Προτεραιότητα του Δήμου Λεμεσού η βελτίωση ποιότητας παράκτιων υδάτων και παραλιών

Ως προτεραιότητα των δημοτών της Λεμεσού καταδεικνύεται η βελτίωση της ποιότητας των παράκτιων υδάτων και ακολούθως η βελτίωση των παραλιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στο πλαίσιο του 1ου «Blue Limassol Forum”, που διοργάνωσαν διαδικτυακά, τον περασμένο Μάιο, ο Δήμος Λεμεσού και το Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν χθες στο δημοτικό μέγαρο της πόλης, ενώ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασία μεταξύ των δυο μερών για συνέχιση της συνεργασίας, η οποία θα περιλαμβάνει και τη διενέργεια μελέτης για εντοπισμό και αξιολόγηση των κινδύνων που προκύπτουν από δραστηριότητες και έργα στην παράκτια και θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού.
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου, σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, υπέδειξε πως με τη δημοσίευση των συμπερασμάτων του συνεδρίου και των αποτελεσμάτων της έρευνας σχετικά με τις απόψεις των πολιτών, το ετήσιο Blue Limassol Forum διαμορφώνεται σε μια ανοικτή πλατφόρμα μελέτης και συζήτησης για θέματα γαλάζιας ανάπτυξης.
 
«Η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Λεμεσού και του Πανεπιστημίου Frederick δεν είναι μια σχέση που θα παραμείνει στα χαρτιά, αλλά μια συνεργασία ουσίας, με την πρώτη σημαντική δράση αυτής της συνεργασίας να  είναι ήδη σε εξέλιξη, ως αποτέλεσμα του συνεδρίου», συμπλήρωσε.
 
Συγκεκριμένα, τόνισε, «αφορά ένα θέμα ζωτικής σημασίας για τη Λεμεσό και θα χρηματοδοτηθεί από κοινού από τον Δήμο Λεμεσού και το Πανεπιστήμιο Frederick». Πρόκειται, συνέχισε, για τη διεξαγωγή μελέτης εμπειρογνωμόνων για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των κινδύνων που προκύπτουν από δραστηριότητες και έργα στην παράκτια και θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού.
 
«Για μια πόλη όπως η Λεμεσός, η ανάπτυξη και η ευημερία της οποίας εξαρτώνται - σε μεγάλο βαθμό - από το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, μια τέτοια μελέτη είναι απολύτως απαραίτητη», υπογράμμισε ο κ.Νικολαϊδης.

Ευχαριστώντας το Δήμο για την ευκαιρία συνεργασίας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick, Δρ. Άγγελος Μενελάου, ανέφερε ότι η περίπλοκη φύση της διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων, ιδίως εκείνων που αφορούν πολυπαραγοντικά και αλληλοεξαρτώμενα οικοσυστήματα, όπως το θαλάσσιο, απαιτεί συλλογική και πολυεπιστημονική προσέγγιση.
 
«Το κράτος, ο ιδιωτικός τομέας, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι πολίτες θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε όλες τις πτυχές του περιβάλλοντος που επηρεάζουν την κοινωνία στο σύνολό της και να ευθυγραμμίζουν τις προσπάθειές τους στη διαδικασία σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων, προκειμένου να επιτύχουν κοινούς στόχους και αποτελέσματα», σημείωσε.
 
Η διαδικτυακή έρευνα σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα πριν από τη διοργάνωση του Blue Limassol Forum, αφού κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το συνέδριο διαπιστώθηκε ότι η καταγραφή των απόψεων των πολιτών για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την παροχή πληροφόρησης σχετικά με τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες τους.
 
Πέραν των 500 ατόμων συμμετείχαν στην έρευνα με περίπου τα δύο τρίτα του δείγματος να είναι άνω των 30 ετών. Η εκπροσώπηση των φύλων ήταν σχεδόν ίση, ενώ τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι ζουν ή εργάζονται στη Λεμεσό. Το ακαδημαϊκό προφίλ των ερωτηθέντων ήταν εντυπωσιακό, με σχεδόν 50% κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων (40,9%) ή διδακτορικού (8,7%).
 
Η έρευνα αποκάλυψε ότι η κύρια προτεραιότητα των πολιτών σε σχέση με τα μεγάλα παράκτια περιβαλλοντικά προβλήματα είναι η βελτίωση της ποιότητας των παράκτιων υδάτων, ακολουθούμενη από τη βελτίωση των παραλιών.
 
Το εύρημα αυτό, προσθέτει η ανακοίνωση, βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την αντίληψη ότι το κύριο όφελος ενός λειτουργικού οικοσυστήματος για τους πολίτες της Λεμεσού είναι η διευκόλυνση των θαλάσσιων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
 
Οι παραλίες της Λεμεσού χαρακτηρίστηκαν «μέσου επιπέδου» από άποψη ασφάλειας και καθαριότητας, ενώ τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά πλοία και το σύστημα αποχέτευσης θεωρήθηκαν η κύρια πηγή ρύπανσης των παράκτιων υδάτων και των παραλιών.
 
Επιπρόσθετα, μια τάση που εντοπίστηκε στις πεποιθήσεις των συμμετεχόντων ήταν η πρόσφατα «αναδυόμενη απειλή των ψηλών κτιρίων που επηρεάζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Λεμεσού», ενώ εξίσου σημαντικός κίνδυνος για τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα κρίθηκε η έλλειψη ευαισθητοποίησης από μέρους των πολιτών. Η έρευνα κατέδειξε δε ότι η ανάγκη για αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση φαίνεται να ενισχύθηκε εν μέσω της πανδημίας του COVID-19.
 
Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη οι αρμόδιες Αρχές να βελτιώσουν την επιβολή του νόμου και την αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης.
 
Σημειώνεται πως οι περισσότεροι ερωτηθέντες δεν μπόρεσαν να ανακαλέσουν σε ποια Αρχή θα πρέπει να αναφέρουν κάποιο περιστατικό παραβίασης, ενώ θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθεί, τόσο η κάλυψη περιβαλλοντικών θεμάτων στα ΜΜΕ όσο και οι εκπαιδευτικοί πόροι. Κρίθηκε αναγκαίο επίσης να υπάρχει πιο αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη δομή και τον ρόλο των περιβαλλοντικών αρχών.
 
Τέλος, οι ερωτηθέντες τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η ηγετική θέση που κατέχει η Λεμεσός στη ναυτιλιακή βιομηχανία της περιοχής και να ενταχθεί η ναυτιλιακή και περιβαλλοντική εκπαίδευση στα προγράμματα σπουδών των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου