Εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα, εκπέμπουν SOS οι αριθμοί-Σχεδόν 100 σε μια εβδομάδα

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η πορεία του κορωνοϊού στην Κύπρο, αφού οι αριθμοί που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα εκπέμπουν SOS και εάν δεν επιδειχθεί πειθαρχία και ατομική ευθύνη, όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα θα ξεφύγουν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να επιστρέψουμε σε καθεστώς Μαρτίου και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.
 
Το Υπουργείο Υγείας και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό και δίνουν μάχη με το χρόνο, ώστε να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού, λαμβάνοντας υπόψη πως υπάρχουν ορφανά κρούσματα στην κοινότητα και πως υπήρξε διασπορά από κρούσματα απειθαρχίας που έσπασαν την καραντίνα.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα έντεκα κρούσματα, αυξάνονται οι εστίες μόλυνσης-Πώς εντοπίστηκαν οι 26 ασθενείς

Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στη Λεμεσό, κάτι που διαπιστώθηκε και από τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους, όπου εντοπίστηκαν πάνω από 15 θετικοί, ωστόσο και στη Λάρνακα υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αφού γυναίκα που έφθασε από τις ΗΠΑ και έσπασε την καραντίνα μετέδωσε τον ιό σε 13 άτομα.
 
Την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί και οι αριθμοί δείχνουν πισωγύρισμα, ενώ εκατοντάδες άτομα έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό, σε μια προσπάθεια να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης.

Συνολικά, αυτή την εβδομάδα εντοπίστηκαν 92 κρούσματα, ενώ την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 19. Από τα 92, τα 52 είναι στη Λεμεσό, ενώ από την αρχή του μήνα, ο συνολικός αριθμός των θετικών ανέρχεται στους 80. Επίσης, την τελευταία εβδομάδα, η Λάρνακα καταγράφει 14 κρούσματα, τα 13 από την αλυσίδα της γυναίκας που έφθασε από τις ΗΠΑ (σ.σ σε αυτό τον αριθμό προστίθενται και τα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Λεμεσό αλλά είναι επαφές της εν λόγω γυναίκας) και το ένα είναι καθαρίστρια ξενοδοχείου της πόλης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα-Ανακοινώθηκαν άλλα 15 από το Υπ. Υγείας

Αναμφίβολα, ο εφιάλτης επέστρεψε σε όλη την Ευρώπη, η οποία καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες αυξημένα κρούσματα, κάτι που διαφαίνεται και από τα τεστ που διενεργούνται, τόσο σε επαναπατρισθέντες όσο και σε άτομα που έφθασαν από το εξωτερικό.
 
Στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή καταγράφονται πρόσωπα που έφθασαν από Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και Μύκονο, όπως επίσης και ταξιδιώτης που έφθασε από Γερμανία με ενδιάμεσο σταθμό την Θεσσαλονίκη. Κάτι που έχει τη σημασία του, αφού οι πολίτες που αναμένεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, δεν πρέπει να θεωρούν πως ο ιός έχει εξαλειφθεί, ενώ θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό όλοι να ακολουθούν τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, και να μην σπάνε σε καμία περίπτωση την καραντίνα.
 
Άλλωστε, η ασυνειδησία που επιδείχθηκε από πρόσωπα που έφθασαν από το εξωτερικό, δημιούργησε εστίες μετάδοσης, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
 
Έκκληση των αρμοδίων, είναι πως όλοι θα πρέπει να μειώσουμε στο ελάχιστο τις διακινήσεις μας και τις επαφές μας, μέχρι η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο, αφού ο μεγάλος αριθμός των επαφών καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ιχνηλάτηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ