Δικηγόρος πήρε χιλιάδες ευρώ επειδή… διόρθωσε νομοσχέδιο λύσης του Κυπριακού

Παραλείψεις, πληρωμή χιλιάδων ευρώ σε δικηγόρο που.. διόρθωσε νομοσχέδιο λύσης του Κυπριακού και βροχή αδειών ασθενείας, εντόπισε έπειτα από έλεγχο στο γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία.
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία διεξήγαγε έλεγχο παρακολούθησης των ευρημάτων της έπειτα από επιστολή ημερ. 7.11.2016 και την Ειδική Εκθεση, που αφορούσε στην περίοδο 1.9.2016-31.8.2017.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της ελεγκτικής υπηρεσίας είναι:

  • Προβλήματα με το προσωπικό αποτελούν τροχοπέδη στην υλοποίηση του βασικού όρου εντολής της Επιτρόπου που είναι ο εκσυγχρονισμός, απλοποίηση, κωδικοποίηση ή/και  αναθεώρηση της εθνικής νομοθεσίας. Τη στιγμή που δεκάδες Νόμοι, ορισμένοι θεμελιώδεις για το κράτος δικαίου, παραμένουν ως είχαν ή με ελάχιστες αλλαγές, από την περίοδο πριν το 1960 και με δεδομένη την αναμενόμενη (λόγω έλλειψης νομικών γνώσεων) αδυναμία των Υπουργείων της Κυβέρνησης να συντάξουν νομικά πολύπλοκα νομοσχέδια (όπου τούτο απαιτείται), η Επίτροπος θα πρέπει να εξεύρει τρόπους για υπερπήδηση των προβλημάτων στελέχωσης και/ή να υιοθετήσει εναλλακτικές επιλογές. Εξακολουθεί να παρατηρείται το φαινόμενο της εκτεταμένης χρήσης αδειών ασθενείας από τους λειτουργούς του Γραφείου, αφού το 2019 οι 4 Νομικοί Λειτουργοί του Γραφείου απουσίαζαν με άδεια ασθενείας συνολικά 438 ημέρες, κάτι που επηρέασε δυσμενώς την παραγωγικότητα του Γραφείου της Επιτρόπου Νομοθεσίας (ΓΕΝ). Ο μέσος όρος αδειών ασθενείας, ανά νομικό λειτουργό, ήταν 110 ημέρες και κυμαινόταν από 49 μέχρι 248 ημέρες

Η Ελεγκτική υπηρεσία αναφέρει πως «πιθανή ενίσχυση με νέο προσωπικό ή τούτο σε συνδυασμό με μερικό εξωπορισμό της σύνταξης ή της αναθεώρησης συγκεκριμένων νομοσχεδίων, θα πρέπει να απασχολήσουν τόσο την Επίτροπο όσο και την Κυβέρνηση που θα κληθεί να εξασφαλίσει το προσωπικό ή τα πρόσθετα Κονδύλια».  

  • Για ένα τιμολόγιο ιδιώτη δικηγόρου, ύψους €3.570 πλέον ΦΠΑ, δεν έγινε πληρωμή, επειδή η Επίτροπος θεώρησε ότι αφορά σε εργασία η οποία δεν εκτελέστηκε από τη συγκεκριμένη δικηγόρο, αλλά από το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επίσης, θεώρησε ότι πρέπει να ανακτηθεί και το ποσό των €7.140 που πληρώθηκε στην εν λόγω δικηγόρο ως προκαταβολή για το συγκεκριμένο παραδοτέο.

Η εισήγηση είναι όπως ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για ανάκτηση του ποσού της προκαταβολής, χωρίς να αποκλείεται η λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον των εμπλεκομένων.

  • Εξακολουθεί να εκκρεμεί η ενημέρωση του Αρχείου Διεθνών Συνθηκών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
  • Συνεργάτης με αγορά υπηρεσιών μετατράπηκε σε μισθωτό αορίστου χρόνου εντός του 2017, σε αντίθεση με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών.
 

7 χιλιάδες για διορθώσεις
Εντύπωση προκαλεί η περίπτωση δικηγόρου, που έλαβε €7.140 για διορθώσεις σε νομοσχέδιο λύσης του Κυπριακού.

Το νομοσχέδιο αφορούσε τα Προσωπικά Δεδομένα και έχει διαπιστωθεί ότι συντάχθηκε από το Γραφείο της Επιτρόπου Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ότι η εν λόγω δικηγόρος περιορίστηκε σε διορθώσεις, οι οποίες εμπίπτουν εντός του πλαισίου της Σύμβασης Συντονισμού. Στην επιστολή της Επιτρόπου προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφέρεται ότι δόθηκε προκαταβολή προς την Δικηγόρο (σημ. αναφέρεται ως Δικηγόρος Α στην ειδική έκθεση) για εργασία που στην ουσία δεν έγινε από αυτήν. Σημειώνεται ότι, για την ετοιμασία του εν λόγω νομοσχεδίου, η δικηγόρος έλαβε ως προκαταβολή ποσό ύψους €7.140 (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Όπως αναφέρεται στην Ειδική Έκθεση της Υπηρεσίας για την περίοδο 1.9.2016–31.8.2017, είχαν υπογραφεί 22 συμφωνίες με 4 ιδιώτες δικηγόρους, συνολικού ύψους €582.000 πλέον ΦΠΑ, που αφορούσαν στην αγορά υπηρεσιών για την ετοιμασία νομοθετημάτων μέσα στα πλαίσια των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού και στον συντονισμό από την δικηγόρο A των υποομάδων εργασίας (που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προκαταρκτικό έλεγχο της σχετικής με την επίλυση του Κυπριακού νομοθεσίας που θα συνταχθεί από τις υποομάδες, πριν την εξέταση των τελικών νομοσχεδίων από την Επίτροπο).

Από τον επιτόπιο έλεγχο παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα,σύμφωνα με την ελεγκτική υπηρεσία:
  • Σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί, στις 31.12.2019 εκκρεμούσε η πληρωμή 7 τιμολογίων συνολικού ύψους €69.358, τα οποία είχαν εκδοθεί από 4 ιδιώτες δικηγόρους κατά τα έτη 2017 και 2019.

Ενώ αρχικά η Επίτροπος είχε επισημάνει την αδυναμία, όπως αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, προώθησης της πληρωμής των πιο πάνω τιμολογίων, στη συνέχεια με την επιστολή της προς τη Γενική Λογίστρια, ημερ. 9.3.2020, η οποία κοινοποιήθηκε, η Υπηρεσία ενημερώθηκε ότι, για τα τιμολόγια της Δικηγόρου Α με αρ. 1236 και 1366, είχε ικανοποιηθεί ότι υπάρχουν παραδοτέα και έχει προχωρήσει στις σχετικές εγκρίσεις για να προχωρήσει η εξόφληση τους.
 
Σύσταση Ελεγκτικής Υπηρεσίας: Σε περίπτωση που η Επίτροπος δεν έχει προχωρήσει στην εξόφληση των τιμολογίων 1236 και 1366, συστήνουμε όπως η Επίτροπος αποκόψει το ποσό που έχει ήδη καταβληθεί στην δικηγόρο ως προκαταβολή για την ετοιμασία του νομοσχεδίου για τα Προσωπικά Δεδομένα. Εάν η Επίτροπος έχει ήδη εξοφλήσει τα προαναφερθέντα τιμολόγια, θα πρέπει να προβεί στην ανάκτηση της προκαταβολής για το εν λόγω νομοσχέδιο, χωρίς να αποκλείεται η λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον των εμπλεκομένων. Επίσης, ζητήθηκε ενημέρωση και για τον τρόπο χειρισμού των υπόλοιπων τιμολογίων.
 
 

Δειτε Επισης

Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Εντοπίστηκε από την οικιακή βοηθό η γυναίκα στην Ερήμη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Κακός δαίμονας τα αδιάκοπα φλας των καμερών-Στα... κάγκελα οι οδηγοί, ψάχνουν τη φόρμουλα στη Βουλή