Καταψήφιση των νέων τροποποιήσεων του νόμου για την παράνομη παγίδευση ζητά ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου καλεί τους βουλευτές όπως καταψηφίσουν τις τροποποιήσεις του  περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου του 2019, οι οποίες κατατίθενται την προσεχή Παρασκευή στην Ολομέλεια του Σώματος προς ψήφιση και ζητά να στείλουν το σωστό μήνυμα της προστασίας και διαφύλαξης των άγριων πουλιών.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος αναφέρει ότι στις τροποποιήσεις του συγκεκριμένου νόμου έχουν συμπεριληφθεί κάποιες από τις χειρότερες προτάσεις, που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά την παράνομη θήρευση πουλιών, σημειώνοντας παράλληλα ότι για το αδίκημα της σύλληψης και θανάτωσης δεκατεσσάρων μη θηρεύσιμων, προστατευόμενων ειδών πουλιών με τη χρήση ξοβέργων ή κυνηγετικού όπλου προτείνεται να ισχύει ένα εξώδικο των 200 ευρώ.

«Ένα τόσο χαμηλό εξώδικο», αναφέρει, «όχι μόνο δεν θα ήταν αποτρεπτικό, αλλά θα έστελνε το μήνυμα ότι η παράνομη θήρευση των πουλιών αυτών είναι κατά πολύ λιγότερο μεμπτή απ’ ότι για παράδειγμα η παράνομη θήρευση θηρεύσιμων ειδών, όπως η Τζίηκλα, που τιμωρείται με κατά πολύ υψηλότερο εξώδικο 2.000 ευρώ».
 
Όπως τονίζει ο Πτηνολογικός «αν ψηφιστούν οι τροποποιήσεις αυτές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Κύπρος να οδηγηθεί σε περιπέτειες, για μη συμμόρφωση με το Ενωσιακό Δίκαιο, σχετικά με την παράνομη παγίδευση πουλιών, ένα θέμα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί εδώ και χρόνια».  
 
Τα 14 είδη πουλιών
Σημειώνεται ότι τα 14 είδη πουλιών, που έχουν συμπεριληφθεί στις προτάσεις, προκαλούν τεράστια ανησυχία, αφού όλα αποτελούν στόχο των παράνομων παγιδευτών, για να προσθέσει ότι ανάμεσα  τους βρίσκονται είδη όπως το Αμπελοπούλλι, ο Μελισσοφάγος, ο Κοκκινολαίμης, το Μουγιαννούδι και ο Συκοφάγος, είδη που είναι προστατευόμενα και μη θηρεύσιμα.  
 
Σημειώνει ακόμα ότι «αν η Ολομέλεια υπερψηφίσει τις προτάσεις αυτές, τότε θεωρούμε ότι ουσιαστικά θα υπάρξει έμμεση αποποινικοποίηση της παράνομης θήρευσης αυτών των προστατευόμενων και μη θηρεύσιμων πουλιών».

Εξάλλου, τονίζει ότι οι ποινές και τα εξώδικα πρόστιμα πρέπει να είναι αυστηρά, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας και πρέπει να λειτουργούν κατασταλτικά κατά της διάπραξης αδικημάτων λαθροθηρίας και παράνομης παγίδευσης.

Προσθέτει πως «εξώδικα των 200 ευρώ δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε αποτρεπτικά, ούτε τιμωρητικά, αντίθετα πιστεύουμε ότι αποποινικοποιούν στην ουσία τη θανάτωση των ειδών αυτών με τη χρήση ξοβέργων ή κυνηγετικού όπλου».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ