Γ. Νικολόπουλος: Προσβάλλει περισσότερο νέους ο κορωνοϊός στην Κύπρο

Στα επόμενα κρίσιμα εικοσιτετράωρα και στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να εξακριβωθεί το μέγεθος του προβλήματος με τα κρούσματα στη Λεμεσό, αναφέρθηκε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Νικολόπουλος.

Ο Επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου, μιλώντας στον REPORTER αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο κορωνοϊός στη χώρα μας προσβάλλει περισσότερο νέους. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλες χώρες. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέων τα 43 έτη, ενώ στη μεγάλη έξαρση της πανδημίας ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος προΐσταται της ομάδας που κατηγοριοποιεί τις λίστες χωρών, με τις οποίες έχει συνδεθεί αεροπορικώς η Κύπρος, εξέφρασε τη διαφωνία του με συναδέλφους του, που ζητούν την υποβάθμιση της Ελλάδας και την αναβάθμιση της Βρετανίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσαν τα πρώτα μέτρα μετά το SOS της πανδημίας-Έρχεται ευρεία χρήση μάσκας

Πιστεύετε ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή, βιώνει την έναρξη ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας;
Νομίζω, πως βλέποντας την εικόνα σε όλες τις χώρες, μπορεί να μην υπάρχει το κλασικό δεύτερο κύμα που είδαμε σε άλλες πανδημίες γρίπης, αλλά να έχουμε ένα άλλο φαινόμενο. Δηλαδή να έχουμε μικρά κύματα ή και μεγάλα, στη συνέχεια υφέσεις και μετά εξάρσεις και ούτω καθεξής. Επομένως αυτά μπορεί να τα βλέπουμε διαρκώς. Δεν ξέρω εάν αυτό τώρα, θα είναι μικρό ή μεγάλο. Ευελπιστώ να μιλάμε για μια μικρή αναζωπύρωση και να μπορέσουμε να την ελέγξουμε. Εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να την ελέγξουμε, επειδή έχουμε και ένα μηχανισμό εργαστηριακού ελέγχου και ιχνηλάτησης που λειτουργούν πάρα πολύ καλό.

Πόσο σας ανησυχούν τα κρούσματα στη Λεμεσό;
Πρέπει να περιμένουμε λίγο, για να αποσαφηνιστεί η εικόνα. Πρέπει να δούμε τους  “τυχαίους” εργαστηριακούς ελέγχους και το τι θα βγάλει η διερεύνηση επαφών. Όταν έχουμε, δηλαδή μια εικόνα από ένα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, τότε θα μπορέσουμε να κατασταλάξουμε, στο κατά πόσον αυτές τις συρροές τις ανιχνεύσαμε ή είναι κάτι πιο ανησυχητικό και πιο μεγάλο από κάτω και αν το φαινόμενο θα εξελιχθεί. Χρειάζονται λίγες μέρες, για να αποκρυσταλλώσουμε άποψη γι’ αυτό.

Η ευρεία χρήση μάσκας είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει;
Η σύσταση για χρήση μάσκας υπάρχει έτσι κι αλλιώς στην Κύπρο, για τους εσωτερικούς χώρους και γι’ αυτούς που δεν μπορεί να τηρηθεί απόσταση. Αυτή είναι και η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Θέλω να τονίσω όμως, ότι προφανώς μπορεί να προσφέρει και η χρήση μάσκας, αλλά δεν είναι πανάκεια, δηλαδή δεν πρέπει να θεωρούμε πως μόνο αυτή, θα μας λύσει το πρόβλημα, διότι τότε θα ήταν πάρα πολύ απλά τα πράγματα.
 
Θα πρέπει η μάσκα να είναι ένα από τα πολλά μέτρα, που λαμβάνει κάποιος. Κι όταν λέμε πολλά εννοούμε αυτά που λαμβάνουμε εμείς ως άτομα, δηλαδή να κρατάμε αποστάσεις να μην βάζουμε τα χέρια, στη μύτη και τα μάτια και να πλένουμε τα χέρια. Παράλληλα όμως, είναι και αυτά που θα κάνει η πολιτεία. Δηλαδή, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα θα έρθει με διοικητικό μέτρο να ορίσει τα άτομα σε ένα χώρο, να κάνει ελέγχους και να ορίσει πρόστιμα.

Κατά την προσωπική μου άποψη, είναι και τα δύο πολύ σημαντικά μέτρα, στα οποία η Κύπρος είναι πολύ πετυχημένη και μπορεί να πατήσει πάνω τους για τη συνέχεια, είναι οι πολλοί εργαστηριακοί έλεγχοι και η καλή ιχνηλάτηση επαφών. Η διερεύνηση επαφών θα οδηγεί στα περιστατικά, που ΠΡΕΠΕΙ να παραμένουν σε απομόνωση. Αυτές οι οδηγίες πρέπει να ακολουθούνται, διότι δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι υπήρξαν άτομα που ενώ έπρεπε να μείνουνε σε αυτοπεριορισμό, δεν ακολούθησαν τις οδηγίες. Εδώ οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι ακόμη πιο αυστηρές.
 
Θα πρέπει, βέβαια να προσαρμοστούμε και σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, διότι είναι κομμάτι της ζωής μας και θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα. Να μην αντιδρούμε όταν έχουμε αύξηση των περιστατικών. Ακόμη κι αν έχουμε ύφεση, εκεί είναι ακόμη πιο σημαντικό να ακολουθούμε όλα αυτά που είπαμε.

Κτυπά περισσότερο νέους ο κορωνοϊός
Για το μήνα Ιούλιο είναι αρκετές οι περιπτώσεις ατόμων, που έδειξαν στα αεροδρόμια αρνητικό τεστ από τη χώρα προέλευσής τους και στη συνέχεια παρουσίασαν συμπτώματά, έκαναν άλλο τεστ και βγήκε θετικό. Πού οφείλεται αυτό;
Εδώ είναι λίγο μπερδεμένη η κατάσταση όσον αφορά το πώς έγινε το τεστ στη χώρα που έγινε. Έχει καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια το Υπουργείο Υγείας για να δέχεται τα πιστοποιητικά από αξιόπιστα εργαστήρια. Από κει και πέρα, τα τεστ είναι μέχρι και τρεις μέρες πριν. Αντιλαμβάνεστε πως ένας άνθρωπος μπορεί να έχει επιμολυνθεί, μετά το τεστ και να εκδηλώσει αργότερα συμπτώματα. Μπορεί επίσης να είναι λάθος το πρώτο τεστ. Εδώ θα μπορούσε να βοηθήσει εάν ελέγχονταν δειγματοληπτικά και κάποιες από της αφίξεις από χώρες κατηγορίας Β, για να δούμε αυτό το φαινόμενο.
 
Υπάρχει και στην Κύπρο το φαινόμενο, που παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό διεθνώς, ότι ο κορωνοιός προσβάλλει περισσότερους νέους;
Ναι, είναι σωστό αυτό. Αν δείτε και η εθνική αναφορά στα μέσα Ιουλίου, θα διαπιστώσετε, πως η μέση ηλικία έχει μειωθεί. Προφανώς είναι περισσότερο νέοι αυτοί που μολύνονται και μία εξήγηση για το ότι δεν έχουμε πολλές νοσηλείες είναι αυτή. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να δοθεί το λάθος μήνυμα στη νεολαία ότι «είσαι νέος και είσαι άτρωτος». Προφανώς και είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα από κάποιο μεγαλύτερο σε ηλικία, αλλά και στους νέους μπορεί κάτι να στραβώσει. Παράλληλα όμως, πρέπει να σκεφτεί ο νέος κόσμος πως μπορεί να λειτουργήσει ως αγωγός της μετάδοσης και να το μεταφέρει στα υψηλότερα ηλικιακά στρώματα, στις μανάδες, τους μπαμπάδες και τους παππούδες.
 
Επιστημονικά, πού αποδίδεται το γεγονός ότι προσβάλλονται περισσότερο νέοι;
Ουδείς γνωρίζει και δεν μπορεί κάποιος να πει με ακρίβεια. Πρέπει να γνωρίζεται, ότι για πολλά πράγματα που συζητάμε, κάποια βασίζονται στην κοινή λογική και κάποια στη φαντασία, που μπορεί να έχουν κάποιοι επιστήμονες. Χρειάζονται επιστημονικά δεδομένα για να είμαστε σίγουροι. Δείτε τι έγινε με την υδροξυχλωροκίνη, που οι καινούριες έρευνες έδειξαν ότι δεν δουλεύει.  
Το ίδιο συμβαίνει και με τους νέους. Πρέπει να έχεις επιστημονικά δεδομένα για να πεις με σιγουριά ότι προσβλήθηκαν επειδή κυκλοφόρησαν ή ταξίδεψαν περισσότερο. Εμείς κρατάμε τα στοιχεία, τα οποία βλέπουμε. Σε πολλά πράγματα δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις.
 
Η κριτική για τα αεροδρόμια και οι διαφωνία για την Ελλάδα
Κάποιοι λένε ότι ίσως δεν έπρεπε να ανοίξουν για τόσες χώρες, πτήσεις από και προς την Κύπρο;
Υπάρχει η δυνατότητα να περιχαρακώσεις την Κύπρο, μ’ ένα τείχος που δεν θα μπορεί ούτε να μπει, ούτε να βγει κάποιος. Σας διαβεβαιώνω πως μέσα σε κάποιους μήνες, μάλλον θα το έχεις τελειώσεις το πρόβλημα. Θέλω να πιστεύω όμως, πως κάθε άνθρωπος που σκέφτεται σοβαρά, σε μία σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, αντιλαμβάνεται πως η Κύπρος, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Από τη στιγμή που υπήρχαν τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα, θα έπρεπε να ανοίξει. Δεν το έκανε άκριτα, γι’ αυτό θα διαφωνήσω με αυτή την άποψη. Αντίθετα ξεκίνησε σιγά, σιγά. Όταν τα πράγματα ήταν καλά, άνοιξαν τα αεροδρόμια και άρχισαν να μπαίνουν σταδιακά οι χώρες και μάλιστα, με κατηγοριοποίηση. Έχουμε δει ότι, λίγο πολύ η κατηγοριοποίηση που κάναμε δεν ήταν λάθος. Δηλαδή, από τις χώρες της κατηγορίας Α, τα ποσοστά που βγαίνουν θετικά είναι απειροελάχιστα.
Αυτές δε που βάλαμε Β και Γ, τους ζητάμε πιστοποιητικό ή να μπούνε σε απομόνωση. Καμία χώρα, δεν έχει πετύχει να μην υπάρχουν θετικά κρούσματα στις πύλες εισόδου της. Είναι αδύνατο. Σίγουρα το άνοιγμα των αεροδρομίων, ευνόησε να έρθουν κάποια κρούσματα. Ωστόσο, δεν ξέρω κατά πόσον είναι εύκολο μια χώρα οικονομικά, αλλά και κοινωνικά, να αντέξει αποκλεισμένη για μήνες.
 
Υπάρχουν άτομα στην επιδημιολογική ομάδα που λένε πως η Ελλάδα, με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων της, πρέπει να υποβαθμιστεί στην κατηγορία Β. Εσείς είστε ο επικεφαλής της ομάδας που καταρτίζει τη λίστα. Ποια είναι η θέση σας;
Να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με αυτό. Δεν είναι ότι η Ελλάδα, έχει προνομιακή μεταχείριση από άλλες χώρες. Απεναντίας θα σας έλεγα, πως επειδή υπάρχει πολλή αεροπορική σύνδεση, οι μισές πτήσεις που επιλέγονται να ελεγχθούν είναι από την Ελλάδα. Γι’ αυτό έχουν εξεταστεί πάνω από 5 χιλιάδες άτομα από πτήσεις από την Ελλάδα και έχει βρεθεί μόλις ένα θετικό κρούσμα.
 
Παράλληλα έχουμε και άλλα κριτήρια, που τα εφαρμόζουμε για όλες τις χώρες. Κοιτάζουμε τον αριθμό αναπαραγωγής, τα περιστατικά που έχουν διαγνωστεί, τη θνησιμότητα, εάν γίνεται καλός εργαστηριακός έλεγχος κ.λπ. Πιστεύω ότι η Ελλάδα πληροί αυτά τα στοιχεία. Ακόμη και στο κομμάτι του εργαστηριακού ελέγχου που υστερούσε σε σχέση με άλλες χώρες, το έχει βελτιώσει πολύ. Η εικόνα της Ελλάδας συνολικά είναι καλή. Το εάν κατά περιοχές, η εικόνα μπορεί να είναι διαφορετική, είναι κάτι που δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες της χώρες. Δηλαδή, εάν η Ελλάδα ανακοινώσει ένα περιστατικό στη Σαντορίνη σημαίνει ότι η Σαντορίνη, θα πρέπει να πέσει σε κατηγορία Β; Είναι πολύ δύσκολο αυτό.
 
Η μόνη περίπτωση για να το κάνουμε, είναι οι υγειονομικές Αρχές της Ελλάδας, να έρθουν να πούνε, ότι αυτή η περιοχή όπως είναι για παράδειγμα η Αττική θα αποκλειστεί, λόγω πολλών περιστατικών. Τότε αλλάζει το πράγμα. Το ίδιο ισχύει για την Ισπανία, όπου στις αξιολογήσεις μας αναφέρουμε, ότι σε κάποιες περιοχές έγινε τοπικό lockdown. Εάν αυτό συμβεί και στην Ελλάδα, προφανώς θα πέσει. Σας διαβεβαιώνω πως εάν η Ελλάδα, δεν πληροί τα κριτήρια για τις χώρες Α προφανώς θα την υποβαθμίσουμε.
 
Κάποιοι άλλοι, πάλι εντός της επιδημιολογικής ομάδας, υποστήριξαν πως η Βρετανία θα έπρεπε να μπει στην Κατηγορία Α…
Η Βρετανία, όντως έχει βελτιωθεί πολύ. Θα έλεγα ότι κάποιοι δείκτες της είναι πλέον δείκτες μίας χώρας, που ανήκει στην κατηγορία Α. Ωστόσο, είμαστε επιφυλακτικοί και δικαιολογημένα, επειδή βίωσε ένα πολύ έντονο επιδημικό κύμα. Θα ξεκινήσουμε με τη Β κι εάν τα πράγματα δείξουν πως όντως κινείται καλά, μπορεί να αλλάξουμε κατηγορία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία