Αντεπιτίθεται στην έξαρση του κορωνοϊού η Κυβέρνηση-Ανακοινώνονται μέτρα

Η ώρα των αποφάσεων έχει φτάσει... Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση άλλων έξι κρουσμάτων κορωνοϊού στη Λεμεσό και μάλιστα από τους πρώτους τυχαίους ελέγχους, ήρθε να προσθέσει στην ήδη μεγάλη ανησυχία. Υπό την απειλή ενός δεύτερου, ισχυρού κύματος πανδημίας, η Συμβουλευτική Επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να καθοριστούν τα μέτρα που θα ληφθούν, τα οποία θα ανακοινωθούν άμεσα.
 
Μέτρα,όπως είναι η ευρεία χρήση μάσκας, η αύξηση των εργαστηριακών εξετάσεων και η εντατικοποίηση των ελέγχων, θα τεθούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. 
Στόχος τους θα είναι η άμεση κινητοποίηση αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού, που παρουσιάζει στοιχεία χαλάρωσης, καθώς εκεί θεωρείται ότι βρίσκεται το κλειδί της επαναφοράς της καλής επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας.

Θα αναζητηθούν οι τρόποι, εξάλλου ώστε να εξαλειφθούν τα ολοένα και αυξανόμενα φαινόμενα απειθαρχίας ανάμεσα σε άτομα, που πρέπει να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό αλλά δεν το πράττουν, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ανήσυχος, όπως όλοι στην Κυβέρνηση», ανέφερε στον REPORTER Kυβερνητική πηγή, σημειώνοντας πως κατά τη σημερινή συνάντηση θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης τόσο στη Λεμεσό όσο και στις υπόλοιπες περιοχές. Ο Νίκος Αναστασιάδης, θα κληθεί να δώσει το πράσινο φως για σειρά μέτρων, που σε αυτό το στάδιο, δεν θα περιλαμβάνουν τοπικό lockdown, εκτός εάν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων καταδείξουν πως είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Λεμεσό.

Το πρώτο μέτρο, θα είναι η ευρεία χρήση μάσκας όχι μόνο από τους εργαζόμενους αλλά και από το κοινό, που επισκέπτεται χώρους όπου υπάρχει πολυκοσμία, όπως είναι οι υπεραγορές και τα πολυκαταστήματα.

Κατά τα άλλα, αναμένεται να ληφθούν στοχευμένα μέτρα που έχουν σχέση με τους ελέγχους, τόσο της Αστυνομίας όσο και των Υγειονομικών Υπηρεσιών, αλλά και στις πύλες εισόδους της Δημοκρατίας όπου αναμένεται να αυξηθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις.

Τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα ανακοινώσει στις 12:30, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε δημοσιογραφική διάσκεψη και θα έχουν άμεση ισχύ. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την έξαρση στη Λεμεσό-Η ακτινογραφία του τελευταίου μήνα
 
Στο κατακόρυφο η αγωνία για τη Λεμεσό
Ο εντοπισμός έξι κρουσμάτων στην Λεμεσό και μάλιστα από τους πρώτους 280 τυχαίους ελέγχους, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Μάλιστα, στην έκτακτη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, έσπευσε να συμπεριλάβει και τη δραματική έκκληση του πολιτικού του προϊστάμενου, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν και απηύθυνε νέο κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να δείξουν σοβαρότητα, αφού τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

Παράλληλα, ενημέρωσε τον Αρχηγό της Αστυνομίας και συμφωνήθηκε όπως εντατικοποιηθούν άμεσα οι έλεγχοι σε υποστατικά και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην Επαρχία Λεμεσού.

Στην πόλη άρχισαν ήδη εντατικοί έλεγχοι σε χώρους εστίασης, καθώς και σε υποστατικά όπου συχνάζει πολύς κόσμος. Πρώτο μέλημα είναι να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης, οι πλείστες εκ των οποίων έχουν σχέση με τη μαρίνα Λεμεσού και να βρεθεί επιδημιολογική σύνδεση ανάμεσα στα ορφανά κρούσματα, που αυξάνονται επικίνδυνα. 

Μέχρι στιγμής από την πρώτη Ιουλίου, εντοπίστηκαν σε όλη την Κύπρο 92 κρούσματα, τα 50 εκ των οποίων αποτελούν εγχώριες λοιμώξεις, ενώ για τα έξι χθεσινά δεν δόθηκαν ακόμη λεπτομέρειες. Τα 45 κρούσματα είναι στη Λεμεσό, το ποσοστό των της εγχώριας μετάδοσης της οποίας, ξεπερνά το 80%.

Eίναι αυτό το ποσοστό που προκαλεί την πιο μεγάλη ανησυχία, αφού είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο παγκύπριο. Το γεγονός δε ότι συνεχίζεται ο εντοπισμός ορφανών κρουσμάτων, δείχνει πως υπάρχουν στην κοινότητα και άλλα αδιάγνωστα κρούσματα.Η ολοκλήρωση των 5 χιλιάδων ελέγχων που εξαγγέλθηκαν που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα δώσει πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση, που εκτιμάται ήδη ως σοβαρή. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα