Οι τρεις αλυσίδες μετάδοσης στη Λεμεσό, η χαλάρωση και η μεγάλη ανησυχία

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των εγχώριων λοιμώξεων κορωνοϊού, στη Λεμεσό και ο εντοπισμός ορφανών κρουσμάτων, κάτι που δεικνύει πως υπάρχουν και άλλα στην κοινότητα. Είναι γι’ αυτό το λόγο που χθες με ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας, απηύθυνε εκ νέου δραματική έκκληση για τήρηση των μέτρων.

Μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν στην συμπρωτεύουσα τρεις αλυσίδες μετάδοσης, που απαριθμούν συνολικά με 11 κρούσματα. Οι δύο μάλιστα, ξεκίνησαν από κρούσματα που θεωρούνται ορφανά. Στην ομάδα ιχνηλάτησης, έχουν τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση και προσπαθούν να εντοπίσουν όλες τις επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σε μια προσπάθεια να φτάσουν στην πυραμίδα ή τις πυραμίδες μετάδοσης. Σε αυτό το στάδιο στόχος είναι να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει σύνδεση των δύο αλυσίδων μετάδοσης.

Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός, ότι αυτή τη στιγμή οι πιο πολλές εστίες εγχώριας μετάδοσης στην Κύπρο, η οποία συνεχίζει να διατηρεί πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα, εντοπίζονται σε μια Επαρχία, που μέχρι πρότινος είχε πολύ χαμηλούς δείκτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονη ανησυχία για ορφανά κρούσματα, φόβοι για εξάπλωση-Έκκληση του Υπ. Υγείας

Οι τρεις αλυσίδες μετάδοσης
Η τελευταία αλυσίδα μετάδοσης, η οποία ήταν και αυτή που έθεσε σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες, απαριθμεί μέχρι στιγμής 4 άτομα, μέλη της ίδιας οικογένειας. Ήρθε στο φως, όταν στις 21 Ιουλίου διαγνώστηκε με κορωνοϊό Κύπρια, η είχε υποβληθεί λόγω συμπτωμάτων σε εξέταση, μετά από παραπομπή από τον προσωπικό της ιατρό. Θετικοί διαγνώστηκαν δύο ημέρες αργότερα ο σύντροφός της, ο αδελφός της και το 13χρονο παιδί του. Το ένα, μάλιστα, από τα τρία άτομα που ανακοινώθηκαν χθες ως θετικά είναι συμπτωματικό. Μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατό, να εξακριβωθεί από ποιον προσβλήθηκε η γυναίκα.

Η δεύτερη αλυσίδα μετάδοσης στη Λεμεσό που απαριθμεί τρία άτομα, εντοπίστηκε όταν Κύπριος εργαζόμενος σε γυμναστήριο στη μαρίνα της πόλης, υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου σε εξέταση ιδιωτικά, λόγω συμπτωμάτων που εκδήλωσε. Όταν διαπιστώθηκε πως ήταν θετικός στη νόσο covid-19, άρχισε η ιχνηλάτηση των επαφών του. Έργο ιδιαίτερα δύσκολο. Κι αυτό επειδή πρόλαβε να έρθει σε επαφή με αρκετό κόσμο, αφού εργάζεται και αλλού εκτός από το γυμναστήριο. Δύο ημέρες αργότερα διαγνώστηκε ως θετικό, πρόσωπο που έκανε ιδιωτικά το τεστ. Έπειτα από την ιχνηλάτηση διαπιστώθηκε πως ήταν επαφή του εργαζόμενου στο γυμναστήριο. Στις 19 Ιουλίου, εξάλλου διαπιστώθηκε πως θετικός στον ιό είναι και συνάδελφος του γυμναστή, από τη δεύτερη του δουλειά. Σε αυτή την αλυσίδα, υπάρχουν ήδη υπό περιορισμό αρκετά άτομα που αποτελούν τις πολλές επαφές των κρουσμάτων.

Η αλυσίδα που ξεκίνησε πρώτη, απαριθμεί 4 πρόσωπα, όλοι εργαζόμενοι σε πλατφόρμα. Το πρώτο άτομο από τη συγκεκριμένη αλυσίδα είχε ανακοινωθεί ως θετικό, στις 29 Ιουνίου. Ωστόσο, είχε φτάσει στις 20 του ίδιου μήνα, από τις ΗΠΑ μέσω χώρας της κατηγορίας Α. Υποβλήθηκε σε εξέταση στο αεροδρόμιο με αρνητικό αποτέλεσμα και στη συνέχεια ανέπτυξε συμπτώματα και υποβλήθηκε ξανά σε εξέταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, που ήταν θετική. Την επόμενη ημέρα, ανακοινώθηκε ως θετικός ένας συνάδελφός του. Οι υπόλοιποι δύο ανακοινώθηκαν στις 4 Ιουλίου, όταν η εταιρεία που τους εργοδοτεί, τους υπέβαλε σε τεστ κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία για την αλυσίδα μετάδοσης σε εταιρεία στη Λεμεσό-Συστάσεις των ειδικών

Έντονη ανησυχία
Δεν ήταν διόλου τυχαία η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, με ιδιαίτερη μάλιστα αναφορά στη Λεμεσό, που εκδόθηκε με αφορμή τα ορφανά κρούσματα που εντοπίστηκαν. «Το Υπουργείο Υγείας εκφράζει έντονη ανησυχία και εφιστά την προσοχή των πολιτών, υπενθυμίζοντας πως ο ιός είναι ακόμα ενεργός στην κοινότητα», ανέφερε η ανακοίνωση καλώντας όλους να μην εφησυχάζουν.
«Ο εφησυχασμός και η υπερβολική χαλάρωση που παρατηρείται σε σχέση με την τήρηση των μέτρων μπορεί να προκαλέσουν εκτροχιασμό και να ανατρέψουν τους θετικούς επιδημιολογικούς δείκτες. Έχουμε όλοι ευθύνη να παραμείνουμε σε εγρήγορση και πειθαρχημένοι, τηρώντας πιστά τα μέτρα προσωπικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ώστε να αποτρέψουμε νέα έξαρση κρουσμάτων τους επόμενους μήνες».

Το Υπουργείο Υγείας κάλεσε τους πολίτες με ύποπτη συμπτωματολογία (βήχας, πυρετός, δύσπνοια, αιφνίδια έναρξη ανοσμίας, αγευσίας ή δυσγευσίας) «να επικοινωνούν άμεσα τηλεφωνικώς με τον Προσωπικό τους Ιατρό, ο οποίος, θα αξιολογήσει τα δεδομένα, και εάν κρίνει ότι η κατάσταση της υγείας του δικαιούχου του χρήζει περαιτέρω διερεύνησης για τη νόσο COVID-19, σε συνεννόηση με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, θα καθοριστεί ραντεβού για τον ασθενή στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για δειγματοληψία. Διευκρινίζεται ότι η πρόσβαση στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας γίνεται μόνο κατόπιν διευθέτησης ραντεβού».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοινώθηκαν πέντε νέα κρούσματα-Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας
 

Δειτε Επισης

Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν