Σε συνεχή κινητοποίηση για καταπολέμηση των τρωκτικών ο Δήμος Έγκωμης

Σε συνεχή κινητοποίηση για καταπολέμηση των τρωκτικών που εμφανίζονται εντός των δημοτικών του ορίων βρίσκεται ο Δήμος Έγκωμης, όπως τονίζει σε σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή παράπονα που εκφράστηκαν από κατοίκους του Δήμου μέσω σχετικών δημοσιευμάτων. 
 
Ο Δήμος Έγκωμης παραθέτει τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει προς αντιμετώπιση του προβλήματος και καλεί τους δημότες να μην πετούν άχρηστα αντικείμενα σε ανοικτούς χώρους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγανακτισμένοι κάτοικοι της Έγκωμης-«Nυφίτσες κάνουν πάρτι έξω από τα σπίτια μας»

Αυτούσια η ανακοίνωση:
Με αφορμή δημοσιεύματα για αυξημένη παρουσία τρωκτικών, ο Δήμος Έγκωμης ανακοινώνει τα ακόλουθα:

1. Οι υπηρεσίες του Δήμου Έγκωμης βρίσκονται σε συνεχή κινητοποίηση για καταπολέμηση των τρωκτικών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι από τον Απρίλη 2020 μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί σε όλη την Έγκωμη χιλιάδες δολώματα. Ιδιαίτερη είναι η κινητοποίηση σε οικιστικές περιοχές που γειτνιάζουν με ανοικτά οικόπεδα καθώς και σε περιοχές που γειτνιάζουν με τη νεκρή ζώνη. Από τον Απρίλη μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 600 κιλά δολώματα  τύπου «σιταρούι» σε σχάρες και χωράφια πέριξ οικιστικών περιοχών και 100 κιλά τύπου «μπλοκ σαπούνι» σε οικίες και υποστατικά. Πρόσφατα έχουν παραγγελθεί 200 επιπλέον κιλά τύπου «σιταρούι».

2. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, ότι η πάσης φύσεως παράνομη απόρριψη άχρηστων αντικειμένων σε οικόπεδα και ανοικτούς χώρους (παλιά έπιπλα, ηλεκτρικά είδη, ρούχα, πλαστικά κ.λ.π.), αλλά και κλαδεμάτων, δημιουργεί εστίες τρωκτικών, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα για τις οικιστικές μονάδες.

3. Τον τελευταίο μήνα ο Δήμος Έγκωμης κατακύρωσε προσφορά σε ιδιώτη εργολάβο για μετακίνηση όλων των άχρηστων υλικών και κλαδεμάτων που απορρίφθηκαν από δημότες παράνομα σε οικόπεδα και ανοικτούς χώρους πέριξ οικιστικών περιοχών. Συγκεντρώθηκαν άχρηστα και μεταφέρθηκαν σε ιδιωτική μονάδα 163 μεγάλα φορτηγά! Όλα αυτά τα άχρηστα θα έπρεπε να μεταφερθούν από τους δημότες στα πράσινα σημεία, ως προνοεί η νομοθεσία. Αντί τούτου απορρίφθηκαν εν κρυπτώ σε ανοικτούς χώρους εντός οικιστικών περιοχών. Όσοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα πράσινα σημεία, μπορούν να ζητούν τη βοήθεια του Δήμου, ο οποίος αναλαμβάνει τη μεταφορά έναντι χρέωσης εξόδων. Δυστυχώς, πολλοί δεν επιθυμούν τη συνεργασία και μετατρέπουν τα διπλανά τους χωράφια ή οικόπεδα σε Κοτσιάτηδες. Πολλοί από αυτούς που διαμαρτύρονται για αυξημένη παρουσία τρωκτικών στην περιοχή τους, δεν αποκλείεται να σχετίζονται και με την παράνομη απόρριψη υλικών ή κλαδεμάτων, η οποία προσελκύει τρωκτικά. Όπου διαπιστώνουν δημότες παράνομη απόρριψη στη γειτονιά τους, καλόν είναι να ενημερώνουν του Δήμο, για τα περαιτέρω.
 
4. Παρομοίως, δημιουργούνται προβλήματα με τρωκτικά, από την πάσης φύσεως απόρριψη άχρηστων αντικειμένων διπλά από τις «καμπάνες» ανακύκλωσης, όπου πρέπει να απορρίπτονται μόνο συγκεκριμένα ανακυκλώσιμα υλικά.
 
5. Αναφορικά με τον καθαρισμό της άγριας βλάστησης από οικόπεδα, διευκρινίζεται ότι,  σε όλους τους Δήμους οι καθαρισμοί γίνονται πλέον με τον ίδιο τρόπο (με χρήση μηχανήματος τύπου «καταστροφέα»). Αυτή η διαδικασία ακολουθείται μετά το κλείσιμο του Κοτσιάτη όπου προηγουμένως και πριν τη χρήση «καταστροφέα» μεταφέρονταν εκεί όλα τα φορτία άγριας βλάστησης Λευκωσίας και προαστείων, η οποία αφαιρείτο από τα οικόπεδα. Σ’ αυτόν τον καινοτόμο τομέα υπάρχουν όντως προβλήματα και θα καταβληθεί προσπάθεια για σημαντική βελτίωση της όλης εργασίας των «καταστροφέων»,  ώστε οι καθαρισμοί να είναι πλήρεις και να καλύπτουν και τις άκρες των οικοπέδων.
 
6. Ο Δήμος Έγκωμης έχει επανειλημμένως ενημερώσει (και θα το ξανακάνει σύντομα με νέα προσωπική επιστολή σε όλους τους δημότες), για το πως πρέπει να συνεργάζονται με το Δήμο για τη διαχείριση των κλαδεμάτων  τους και των άχρηστων υλικών που ξεσκαρτάρουν. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, που πρέπει να ακολουθούνται, έτσι ώστε όλοι να συμβάλλουν με το σωστό τρόπο στην επικράτηση των καλύτερων δυνατών συνθηκών δημόσιας υγιεινής.
 
7. Ο Δήμος Έγκωμης βρίσκεται σε επαφή με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, ώστε να καταρτιστεί επιπλέον πρόγραμμα δράσης που θα καλύψει όλες τις δημαρχούμενες περιοχές για καταπολέμηση της ποντίκας, ειδικά στις περιοχές της νεκρής ζώνης. Προς τούτο, θα ζητηθεί και η συμβολή του υπουργείου Εσωτερικών και της Επαρχιακής Διοίκησης, ώστε το εν λόγω πρόγραμμα να τύχει και της ανάλογης οικονομικής στήριξης εκ μέρους της Κυβέρνησης.
 
8. Διαβεβαιώνουμε ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου εργάζονται ακατάπαυστα για καταπολέμηση στης ποντίκας. Για τοποθέτηση δολωμάτων εντός ιδιωτικής περιουσίας ο Δήμος χρεώνει ποσό 10 ευρώ που αντιπροσωπεύει τα έξοδα, ενώ σε δημόσιους χώρους γίνεται καθηκόντως τοποθέτηση δολωμάτων ή και ψεκασμοί απολυμάνσεων, σε συνεχή βάση.
 
Ζητούμε την κατανόηση και συνεργασία του κοινού. Η δημόσια υγιεινή είναι υπόθεση όλων. Για οιαδήποτε απορία ή πληροφορία, καλείτε στο τηλ. 22453800 (Υγειονομική Υπηρεσία).
 
 

Δειτε Επισης

Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια