Τετάρτη 21 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπ. Παιδείας που διδάσκει «Μαγειρικές Τέχνες»

  04/08/2020 06:51
Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπ. Παιδείας που διδάσκει «Μαγειρικές Τέχνες»

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπ. Παιδείας που διδάσκει «Μαγειρικές Τέχνες»

  04/08/2020 06:51
Δίπλα σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη της μαγειρικής, αλλά δεν έχουν τα εφόδια, βρίσκεται το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αφού από τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο του εκπαιδευτικό «Μαγειρικές Τέχνες».
 
Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ενίσχυση της ξενοδοχειακής και τουριστικής βιομηχανίας, τονίζει στον REPORTER ο γενικός διευθυντής των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ, Ηλίας Μαρκάτζιης, προσθέτοντας πως είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, καθώς παρατηρείται μεγάλη έλλειψη στην αγορά εργασίας, όσον αφορά στους μάγειρες σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.
 
«Είναι ένα σημαντικότατο πρόγραμμα, το οποίο θα δώσει δυνατότητες σε Κύπριους που θέλουν να εξασκηθούν στις μαγειρικές τέχνες, να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. Θα μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας και να γνωρίζουν τα δεδομένα της Κύπρου, όσον αφορά στη μαγειρική και θα μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της ποιότητας της Κύπρου, ως τουριστικού προορισμού. Το πρόγραμμα θα προσφέρεται στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μ.Ι.Ε.Ε.Κ στη Λεμεσό και θα δεχτεί τους πρώτους σπουδάστες τον Οκτώβριο του 2020».
 
Ο κ. Μαρκάτζιης σημείωσε πως τόσο το Υπουργείο Παιδείας, όσο και η Υπηρεσία Τεχνικής Εκπαίδευσης, με τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα, στοχεύουν στον σχεδιασμό προγραμμάτων, που είναι απαραίτητα για την κυπριακή οικονομία και βιομηχανία.
 
«Θέλουμε προγράμματα που να καλύπτουν, από τη μία ανάγκες στην αγορά εργασίας και από την άλλη να βοηθούν τον κόσμο να εκπαιδεύεται σε κάτι το οποίο είναι χρήσιμο και έχει ανάγκη η αγορά εργασίας. Είναι διπλός ο στόχος. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, επιλέγουμε τα προγράμματα, τα οποία θα κάνουμε στα μεταλυκειακά ινστιτούτα και συνεννοούμαστε με εργοδότες, με συντεχνίες και με άλλους φορείς, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είναι το κατάλληλο πρόγραμμα και περιέχει το κατάλληλο περιεχόμενο».
 
Σχέδιο Β λόγω κορωνοϊού
Το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνει ο κ. Μαρκάτζιης, αφού υπάρχει ήδη ένα σχέδιο Β, σε περίπτωση λήψης μέτρων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
«Το σχέδιο Β το εφαρμόσαμε από την πρώτη μέρα που έκλεισαν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των επιπέδων. Προχωρήσαμε με την αξιοποίηση της πλατφόρμας που έχουμε ως μεταλυκειακά ινστιτούτα και οργανωμένα κάναμε εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ήρθαν βολικά τα πράγματα, επειδή μόλις είχαμε τελειώσει το θεωρητικό μέρος του προγράμματος, τέλειωσε το lockdown και προχωρήσαμε με τα εργαστηριακά. Η τεχνική εκπαίδευση έχει μία επιπρόσθετη δυσκολία τώρα με τους περιορισμούς του κορωνοϊού. Έχουμε τους σχεδιασμούς μας, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο σοβαρά θα είναι τα πράγματα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Με τα δεδομένα που θα έχουμε θα κινηθούμε αναλόγως και έχουμε τα σενάρια μας. Ανεξάρτητα με το θέμα της πανδημίας και το πρόβλημα που υπάρχει με την τουριστική βιομηχανία, οι απόφοιτοι αυτοί θα τελειώσουν σε δύο χρόνια. Όταν τελειώσει η ιστορία με τον κορωνοϊό, θα υπάρχει κατά την άποψή μου ένα μπουμ στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και είναι εκεί που θα τους χρειαζόμαστε περισσότερο».
 
Ποιοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή
Δικαίωμα στην δήλωση συμμετοχής έχουν όλοι όσοι τελείωσαν τη μέση εκπαίδευση.
 
«Οι άνθρωποι που έρχονται κοντά μας και έχουν τελειώσει την τεχνική εκπαίδευση, σε κλάδο συναφή με αυτά που ζητούμε, παίρνουν και μία μοριοδότηση, επειδή προσδίδουν μία άλλη δυναμική στην ομάδα των μαθητών. Έχουν κάποιες προηγούμενες γνώσεις. Όλοι, όμως έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν. Είχαμε άτομο, 70 ετών το οποίο έχει τελειώσει τα μεταλυκειακά ινστιτούτα με επιτυχία».
 
Οι ενδιαφερόμενοι, υποδεικνύει ο Ηλίας Μαρκάτζιης, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, να επιλέξουν το Μ.Ι.Ε.Ε.Κ και από εκεί θα λάβουν καθοδήγηση για να βρουν την πλατφόρμα, όπου γίνονται οι αιτήσεις.
 
«Αν υπάρχουν άτομα που ενδιαφέρονται, είναι καλό να μπουν τώρα και να κάνουν την αίτηση επειδή ο χρόνος τελειώνει. Μέχρι τις 7 Αυγούστου μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση».
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας