«Εάν δούμε μια αύξηση σε επίπεδα Απριλίου, ίσως χρειαστούν οριζόντια μέτρα»

Χρειάζεται ακόμη λίγος χρόνος για να υπάρξει αποτυπωμένη κατάσταση για τη Λεμεσό, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο, ώστε να μπορέσουν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για την έκταση που έλαβε η διασπορά του ιού στην κοινότητα, αναφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, παθολόγο με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνο Τσιούτη.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο κ. Τσιούτης τοποθετήθηκε και επί της διάστασης απόψεων ανάμεσα σε επιδημιολόγους για τα κρούσματα στη Λεμεσό, εξήγησε το καλό και τα δύο κακά σενάρια, ενώπιον των οποίων μπορεί να βρεθούμε το επόμενο διάστημα, ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται τα μέτρα να επεκταθούν σε όλη τη χώρα.

Υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση στη Λεμεσό και την υπόλοιπη Κύπρο, μετά τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών;
Δεν είναι πλήρως αποτυπωμένη. Έχουμε ένα ευρύ δειγματοληπτικό έλεγχο στον πληθυσμό και κάθε μέρα τα περιστατικά που εντοπίζονται θετικά, χρειάζονται ανάλυση και τεκμηρίωση, για να εντοπίσουμε ποια είναι η πηγή τους. Είδατε και τις προηγούμενες μέρες ότι πολλά περιστατικά, που ήταν από δειγματοληπτικό έλεγχο, ήταν στενές επαφές. Άρα, έχουμε λίγο δρόμο ακόμη μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η ανάλυση και να αποτυπώσουμε καλά την έκταση του προβλήματος.
 
Επίσης, θα σας πω ότι είναι λίγο επικίνδυνο να προσπαθήσουμε να αναγάγουμε σε επίπεδο πληθυσμού τα οποιαδήποτε νούμερα ή ποσοστά που μπορούμε να εντοπίσουμε. Είναι άλλο να έχεις 1000 ή 3000 δείγματα και άλλο να έχεις 100,000 δείγματα. Άρα, θέλουμε να έχουμε απλά μια ιδέα, για το κατά πόσον θα πρέπει αυτός ο δειγματοληπτικός έλεγχος να επεκταθεί κι αν είναι τόσο ψηλό το ποσοστό που θα μας θορυβήσει, για να εφαρμόσουμε κι άλλα μέτρα.
 
Είδαμε τον κύριο Κωστρίκκη να λέει για 1000-1500 κρούσματα στη Λεμεσό και τον κ. Καραγιάννη να λέει για 50-100 κρούσματα. Υπάρχειδιάσταση απόψεων στο συγκεκριμένο θέμα…
Θεωρώ επικίνδυνο και πρώιμο να κάνουμε τέτοιου είδους αναγωγές ή προβλέψεις ή υπολογισμούς. Έχει πάρα πολλούς τρόπους να προσεγγίσεις το θέμα και να υπολογίσεις πόσα άτομα κυκλοφορούν. Στην τελική δεν έχει και πολύ σημασία πόσα θα είναι τα περιστατικά, αν είναι εκατό αν είναι χίλια ή αν είναι τρεις χιλιάδες. Σημασία έχει, τα μέτρα ατομικής προστασίας στην κοινότητα να εφαρμόζονται από όλους, ανεξαρτήτως από το που βρίσκονται. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά τα μέτρα που αναφέρονται εδώ και λίγους μήνες, πρέπει να συνεχίζουν να εφαρμόζονται. Το λέγαμε αυτό και τον Ιούνιο, όταν ήταν πολύ καλή η επιδημιολογική κατάσταση και βρίσκαμε μηδενικά κρούσματα κάποιες μέρες. Επίσης, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά τα μέτρα θα συνεχίσουμε να τα εφαρμόζουμε και το χειμώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαφωνεί με Κωστρίκη για τα 1000-1500 κρούσματα στη Λεμεσό ο Καραγιάννη

Η Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα, ετοίμασε προτάσεις για μέτρα που ενδεχομένως θα χρειαστεί να ληφθούν; Υπάρχει το ενδεχόμενο τα μέτρα της Λεμεσού να ισχύσουν και για ολόκληρη την Κύπρο;
Ακόμα αναλύουμε τα τωρινά δεδομένα. Αν βλέπαμε κάτι πολύ ανησυχητικό μέσα σε μία ή δύο μέρες, θα έλεγα ότι θα έπρεπε να ενταθούν τα μέτρα. Αυτή τη στιγμή όμως, είδαμε μια αύξηση και μια αναζωπύρωση, αλλά φαίνεται να είναι τουλάχιστον μέχρι σήμερα, σχετικά σταθερή. Έχουμε σίγουρα ένα πλάνο ή κάποιες προτάσεις και δεν αποκλείεται να ενταθούν τα μέτρα ή να επεκταθούν από τη Λεμεσό σε επίπεδο χώρας. Αυτό θα γίνει ανάλογα, όχι μόνο από τα πόσα περιστατικά θα εντοπίσουμε, αλλά και σε ποιες περιοχές θα τα εντοπίσουμε. Φαίνεται όμως, από αυτά που ανακοινώθηκαν, ότι ήδη πήγαμε ένα βήμα πίσω. Και αυτό είναι κάτι που ανακοινώναμε από το Μάιο. Ότι δηλαδή οι προσπάθειες της αποκλιμάκωσης θα προχωρούσαν, δεδομένου ότι η επιδημιολογική κατάσταση το επέτρεπε. Εάν κάτι άλλαζε στην επιδημιολογία, δεν θα προχωρούσαμε τόσο γρήγορα ή θα πηγαίναμε και μια φάση πίσω. Φαίνεται λοιπόν, ότι τώρα μετακινηθήκαμε μια φάση πίσω, εφαρμόσαμε όλα αυτά τα επιπλέον μέτρα και αυτή τη στιγμή, περιμένουμε να δούμε εάν θα έχουν αποτέλεσμα.
 
Σημειώνω όμως ότι είναι πολύ νωρίς να τα αξιολογήσουμε. Ξεκινήσαμε ουσιαστικά πριν τρεις μέρες, άρα το αποτέλεσμά τους δεν φαίνεται ακόμα. Θα φανεί στις δύο εβδομάδες, που είναι ένα ασφαλές διάστημα, για να εξάγουμε ένα αποτέλεσμα και να συσχετίσουμε τα μέτρα με την επιδημιολογική εξέλιξη. Αλλά, τονίζω ξανά ότι αν φανεί κάποια ανησυχητική τάση, όπως μια εκτόξευση περιστατικών για μία μέρα ή σε μια καινούργια περιοχή που θα έχει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, τότε δεν αποκλείεται να επεκταθούν τα μέτρα σε όλη τη χώρα.
 
Υπάρχει ως σκέψη η απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ των πόλεων;
Όχι και θα έλεγα πως πλέον δεν έχει θέση αυτό, γιατί ακόμα κι όταν εντοπίστηκαν αυτά τα γνωστά clusters στην επαρχία Λεμεσού, υπήρχαν ταυτόχρονα και clusters σε άλλες επαρχίες. Υπήρχαν επίσης και πολλά άτομα, τα οποία ήταν θετικά και διαπιστώθηκε ότι κυκλοφόρησαν σε αρκετές επαρχίες στην Κύπρο τις προηγούμενες μέρες. Άρα, δεν θα είχε κάποιο ιδιαίτερο νόημα αυτή η απαγόρευση της μετακίνησης, εκτός εάν δούμε ραγδαία επιδείνωση.
 
Ποιο είναι το καλό και το κακό σενάριο στην Κύπρο για τις επόμενες εβδομάδες;
Το καλό και επιθυμητό σενάριο και αυτό που ευελπιστούμε ότι θα δούμε, είναι τις επόμενες δύο εβδομάδες να υπάρξει μια αργή, αλλά σταθερή μείωση του αριθμού των περιστατικών, που θα οδηγήσει σε έλεγχο της μετάδοσης. Δηλαδή, οι διάφορες συστάδες κρουσμάτων να αρχίσουν να σβήνουν σιγά σιγά.
 
Από την άλλη υπάρχουν και κακά σενάρια. Το ένα είναι να υπάρχει μια σταθερή μετάδοση εντός της κοινότητας, που να αποδίδει τους ίδιους αριθμούς κρουσμάτων ανά ημέρα. Αυτό βέβαια, θα οδηγήσει σε επιπλέον κινητοποιήσεις, γιατί εδώ τίθεται και θέμα όχι μόνο δημόσιας υγείας, αλλά και συστήματος υγείας. Άρα πρέπει το σύστημα υγείας, να μπορεί να φιλοξενεί αυτούς που χρειάζονται νοσηλεία και τα λοιπά.
 
Ένα άλλο κακό σενάριο είναι να δούμε αύξηση των κρουσμάτων, είτε από τα υπάρχοντα clusters, είτε από καινούργιες πηγές. Δηλαδή να δούμε μια αύξηση σε επίπεδα Μαρτίου και Απριλίου, όποτε και εκεί θα πρέπει να ενταθούν ακόμα περισσότερο τα μέτρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτός από στοχευμένα μέτρα που έχουμε αυτή τη στιγμή, ίσως χρειαστεί να γίνουν οριζόντια μέτρα. Σίγουρα αυτό είναι ένα σενάριο που δεν θέλουμε κι αν εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν τεθεί, όπως η συμμόρφωση των πολιτών, η αποτελεσματικότητα των ελέγχων στις πύλες εισόδου, οι έλεγχοι σε υποστατικά και οι έλεγχοι ατόμων σε απομόνωση, τότε αυτό το κακό σενάριο δεν το θεωρούμε πιθανό.
 
Ποια η άποψη σας για την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία Β’;
Η Κυβέρνηση από το Μάρτιο έγκαιρα και με προληπτικό χαρακτήρα εφάρμοσε πολύ αυστηρά μέτρα, για περιορισμό της μετάδοσης και συνεχίζει σε αυτό τον άξονα, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας στην Κύπρο. Εκτιμώ ότι βλέποντας την αύξηση των περιστατικών μέσα στην Ελλάδα και κάποια μεμονωμένα περιστατικά που ήρθαν από την Ελλάδα στην Κύπρο, αποφάσισε για προληπτικούς λόγους να αλλάξει κατηγορία στη χώρα. Δεν γνωρίζω εάν αυτό υποστηρίζεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες, γιατί δεν έχουμε λάβει κάποια ενημέρωση, αλλά εκτιμώ πως αυτός ήταν ο λόγος.
 
Υπάρχουν κάποιες χώρες που δείχνουν ότι έχουν χαμηλά κρούσματα και δεν εντάσσονται σε κάποια από τις δύο πρώτες κατηγορίες. Για παράδειγμα, η Ιορδανία που είναι στην κατηγορία Γ, το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχει λιγότερα κρούσματα από την Ελβετία που είναι στην κατηγορία Α’. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Δεν κοιτάμε μόνο ένα επιδημιολογικό δείκτη, αλλά κοιτάμε συνδυασμό δεικτών. Δηλαδή βλέπουμε τον αριθμό των νοσηλειών, τον αριθμό των θανάτων, τον αριθμό αναπαραγωγής, τα περιστατικά ανά πληθυσμό, τις εργαστηριακές εξετάσεις ανά πληθυσμό, αλλά και την τάση που εμφανίζει η εξέλιξη της επιδημίας σε κάθε χώρα. Οπότε, συνδυασμός όλων αυτών των δεικτών οδηγεί σε σύσταση για κατηγοριοποίηση των χωρών. Η τελική απόφαση είναι του Υπουργείου, οπότε πιθανολογώ πως είναι γι’ αυτό το λόγο που γίνεται.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα