Λ.Κωστρίκης: Μπορεί να υπάρχουν 1000-1500 κρούσματα στη Λεμεσό

Την εκτίμηση πως στη Λεμεσό ενδεχομένως να υπάρχουν 1000-1500 κρούσματα εξέφρασε, ο Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης.

«Με βάση και τα χθεσινά δεδομένα, στην πόλη της Λεμεσού, που βρίσκεται σε κίτρινο συναγερμό, στατιστικώς, μπορεί να υπάρχουν 1000 – 1500 άτομα να είναι φορείς του ιού. Στόχος, είναι σε 10-15 μέρες να τελειώσει η λοίμωξη από αυτά τα άτομα και να μην τη μεταδώσουν. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι 1,5. Άρα δύο άτομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε τρία άτομα», δήλωσε στο ραδιόφωνο του Πολίτη το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε τεντωμένο σχοινί η έξαρση κρουσμάτων-Τα πιθανά οριζόντια μέτρα και τα σενάρια

Ο κ. Κωστρίκης, καλώντας τον κόσμο να συμπεριφερθεί ωσάν να βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, ανέφερε πως στην πόλη της Λεμεσού «έχει πολλαπλές πυρκαγιές λοιμώξεων και εάν δεν προσέξουμε θα γίνει μια λαίλαπα, που να μας πάρει όλους. Την ίδια ώρα μία συστοιχία λοιμώξεων βρίσκεται στη Λάρνακα λόγω της επισκέπτριας από τις ΗΠΑ, που δεν έμεινε τόπος που δεν πήγε. Δεν είναι μόνο αυτή η κυρία, είναι πολλά άτομα που παραβιάζουν τον αυτοπεριορισμό».

Έκανε ακόμη λόγο για βομβαρδισμό λοιμώξεων στη Λεμεσό είτε από άτομα που εργάζονται σε ναυτιλιακές εταιρείες στην πόλη, είτε από άτομα που διέφυγαν του ελέγχου. Η αρχική εστία των λοιμώξεων, όπως αποδείχθηκε σύμφωνα με τον κ. Κωστρίκη ήταν η μαρίνα Λεμεσού. «Πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας με νύχια και με δόντια, διότι περάσαμε πάρα πολλά για δύο μήνες, για να καταστείλουμε τη λοίμωξη. Έγιναν πολλές θυσίες από τον κόσμο, και δεν γίνεται να επιτρέψουμε στον καθένα να φέρνει εισαγόμενες λοιμώξεις. Δεν είναι αμπέλι του καθενός η Κύπρος να μπαίνει όποιος θέλει», σημείωσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με ειδικά χαρακτηριστικά το νέο κύμα πανδημίας-Η συμβολή των απείθαρχων

Χαρακτήρισε δε ως ορθή την απόφαση υποβάθμισης της Ελλάδας στην κατηγορία Β, υποστηρίζοντας πως αυτό έπρεπε να γίνει, πριν από 4-5 μέρες. «Η Κύπρος, είναι πολύ μικρή για να δέχεται τόσες εισαγόμενες λοιμώξεις, καθώς από εξετάσεις βλέπαμε ότι αυξάνονταν τα περιστατικά που έρχονταν από Ελλάδα. Όλοι γνωρίζουμε τη σχέση της Κύπρου με την Ελλάδα. Πρέπει όμως, να προστατεύσουμε τη χώρα μας», σημείωσε.

Ο κ. Κωστρίκης ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα, προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχει περιθώριο μίας εβδομάδας να ελεχθεί η κατάσταση. Κάλεσε δε τον κόσμο να προτιμήσει την Κύπρο για διακοπές. «Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει. Η συμβουλή μου, όμως, είναι αυτό το καλοκαίρι να μείνουμε στην Κύπρο, αφού από το εξωτερικό υπάρχει ο κίνδυνος να φέρουμε τον ιό στη χώρα μας. Δεν υπάρχει λόγος να φέρουμε τον ιό στον τόπο μας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας