Αυτές είναι οι μεγαλύτερες αλυσίδες μετάδοσης σε όλη την Κύπρο

Μεγαλώνουν όλο και περισσότερο οι αλυσίδες μετάδοσης, λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό των επαφών κάθε κρούσματος, με τις αρμόδιες Αρχές να δίνουν μάχη με το χρόνο και να βάζουν σε αυτοπεριορισμό εκατοντάδες άτομα, ώστε να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.
 
Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, εντοπίστηκαν συνολικά 116 κρούσματα, εκ των οποίων τα 92 ήταν καταγραφές της προηγούμενης εβδομάδας. Τα περισσότερα από αυτά εντοπίστηκαν στη Λεμεσό, στην οποία υπάρχουν και οι περισσότερες εστίες μετάδοσης, ενώ ανάμεσα στα 116 κρούσματα υπάρχουν και ορφανά, με την επιδημιολογική ομάδα να ψάχνει την σύνδεση τους.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φόβοι για έξαρση σε όλη την Κύπρο-Τα άτομα κλειδιά και το ανολοκλήρωτο παζλ

Οι πέντε αλυσίδες στη Λεμεσό
Η αλυσίδα που ξεκίνησε πρώτη στις 29 Ιουνίου, απαριθμεί τέσσερα πρόσωπα. Όλοι είναι εργαζόμενοι σε πλατφόρμα πολυεθνικής εταιρείας. Το πρώτο άτομο από τη συγκεκριμένη αλυσίδα είχε ανακοινωθεί ως θετικό, στις 29 Ιουνίου. Ωστόσο, είχε φτάσει στις 20 του ίδιου μήνα, από τις ΗΠΑ μέσω χώρας της κατηγορίας Α. Υποβλήθηκε σε εξέταση στο αεροδρόμιο με αρνητικό αποτέλεσμα και στη συνέχεια ανέπτυξε συμπτώματα και υποβλήθηκε ξανά σε εξέταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, που ήταν θετική. Την επόμενη ημέρα, ανακοινώθηκε ως θετικός ένας συνάδελφός του. Οι υπόλοιποι δύο ανακοινώθηκαν στις 4 Ιουλίου, όταν η εταιρεία που τους εργοδοτεί, τους υπέβαλε σε τεστ κορωνοϊού.

Η δεύτερη αλυσίδα μετάδοσης στη Λεμεσό που απαριθμεί τρία άτομα, εντοπίστηκε όταν Κύπριος εργαζόμενος σε γυμναστήριο στη μαρίνα της πόλης, υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου σε εξέταση ιδιωτικά, λόγω συμπτωμάτων που εκδήλωσε. Δύο ημέρες αργότερα διαγνώστηκε ως θετικό, πρόσωπο που έκανε ιδιωτικά το τεστ. Έπειτα από την ιχνηλάτηση διαπιστώθηκε πως ήταν επαφή του εργαζόμενου στο γυμναστήριο. Στις 19 Ιουλίου, εξάλλου διαπιστώθηκε πως θετικός στον ιό είναι και συνάδελφος του γυμναστή, από τη δεύτερη του δουλειά.

Η τρίτη αλυσίδα μετάδοσης, που έθεσε σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες, απαριθμεί μέχρι στιγμής έξι άτομα, τα τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας. Ήρθε στο φως, όταν στις 21 Ιουλίου διαγνώστηκε με κορωνοϊό Κύπρια, η οποία είχε υποβληθεί λόγω συμπτωμάτων σε εξέταση, μετά από παραπομπή από τον προσωπικό της ιατρό. Θετικοί διαγνώστηκαν δύο ημέρες αργότερα, στις 23 Ιουλίου, άλλοι τρεις συγγενείς της, ανάμεσα τους και ένα παιδί 13 χρόνων. Το Σάββατο 25 Ιουλίου, ανακοινώθηκε ως θετικό και πέμπτο άτομο, που αποτελεί επαφή, της επαφής της γυναίκας που διαγνώστηκε πρώτη. Tο απόγευμα της Κυριακής, εξάλλου, ανακοινώθηκε ως θετικό και έκτο άτομο που αποτελεί επαφή, των τριών κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν στις 23 Ιουλίου.

Η τέταρτη αλυσίδα μετάδοσης απαριθμεί πέντε άτομα, όλα σε εστιατόριο στη μαρίνα Λεμεσού. Το ένα εξ αυτών εργάζεται και σε αλυσίδα cafe. Την Παρασκευή 24 Ιουλίου, Κύπρια που είχε το σύμπτωμα της αοσμίας, έκανε τεστ ιδιωτικά και διαγνώστηκε με κορωνοϊό. Την επόμενη ημέρα ανακοινώθηκαν ως θετικοί άλλοι τέσσερις συνάδελφοί της, οι πλείστοι εκ των οποίων ασχολούνται με το delivery.

Η πέμπτη εστία, απαριθμεί πέντε άτομα. Η αλυσίδα ήρθε στο φως, όταν στις 24 Ιουλίου, άνδρας που εμφάνισε ξαφνικά πυρετό και είχε υποβληθεί σε εξέταση μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, στις 24 Ιουλίου. Τρεις μέρες αργότερα διαγνώστηκαν ως θετικοί στη νόσο, δύο άτομα που αποτελούσαν επαφές του άνδρα. Την επομένη μέρα, στις 28 Ιουλίου, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν άλλοι δύο ασθενείς στην ίδια αλυσίδα, που αποτελούν επαφές ενός από τα δύο κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Η έκτη αλυσίδα, άρχισε να δημιουργείται από Ουκρανή υπήκοο, η οποία ανακοινώθηκε στις 28 Ιουλίου, ως ορφανό κρούσμα. Στις 31 Ιουλίου, ανακοινώθηκαν άλλα εννέα κρούσματα, τα οποία ήταν επαφές της γυναίκας. Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα της Κύπρου αλλά την μεγαλύτερη της Λεμεσού.

Η έβδομη αλυσίδα ξεκίνησε στις 29 Ιουλίου και συνδέεται με ασφαλιστική εταιρεία στη Λεμεσό, όπου εντοπίστηκε θετικός υπάλληλος της. Την επόμενη ημέρα ανακοινώθηκαν άλλα πέντε πρόσωπα κρούσματα που ήταν επαφές του υπαλλήλου. Την 1η Αυγούστου ανακοινώθηκαν άλλα δύο άτομα από την ίδια αλυσίδα, εν των οποίων το ένα είχε σπάσει την καραντίνα και έκανε ιδιωτικά το τεστ.

Η όγδοη αλυσίδα στη Λεμεσό, είναι αυτή της υπεραγοράς, στην οποία εντοπίστηκε κρούσμα και το οποίο ανακοινώθηκε την 1η Αυγούστου. Τις επόμενες μέρες, ανακοινώθηκαν άλλα τρία κρούσματα, τα οποία ήταν επαφές του υπαλλήλου της υπεραγοράς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η χαριστική βολή, οι επί παντός επιστητού «ειδικοί» και οι… τόπακες

Η μεγαλύτερη αλυσίδα της Κύπρου, στην Λάρνακα
Μια αλλά την μεγαλύτερη αλυσίδα της Κύπρου, αποτελεί η εστία που δημιουργήθηκε στη Λάρνακα από Κύπρια που έφθασε από τις ΗΠΑ, η οποία ωστόσο έσπασε την καραντίνα, με αποτέλεσμα να διασπείρει τον ιό και σε άλλα πρόσωπα.

Μέχρι στιγμής, η αλυσίδα αυτή απαριθμεί 15 άτομα, εκ των οποίων όμως τα τρία είναι από Λεμεσό, αφού η γυναίκα είχε μεταβεί σε διάφορες Επαρχίες, είτε για βόλτα, είτε για να επισκεφθεί συγγενείς και φίλους. Μάλιστα, η εν λόγω γυναίκα συμμετείχε σε πάρτι και προγραμμάτισε δείπνο με φίλες της κόρης της, με αποτέλεσμα μεταδοθεί ο ιός σε άτομο που συμμετείχε σε άλλο κοσμικό πάρτι. Από αυτή την αλυσίδα, δεκάδες άτομα τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό και υποβλήθηκαν σε τεστ.  

Μια αλυσίδα σε Λευκωσία και Πάφο
Από μια αλυσίδα μετάδοσης καταγράφουν Λευκωσία και Πάφος. Στη Λευκωσία η αλυσίδα άρχισε από ζεύγος Ολλανδών, που επέστρεψε στην Κύπρο και στις 26 Ιουλίου ανακοινώθηκαν ως θετικοί. Τρεις μέρες αργότερα, στα πλαίσια της ιχνηλάτησης, εντοπίστηκαν άλλα τρία κρούσματα, τα οποία είναι συγγενείς του ζεύγους.

Στην Πάφο, η αλυσίδα, που απαριθμεί τρία πρόσωπα, ξεκίνησε από καμαριέρα ξενοδοχείου, η οποία ανακοινώθηκε ως θετική στις 8 Ιουλίου. Λίγες μέρες αργότερα, στις 16 Ιουλίου, εντοπίστηκαν άλλα δύο κρούσματα, που είναι συγγενείς της υπαλλήλου του ξενοδοχείου.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ; Εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα, εκπέμπουν SOS οι αριθμοί-Σχεδόν 100 σε μια εβδομάδα

Δειτε Επισης

Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»
Καταβολή επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας σε μητέρα ζητά η Λοττίδη-Απέρριπταν αιτήσεις της για 2,5 χρόνια
Μείωση βροχόπτωσης δείχνει η τάση για Κύπρο-Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Υπ. Παιδείας: Επιβάλλεται η αξιοποίηση γνώσεων από Ευρωπαϊκό Ετος Δεξιοτήτων
«Ο δρόμος ενίσχυσης των δικαιωμάτων των ασθενών παραμένει μακρύς»
Αυξήθηκαν κατά 2,5% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Δύο περιπτώσεις παρανομίας με φωτοβολταϊκά
Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες