Πανδημία ώρα μηδέν… Κρίσιμα εικοσιτετράωρα, έκτακτη σύσκεψη και αποφάσεις

Η ανακοίνωση των δεκατριών χθεσινών κρουσμάτων, που πολλαπλασίασαν τις εστίες μετάδοσης όχι μόνο στη Λεμεσό αλλά και σε άλλες περιοχές της Κύπρου, έχουν θέσει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναγερμός στις Αρχές, διψήφιος ο αριθμός κρουσμάτων-Άλλοι 13 θετικοί

Κι ενώ, αναμενόταν ότι η κατάσταση θα ξεκαθάριζε μέχρι το τέλος της εβδομάδας μετά το πέρας των τυχαίων εργαστηριακών ελέγχων, η ξαφνική εκτόξευση των κρουσμάτων, που αφορούν μάλιστα σε εγχώριες λοιμώξεις, έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία.
 
Ο υπουργός Υγείας, θα έχει έκτακτη συνάντηση σήμερα με τη Συμβουλευτική Επιδημιολογική Ομάδα, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι αναχαίτισης ενός ενδεχόμενου νέου κύματος της πανδημίας. Η λήψη έκτακτων μέτρων, όπως είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, βρίσκεται στο τραπέζι, χωρίς να αποκλείεται κάτι τέτοιο να οριστικοποιηθεί, κατά την αυριανή συνάντηση των επιδημιολόγων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
«Χτες ήταν ένα προειδοποιητικό καμπανάκι. Φυσικά και ενδέχεται να έρθουν νέα μέτρα και ενδέχεται και να πάμε και πίσω, όπως το έχουμε πει από την αρχή της χαλάρωσης των μέτρων. Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, ανάλογα με το τι θα βρούμε. Για παράδειγμα, τώρα που εντοπίσαμε κρούσματα σε συγκεκριμένο χώρο, όπως είναι η μαρίνα της Λεμεσού, λάβαμε μέτρα σε αυτούς τους χώρους όπως είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις και οι αυξημένοι έλεγχοι για τα πρωτόκκολλα», σημείωσε μιλώντας στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής επιδημιολογικής ομάδας, Κωνσταντίνος Τσίουτης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα μέτρα στο τραπέζι στη σκιά των αυξημένων εγχώριων κρουσμάτων

Πιο πολλές οι εγχώριες λοιμώξεις
Η πιο ανησυχητική κατάσταση είναι στη Λεμεσό, όπου πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα και αυξήθηκαν οι εστίες μετάδοσης. Αλυσίδες κορωνοϊού ωστόσο δημιουργήθηκαν τόσο στη Λευκωσία, όσο και στην Πάφο, ενώ κρούσματα καταγράφηκαν και στη Λάρνακα.
 
Για πρώτη φορά έπειτα από δύο μήνες, εξάλλου οι εγχώριες λοιμώξεις είναι περισσότερες από τις εισαγόμενες. Συγκεκριμένα από τις αρχές Ιουλίου, έχουν εντοπιστεί σε όλη την Κύπρο 82 κρούσματα, τα 46 εκ των οποίων αποτελούν εγχώριες λοιμώξεις. Τουλάχιστον 25 από τις 46 εγχώριες λοιμώξεις, σχετίζονται Λεμεσό. Με την πόλη, ωστόσο σχετίζονται και κρούσματα που αποτελούν εισαγόμενες λοιμώξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΛεμεSOS από τα ορφανά κρούσματα, φόβοι για δεύτερο κύμα πανδημίας

Οι 5 αλυσίδες της Λεμεσού
Η πρώτη αλυσίδα στη Λεμεσό ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου, απαριθμεί 4 πρόσωπα. Όλοι είναι εργαζόμενοι σε πλατφόρμα πολυεθνικής εταιρείας. Το πρώτο άτομο από τη συγκεκριμένη αλυσίδα είχε ανακοινωθεί ως θετικό, στις 29 Ιουνίου. Ωστόσο, είχε φτάσει στις 20 του ίδιου μήνα, από τις ΗΠΑ. Υποβλήθηκε σε εξέταση στο αεροδρόμιο με αρνητικό αποτέλεσμα και στη συνέχεια ανέπτυξε συμπτώματα και υποβλήθηκε ξανά σε εξέταση στο Νοσοκομείο Λεμεσού, που ήταν θετική. Ακολούθως ανακοινώθηκαν ως θετικοί τρεις συνάδελφοί του.

Η δεύτερη αλυσίδα μετάδοσης στη Λεμεσό που απαριθμεί τρία άτομα, εντοπίστηκε όταν Κύπριος εργαζόμενος σε γυμναστήριο στη μαρίνα της πόλης, υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου σε εξέταση ιδιωτικά, λόγω συμπτωμάτων που εκδήλωσε. Δύο ημέρες αργότερα διαγνώστηκε ως θετικό, πρόσωπο που έκανε ιδιωτικά το τεστ. Έπειτα από την ιχνηλάτηση διαπιστώθηκε πως ήταν επαφή του. Στις 19 Ιουλίου, εξάλλου διαπιστώθηκε πως θετικός στον ιό είναι και συνάδελφος του γυμναστή, από τη δεύτερη του δουλειά.

Η τρίτη αλυσίδα μετάδοσης, που έθεσε σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες, απαριθμεί μέχρι στιγμής 6 άτομα, τα τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας. Ήρθε στο φως, όταν στις 21 Ιουλίου διαγνώστηκε με κορωνοϊό Κύπρια, η είχε υποβληθεί λόγω συμπτωμάτων σε εξέταση, μετά από παραπομπή από τον προσωπικό της ιατρό. Θετικοί διαγνώστηκαν δύο ημέρες αργότερα άλλοι τρεις συγγενείς της, ανάμεσα τους και ένα παιδί 13 χρόνων. Ακολούθως ανακοινώθηκαν άλλα δύο θετικά άτομα, που ήταν επαφές, των επαφών της γυναίκας.
 
Η τέταρτη αλυσίδα μετάδοσης, απαριθμεί πέντε άτομα όλα σε εστιατόριο στη μαρίνα Λεμεσού. Το ένα εξ αυτών εργάζεται και σε αλυσίδα καφέ. Την Παρασκευή 24 Ιουλίου, Κύπρια που είχε το σύμπτωμα της αοσμίας, έκανε τεστ ιδιωτικά και διαγνώστηκε με κορωνοϊό. Την επόμενη ημέρα ανακοινώθηκαν ως θετικοί άλλοι τέσσερις συνάδελφοί της, οι πλείστοι εκ των οποίων ασχολούνται με το delivery.
 
Η πέμπτη εστία, απαριθμεί επτά άτομα. Η αλυσίδα ήρθε στο φως, όταν στις 24 Ιουλίου άνδρα που εμφάνισε ξαφνικά πυρετό και είχε υποβληθεί σε εξέταση μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας. Τρεις μέρες αργότερα διαγνώστηκαν ως θετικοί στη νόσο, δύο άτομα που αποτελούσαν επαφές του άνδρα. Τα υπόλοιπα δύο εικοσιτετράωρα διαγνώστηκαν άλλα 4 άτομα που συνδέονται με αυτή την αλυσίδα.
 
Το ανησυχητικό είναι πως οι τέσσερις από τις πέντε αλυσίδες (πλην της πρώτης), ξεκίνησαν από κρούσματα που προβλήθηκαν από άγνωστο ασθενή. (ορφανά)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι φόβοι της Κυβέρνησης και το κλειδί για την αναχαίτηση β’ κύματος κορωνοϊού
 
Αυξήθηκαν τα ορφανά κρούσματα
Αυξήθηκαν, ωστόσο και τα ορφανά κρούσματα στην πόλη που έγιναν συνολικά 8. Τα 4 δημιούργησαν αλυσίδες. Τα υπόλοιπα τέσσερα είναι Πολωνός, χωρίς ιστορικό ταξιδίου, ο οποίος εκδήλωσε συμπτώματα και διαγνώστηκε στις 10 Ιουλίου, δύο πρόσωπα που διαγνώστηκαν στις 28 Ιουλίου και ένα άτομο που έκανε χθες το τεστ ιδιωτικά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλυσίδα μετάδοσης στη Λευκωσία, αυξήθηκαν δραματικά τα εγχώρια-Έκτακτη σύσκεψη

Η αλυσίδα της Λευκωσίας
Αλυσίδα μετάδοσης, ωστόσο, δημιουργήθηκε και στη Λευκωσία και απαριθμεί έξι άτομα, μέλη της ίδιας οικογένειας. Ξεκίνησε από ζευγάρι Κυπρίων που είχαν ταξιδέψει στην Ολλανδία (Κατηγορία Β).  Το ζεύγος επέστρεψε στην Κύπρο στις 17/7. Έκαναν το τεστ στο αεροδρόμιο, το οποίο ήταν αρνητικό. Στη συνέχεια έκαναν ξανά το τεστ ιδιωτικά, χωρίς να έχουν συμπτώματα και βγήκε θετικό. Χθες το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε άλλα 4 άτομα του περιβάλλοντός τους ως θετικά, που επίσης ήταν ασυμπτωματικά.  
  
Αλυσίδα μετάδοσης υπάρχει και στην Πάφο από τις αρχές του μήνα και συνδέεται με υπάλληλο ξενοδοχείου. Χθες εξάλλου, ανακοινώθηκε και κρούσμα στην πόλη της Λάρνακας.

Δραματικές εκκλήσεις
Οι εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων, τόσο από πλευράς Κυβέρνησης, όσο και από τους επιδημιολόγους είναι πλέον σε δραματικούς τόνους.
 
«Είναι πάρα πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων. Πρώτον όποιος θα ταξιδεύσει πρέπει να ανατρέξει στις οδηγίες από τις αρμόδιες Αρχές, για να δει τι πρέπει να κάνει πριν κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι. Στέκομαι ιδιαίτερα στην ανάγκη απομόνωσης αυτών που ταξιδεύουν από την κατηγορία Γ.
 
Δεύτερον πρέπει να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας, σε δημόσιους και χώρους συνάθροισης, Τρίτον, κάποιος που εκδηλώνει συμπτώματα πρέπει οπωσδήποτε να απομονώνεται και να επικοινωνεί αμέσως με τον Προσωπικό του Ιατρό», υπέδειξε ο Κωνσταντίνος Τσιούτης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή