλη της Χεζμπολλάχ και δικάζονται ερήμην.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκηνές χάους στον Λίβανο-Η στιγμή της έκρηξης και το ωστικό κύμα που έφτασε μέχρι την Κύπρο
Η γέφυρα σωτηρίας από την Κύπρο
Η δολοφονία Χαρίρι προκάλεσε αποσταθεροποίηση στο Λίβανο, με τις σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ να επιδεινώνονται. Στις 12 Ιουλίου του 2006, οι μαχητές της Hezbollah του Λιβάνου, με επιδρομή τους εντός του Ισραηλινού εδάφους, σκοτώνουν τρεις ισραηλινούς στρατιώτες και αιχμαλωτίζουν άλλους.      

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ehud Olmert, χαρακτηρίζει την επίθεση ως «πράξη πολέμου» από το Λίβανο και δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα, ώστε ο Λίβανος «να πληρώσει βαρύ τίμημα», σηματοδοτώντας την έναρξη του πολέμου. Την επομένη ημέρα Ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το διάδρομο του  διεθνούς αερολιμένα της Βηρυτού, ο οποίος κλείνει. Οι Ισραηλινές επιχειρήσεις συνεχίζονται σε όλο το Λίβανο και στις 15 Ιουλίου οι ξένες κυβερνήσεις αποφασίζουν την εκκένωση των υπηκόων τους από το Λίβανο.

Η Κύπρος στήνει γέφυρα σωτηρίας, για την εκκένωση της Βηρυτού. Ασφυκτικά γεμάτα πλοία φτάνουν στο λιμάνι της Λάρνακας, όπου στήνεται πρωτοφανής για το μέγεθος της χώρας μας, επιχείρηση για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων και ξένων υπηκόων. Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία λειτουργεί ως βάση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις επηρεαζόμενες περιοχές. Δεν είναι λίγοι οι Λιβανέζοι, που επέλεξαν τότε την Κύπρο ως χώρα διαμονής τους.

Η οικονομική κρίση και η ισοπέδωση της ελπίδας
Οικονομική κρίση, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που βίωσε η Κύπρος το 2013, βιώνει από πέρσι ο Λίβανος με έλλειψη σε δολάρια και μεγάλη υποτίμηση της λιβανέζικης λίρας. Η καταναλωτική ισχύς των νοικοκυριών καταβαραθρώθηκε, με την κατάσταση να επιδεινώνεται δραματικά τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας της νόσου covid-19.

Το απόγευμα της 4ης Αυγούστου του 2020, ήρθε όμως η απροσδόκητη κορύφωση του δράματος. Η τρομακτική έκρηξη, που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες, απίστευτες καταστροφές και ασύλληπτο πόνο.
 
Η καταραμένη πόλη, η Βηρυτός καλείται για άλλη μια φορά να αναγεννηθεί μέσα από τα συντρίμμια της… Η Κύπρος, ήταν από τις πρώτες χώρες που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, με τον κόσμο της να παρακολουθεί αποσβολωμένος, όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης, μια εθνική τραγωδία με δράμα δίχως τέλος…#Pray for Lebanon   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»
Καταβολή επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας σε μητέρα ζητά η Λοττίδη-Απέρριπταν αιτήσεις της για 2,5 χρόνια