Ψάχνουν την πηγή του κακού με τα κρούσματα στη Λεμεσό-Αυξήθηκαν οι εστίες

Όσο περνούν οι μέρες τόσο αυξάνονται τα περιστατικά κορωνοϊού στη Λεμεσό, με την επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας να έχει κινητοποιηθεί και να κτυπά καμπανάκι κινδύνου. Η ανησυχία είναι έντονη, αφού εντοπίστηκαν αρκετά ορφανά κρούσματα κάτι που καταδεικνύει, πως υπάρχουν και άλλα στην κοινότητα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κ. Ιωάννου: Μας ανησυχούν τα ορφανά κρούσματα, δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη ο ιός

Όλες οι δυνάμεις έχουν πλέον πέσει στην προσπάθεια διαπίστωσης του μεγέθους του προβλήματος με την ομάδα ιχνηλάτησης, να εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να εντοπίσει την πηγή του κακού. Ήδη όπως ανακοινώθηκε από τον Κωνσταντίνου Ιωάννου, το συντομότερο ξεκινούν 3 χιλιάδες τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, τόσο στη Λεμεσό όσο και στις υπόλοιπες Επαρχίες, για να διαφανεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανακοίνωση του Wagamama μετά τον εντοπισμό πέντε κρουσμάτων
 
Σχεδόν όλες οι εγχώριες λοιμώξεις στη Λεμεσό
Από τις αρχές του μήνα ανακοινώθηκαν 54 κρούσματα στην Κύπρο. Τα 25 από αυτά, αποτελούν εγχώριες λοιμώξεις και στη συντριπτική πλειοψηφία τους (περίπου 20) είναι στη Λεμεσό.
 
Έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον τέσσερις, αλυσίδες μετάδοσης στην πόλη, με τους επιδημιολόγους να προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν κάποιες εξ' αυτών συνδέονται μεταξύ τους. Οι πρώτες ενδείξεις, πάντως οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι εστίες στη Λεμεσό είναι περισσότερες από μία. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό, θα είναι ένα δυσάρεστο σενάριο, αφού μεγαλώνει ο κίνδυνος εξάπλωσης στην κοινότητα.
 
Είναι γι’ αυτό το λόγο που με συνεχείς ανακοινώσεις το Υπουργείο Υγείας, καλεί τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας και να επικοινωνεί αμέσως με τον Προσωπικό του Ιατρό σε περίπτωση που εκδηλώσουμε κάποιο σύμπτωμα του κορωνοϊού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε θετικό κρούσμα το Costa Coffee-Σε τεστ όλοι οι εργαζόμενοι
 
Με 17 κρούσματα οι τέσσερις αλυσίδες μετάδοσης 
  • Η αλυσίδα που ξεκίνησε πρώτη, απαριθμεί 4 πρόσωπα, όλοι εργαζόμενοι σε πλατφόρμα πολυεθνικής εταιρείας. Το πρώτο άτομο από τη συγκεκριμένη αλυσίδα είχε ανακοινωθεί ως θετικό, στις 29 Ιουνίου. Ωστόσο, είχε φτάσει στις 20 του ίδιου μήνα, από τις ΗΠΑ μέσω χώρας της κατηγορίας Α. Υποβλήθηκε σε εξέταση στο αεροδρόμιο με αρνητικό αποτέλεσμα και στη συνέχεια ανέπτυξε συμπτώματα και υποβλήθηκε ξανά σε εξέταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, που ήταν θετική. Την επόμενη ημέρα, ανακοινώθηκε ως θετικός ένας συνάδελφός του. Οι υπόλοιποι δύο ανακοινώθηκαν στις 4 Ιουλίου, όταν η εταιρεία που τους εργοδοτεί, τους υπέβαλε σε τεστ κορωνοϊού.
 
  • Η δεύτερη αλυσίδα μετάδοσης στη Λεμεσό που απαριθμεί τρία άτομα, εντοπίστηκε όταν Κύπριος εργαζόμενος σε γυμναστήριο στη μαρίνα της πόλης, υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου σε εξέταση ιδιωτικά, λόγω συμπτωμάτων που εκδήλωσε. Όταν διαπιστώθηκε πως ήταν θετικός στη νόσο covid-19, άρχισε η ιχνηλάτηση των επαφών του. Έργο ιδιαίτερα δύσκολο. Κι αυτό επειδή πρόλαβε να έρθει σε επαφή με αρκετό κόσμο, αφού εργάζεται και αλλού εκτός από το γυμναστήριο. Δύο ημέρες αργότερα διαγνώστηκε ως θετικό, πρόσωπο που έκανε ιδιωτικά το τεστ. Έπειτα από την ιχνηλάτηση διαπιστώθηκε πως ήταν επαφή του εργαζόμενου στο γυμναστήριο. Στις 19 Ιουλίου, εξάλλου διαπιστώθηκε πως θετικός στον ιό είναι και συνάδελφος του γυμναστή, από τη δεύτερη του δουλειά. Σε αυτή την αλυσίδα, υπάρχουν ήδη υπό περιορισμό αρκετά άτομα που αποτελούν τις πολλές επαφές των κρουσμάτων.
 
  • Η τρίτη αλυσίδα μετάδοσης, η οποία ήταν και αυτή που έθεσε σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες, απαριθμεί μέχρι στιγμής 6 άτομα, τα τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας. Ήρθε στο φως, όταν στις 21 Ιουλίου διαγνώστηκε με κορωνοϊό Κύπρια, η είχε υποβληθεί λόγω συμπτωμάτων σε εξέταση, μετά από παραπομπή από τον προσωπικό της ιατρό. Θετικοί διαγνώστηκαν δύο ημέρες αργότερα άλλοι τρεις συγγενείς της, ανάμεσα τους και ένα παιδί 13 χρόνων. Χθες Σάββατο 25 Ιουλίου, ανακοινώθηκε ως θετικό και πέμπτο άτομο, που αποτελεί επαφή, της επαφής της γυναίκας που διαγνώστηκε πρώτη. Πρόκειται δηλαδή για δευτερογενή μετάδοση στην ίδια αλυσίδα. Tο απόγευμα της Κυριακής, εξάλλου, ανακοινώθηκε ως θετικό και έκτο άτομο που αποτελεί επαφή, των τριών κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν στις 23 Ιουλίου.
 
  • Η τέταρτη αλυσίδα μετάδοσης, απαριθμεί πέντε άτομα όλα σε εστιατόριο στη μαρίνα Λεμεσού. Την Παρασκευή 24 Ιουλίου, Κύπρια που είχε το σύμπτωμα της αοσμίας, έκανε τεστ ιδιωτικά και διαγνώστηκε με κορωνοϊό. Την επόμενη ημέρα ανακοινώθηκαν ως θετικοί άλλοι τέσσερις συνάδελφοί της. 
 
Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε πως «σε συνέχεια ανακοινώσεων από το Wagamama και το Costa Coffee για κρούσμα σε υποστατικά τους, ξεκαθαρίζεται ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο που εργάζεται και στους δύο χώρους και ανακοινώθηκε ως θετικό στον κορωνοϊό χθές». 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου το Υπ. Υγείας μετά την αλυσίδα εξάπλωσης σε εστιατόριο

Πέντε τα ορφανά κρούσματα
Οι τρεις αλυσίδες μετάδοσης ξεκίνησαν από ορφανά κρούσματα, κάτι που θεωρείται ανησυχητικό, αφού δεν εντοπίστηκαν ακόμη οι ασθενείς που τους έχουν προσβάλει. Υπάρχουν ωστόσο άλλα δύο ορφανά κρούσματα στην πόλη, οι επαφές των οποίων ιχνηλατούνται. Πρόκειται για  Κύπριο που ανακοινώθηκε την Παρασκευή και Πολωνό, ο οποίος διαγνώστηκε ως θετικός στις 10 Ιουλίου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER η κατάσταση στη Λεμεσό, απασχόλησε  χθες επισταμένα  τη Συμβουλευτική Επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, ο πρώτος στόχος είναι να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και ακολούθως εάν παραστεί ανάγκη, ενδεχομένως να ληφθούν τοπικά, κάποια περιοριστικά μέτρα. 
 
«Προς το παρόν, δεν υπάρχει σκέψη για τοπικό "lockdown", αφού θεωρούμε ότι η κατάσταση μπορεί για την ώρα να ελεγχθεί. Εκείνο που συνεχίζουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να διενεργούμε εργαστηριακούς ελέγχους σε ομάδες πληθυσμού. Θέλουμε να διερευνήσουμε σε πόσο μεγάλη έκταση υπάρχει ο ιός στην κοινότητα», είχε δηλώσει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας