Το σκεπτικό για την υποβάθμιση της Ελλάδας και τα μαζεμένα κρούσματα

Την ενόχλησή του για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποβαθμιστεί η Ελλάδα στην κατηγορία Β, εξέφρασε ο Υπουργός Τουρισμού της χώρας  Χάρης Θεοχάρης.
 
«Είναι μια απόφαση την οποία δεν την κατανοώ, θεωρώ ότι είναι λανθασμένη ή δεν ξέρω σε ποια κριτήρια ακριβώς στηρίχτηκε», είπε. «Ελπίζω να υπάρξει μια συνεννόηση και μια εξήγηση μεταξύ των επιδημιολόγων των δύο πλευρών για να μπορέσει να εξηγηθεί η θέση ότι η χώρα μας είναι πολύ ασφαλής και πάντως πολύ ασφαλέστερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οπότε δεν θεωρώ λογικό και σωστό η χώρα μας να είναι στην κατηγορία Β», πρόσθεσε ο Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπ. Τουρισμού Ελλάδας: Λανθασμένη η απόφαση της Κύπρου, δεν την κατανοώ
 
Η Κύπρος, ωστόσο, έδρασε αντανακλαστικά, υπό το φως των εισαγωγών κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή εντοπίστηκαν τρία κρούσματα από πτήση που έφτασε από τη Θεσσαλονίκη, τα οποία δεν συνταξίδευαν και ήταν άσχετα μεταξύ τους. Το Σάββατο εντοπίστηκε ένα κρούσμα σε πτήση που έφτασε από την Αθήνα και ένα σε πτήση που έφτασε από Μύκονο. Αυτά τα νούμερα, που εντοπίστηκαν από τυχαία δειγματοληψία, σήμαναν συναγερμό και λήφθηκε η πολιτική απόφαση για υποβάθμιση της Ελλάδας, όπως είχε γίνει στο παρελθόν και με άλλες χώρες, όταν ήρθαν μαζεμένα εισαγόμενα κρούσματα.
 
Δεν είναι, δηλαδή, μόνο θέμα δεικτών και επιδημιολογικής εικόνας, αλλά κυρίως ζήτημα των αποτελεσμάτων επί του εδάφους από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Δεδομένου ότι όλα τα πιο πάνω κρούσματα εντοπίστηκαν στο πλαίσιο τυχαίας δειγματοληψίας, είναι ξεκάθαρο πως οι ειδικοί ανησυχούν πως ενδεχομένως να έρχονται κι άλλοι θετικοί από την Ελλάδα, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν το γνώριζαν, καθώς δεν ήταν αναγκαστικό το τεστ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από αυτές τις χώρες ήρθαν εισαγόμενα κρούσματα το τελευταίο τριήμερο
 
Απ’ εκεί και πέρα, παρά το γεγονός πως σε αρκετές περιπτώσεις η Κύπρος αξιοποίησε μέτρα που εισήγαγε αρχικά η Ελλάδα, η πραγματικότητα ήταν πως το τελευταίο διάστημα διέφεραν οι κανονισμοί των δύο χωρών σε ό,τι αφορά τις συναθροίσεις και τις δραστηριότητες που επιτρέπονταν, γεγονός που ενδεχομένως να συνέβαλε στη διασπορά του ιού, η οποία ακόμη να μην φαίνεται απόλυτα στους δείκτες της Ελλάδας αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη, δεδομένων των μαζεμένων εισαγόμενων κρουσμάτων.
 
Η απόφαση σχετίζεται καθαρά με το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες, άτομα που επιστρέφουν από την Ελλάδα, φέρνουν μαζί τους εκτός από τη βαλίτσα τους και τον ιό στην Κύπρο, ενώ πιο μεμονωμένα κρούσματα εισαγωγής από την Ελλάδα υπήρξαν και το προηγούμενο διάστημα. Και από την στιγμή που υπήρξε αυτή η διαπίστωση, έπρεπε να διασφαλιστεί ότι θα γίνεται επαρκής διερεύνηση όλων των ταξιδιωτών. Όπως, άλλωστε, έχει ειπωθεί δεκάδες φορές, η λίστα χωρών είναι δυναμική. Εάν διαπιστωθεί ότι αυτά τα κρούσματα ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, ανά πάσα στιγμή η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει ξανά κατηγορία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα