Κ. Ιωάννου: Μας ανησυχούν τα ορφανά κρούσματα, δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη ο ιός

Δεν κρύβει την ανησυχία του για τα ορφανά κρούσματα που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην κοινότητα ο υπουργός Υγείας, ο οποίος απευθύνει ξανά έκκληση προς τους πολίτες για τήρηση των μέτρων.

«Μας ανησυχούν τα ορφανά κρούσματα, δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη ο ιός. Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχνά να λαμβάνει μέτρα και εάν έχει συμπτώματα να επικοινωνεί αμέσως με τον Προσωπικό του Ιατρό», υπέδειξε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
Τις τελευταίες ημέρες με διαδοχικές ανακοινώσεις το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί για την ύπαρξη του ιού στην κοινότητα, ειδικά στη Λεμεσό στην οποία εντοπίστηκαν "ορφανές" αλυσίδες μετάδοσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα δύο ορφανά κρούσματα, έντονη ανησυχία-Καμπανάκι στους πολίτες

Μιλώντας στον REPORTER, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως προκηρύχθηκαν προσφορές για διενέργεια 3 χιλιάδων τεστ τις επόμενες ημέρες, σε τυχαία σημεία. Τα 1000 θα διενεργηθούν στη Λεμεσό, τα 1000 στη Λευκωσία και τα υπόλοιπα στη Λάρνακα και την Πάφο. Οι έλεγχοι θα γίνονται έξω από υπεραγορές, εμπορικά κέντρα κ.λπ.

«Γενικά υπάρχει εφησυχασμός στην κοινότητα, αφού πολλοί θεωρούν ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό γίνεται, επειδή ο κόσμος πέρασε δύσκολα και ταλαιπωρήθηκε. Πρέπει επίσης να πω, ότι αυτός ο εφησυχασμός δεν είναι κυπριακό φαινόμενο. Συμβαίνει σε πολλές χώρες στην Ευρώπη. Πρέπει όμως να συνεχίσουν οι πολίτες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Εάν λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα, δεν έχουμε τίποτα να ανησυχούμε», σημείωσε.

Η ανησυχία για τα κατεχόμενα
Ανησυχία προκαλεί, ωστόσο και ο εντοπισμός επτά κρουσμάτων ανάμεσα σε μετανάστες που έφτασαν παράνομα από τα κατεχόμενα. «Πρέπει να πούμε πως τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί είναι ανάμεσα σε μετανάστες που δεν εισέρχονται από νόμιμα σημεία διέλευσης. Άρα δεν είναι θέμα ελέγχων στα οδοφράγματα, στα οποία γίνεται έλεγχος και υπάρχει πρόγραμμα.
 
Όταν έρχονται μετανάστες, υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να κάνουν τεστ κορωνοϊού πριν ενταχθούν στις στέγες φιλοξενίας. Το ερώτημα είναι βέβαια, πώς είναι δυνατόν να ήρθαν από τα κατεχόμενα στα οποία πήγαν αεροπορικώς από την Τουρκία και δεν έγινε κατορθωτό να εντοπιστούν, αφού γίνονται έλεγχοι; Αυτό εγείρει κάποια ερωτήματα και μας ανησυχεί».

Γιατί δεν μπορεί να γίνουν στην Κύπρο τεστ από χώρες Β
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρθηκε και στην απόφαση για την τοποθέτηση της Βρετανίας, στην κατηγορία Β από την πρώτη Αυγούστου. «Η απόφαση είναι πρώτη του Αυγούστου να μπει κατηγορία Β η Βρετανία. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι θα τοποθετηθεί σε αυτή την κατηγορία. Ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη της χώρας, που αξιολογείται από την αρμόδια επιτροπή και εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα ενταχθεί στην κατηγορία Α. Η απόφαση μας είναι αυτή τη στιγμή όμως είναι να μπει στη Β και να γίνονται τα τεστ κορωνοϊού στη Βρετανία.

Επεξήγησε δε, για ποιο λόγο είναι επικίνδυνο για ολόκληρο το σύστημα υγείας της Κύπρου να γίνονται τεστ κορωνοϊού από χώρες της κατηγορίας Β, στην Κύπρο.

«Δεν υπάρχουν οι υποδομές για τόσες χιλιάδες τεστ καθημερινά στο αεροδρόμιο. Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι στην κατηγορία Β βρίσκονται χώρες που εμπεριέχουν κάποιο ρίσκο. Καταρχήν είναι δυσμενής διάκριση να επιτραπεί από μόνο μία χώρα της κατηγορίας Β αυτό. Άρα θα μιλούμε για κάποιες χιλιάδες τεστ, που θα πρέπει να γίνονται καθημερινά στο αεροδρόμιο.

Εάν υποθέσουμε πως ένα μικρό ποσοστό, τρία τοις χιλίοις για παράδειγμα, είναι θετικά, τότε αντιλαμβάνεστε ότι στις 3-4 χιλιάδες αφίξεις κάθε μέρα, μπορεί να εντοπίζουμε 10-15 θετικά περιστατικά. Στο μήνα θα έχουμε δηλαδή 300-400 περιστατικά. Στην έξαρση του κορωνοϊού στην Κύπρο στο νοσοκομείο Αναφοράς, δεν ξεπεράσαμε τους 60-65 ασθενείς.Άρα μπορεί να κατακλυστούν τα νοσοκομεία και να καταρρεύσει το σύστημα υγείας μας. Δεν μπορούμε να πάρουμε τέτοιο ρίσκο.
 
Είναι και το κόστος περίθαλψης αυτών των ασθενών στην Κύπρο, αλλά και το θέμα των στενών τους επαφών που πρέπει να τεθούν σε αυτοπεριορισμό. Εάν βρεθεί κρούσμα σε γεμάτο αεροσκάφος, για παράδειγμα, τότε περίπου 14 άτομα που βρίσκονται στις δύο θέσεις μπροστά και στις δύο θέσεις πίσω, πρέπει να μπουν σε περιορισμό. Σκεφτείτε πόσα άτομα θα πρέπει να βάζουμε σε αυτοπεριορισμό. Θα γεμίσουν τα ξενοδοχεία με τα άτομα που πρέπει να αυτοπεριοριστούν για 14 ημέρες».

Ελλάδα και Ρωσία
Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα ο υπουργός Υγείας, ανέφερε πως «μας ανησυχεί η κατάσταση σε όλες τις χώρες, που υπάρχει έξαρση και υπάρχει σε αρκετές όπως το Ισραήλ, τα Βαλκάνια και η Αυστραλία. Η Ελλάδα μας ανησυχεί όπως και οι άλλες χώρες. Όσον αφορά την κατηγοριοποίηση η αρμόδια επιτροπή αξιολογεί όλες τις χώρες σε εβδομαδιαία βάση. Εάν αξιολογήσει διαφορετικά με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες την Ελλάδα, εμείς θα το λάβουμε υπόψην μας».

Σ’ ότι αφορά στη Ρωσία ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως δεν υπάρχουν ακόμη πλάνα για να τοποθετηθεί στην κατηγορία Α ή Β. «Η Ρωσία έτσι κι αλλιώς δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ως τρίτη χώρα, θα μπορούσε να εισέλθει με οποιαδήποτε κριτήρια στην Ε.Ε».

Η κορυφαία προτεραιότητα και οι μαζικές συναθροίσεις
Η διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου, συνεπακόλουθο της οποίας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, αποτελεί όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου την κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Μια εικόνα που οφείλεται, άλλωστε κυρίως στα μέτρα που λήφθηκαν και στους περιορισμούς που τέθηκαν, κάποιοι εκ των οποίων παραμένουν προκειμένου να μην αλλάξουν τα δεδομένα.

«Δεν ξέρουμε εάν και πότε θα επιτραπούν και υπό ποιες προϋποθέσεις οι μαζικές συναθροίσεις. Οι μαζικές συναθροίσεις έχουν εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Ως εκ τούτου, η πραγματοποίηση τους είναι στην παρούσα φάση αδύνατη και αυτές είναι και οι εισηγήσεις του ECDC και του ΠΟΥ.

Σε μεγάλες εκδηλώσεις είναι αδύνατο να γίνει ιχνηλάτηση. Φανταστείτε να βρεθούν θετικά κρούσματα σε μια συναυλία ή ένα φεστιβάλ στο οποίο υπάρχουν δύο με τρεις χιλιάδες άτομα. Θα πάρει μέρες η ιχνηλάτηση και στο μεσοδιάστημα μέχρι να εντοπιστούν, μπορεί να προσβάλουν άλλους. Αυτό συνέβηκε σε κάποιες χώρες που είχαν έξαρση τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο.

Όσον αφορά τους γάμους, όμως έτσι κι αλλιώς επιτρέπονται στην παρούσα φάση μέχρι 250 άτομα και για καλύτερο προγραμματισμό και συνεννόηση με το σύνδεσμο που εκπροσωπούσε τους διοργανωτές, ετοιμάστηκε πρωτόκολλο το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί. Από τις 22 Αυγούστου θα μπορεί να γίνεται διενέργεια γάμων μέχρι 350 άτομα για το δείπνο και για τη χαιρέτιση μέχρι 250 άτομα ανά ώρα, υπό αυστηρές προϋποθέσεις».

Η απάντηση στις νουθεσίες για το εμβόλιο
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ξεκαθάρισε, τέλος, το σκηνικό αναφορικά με την προμήθεια εμβολίου κορωνοϊού στην Κύπρο.

«Η απόφαση που λήφθηκε με ενέργειες της Στέλλας της Κυριακίδου,  είναι όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει κάνει συμφωνίες προαγοράς με διάφορες εταιρείες οι οποίες κάνουν έρευνες για να βρουν εμβόλιο,  κάνει ισότιμη κατανομή του σε όλες τις χώρες. Εάν για παράδειγμα η Ε.Ε εξασφαλίσει το 70% των ποσοτήτων για όλες τις χώρες, τότε η Κύπρος θα πάρει το 70% από 1,2 εκατομμύρια που ζητήσαμε.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή ως μικρή χώρα ανέκαθεν είχαμε πρόβλημα πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα. Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, δυστυχώς δεν δίνουν μεγάλη σημασία σε μικρές αγορές. Εάν δεν προχωρούσε με αυτή την ενέργεια η Ε.Ε, ήταν πολύ μεγάλος και υπαρκτός ο κίνδυνος, στην εξεύρεση του εμβολίου να μην είχαμε προτεραιότητα στην προμήθεια ως Κύπρος. Σας θυμίζω πως πριν κάποιες εβδομάδες κάποιες χώρες προσπάθησαν από μόνες τους να εξασφαλίσουν ποσότητες. Αυτό το έχουμε ανακοινώσει πριν τρεις εβδομάδες και λυπούμαι διότι κάποιοι κάνουν νουθεσίες προς το Υπουργείο Υγείας, όπως προχωρήσει σε παραγγελίες. Καταρχήν η συμφωνία που έγινε προνοεί ότι η Ε.Ε θα προχωρήσει ενιαία και όχι το κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση ε στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας