Προβλήματα και προοπτικές στη λειτουργία του ΑΞΙΚ, συζήτησε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής

Τα προβλήματα και οι προοπτικές στη λειτουργία του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου(ΑΞΙΚ), συζήτησε, μεταξύ άλλων, σε σημερινή της συνεδρία η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.
 
Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι η στρατηγική της Κυβέρνησης, την οποία εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας είναι να στηρίξουμε την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστημιακής και άλλης, να στηρίξουμε την ανάπτυξη των σπουδών, διασφαλίζοντας πρώτα και πάνω απ΄ όλα την ποιότητα, αλλά και να δώσουμε όσο το δυνατό περισσότερες ευκαιρίες και να δημιουργήσουμε πρόσφορο έδαφος τόσο σε δημόσια όσο και σε άλλα ιδρύματα και σχολές, γιατί ο στόχος είναι να δώσουμε στους νέους μας - πρωτίστως στους νέους μας αποσκοπούν οι προσπάθειες- όσο το δυνατό περισσότερες ευκαιρίες και επιλογές.
 
«Είναι φανερό ότι στα χρόνια αυτά η γενική στρατηγική της Κυβέρνησης απελευθερώνει και ενισχύει τη δυναμική της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι δεν ματαιώνεται, αλλά συνεχίζεται ο σχεδιασμός για την πανεπιστημιακή σχολή για τη θάλασσα στη Λάρνακα .
 
Όσον αφορά το ΑΞΙΚ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι από φέτος που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας «έχουμε ξεκινήσει μια συστηματική διαδικασία καταγραφής των αναγκών» και σημείωσε ότι πράγματι υπάρχουν σημαντικές ανάγκες τόσο σε κτιριακές υποδομές όσο και στην στελέχωση, στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου, «στην βάση του ρόλου που θέλουμε να παίξει και ο οποίος είναι ρόλος τριτοβάθμιας σχολής όχι πανεπιστημιακής αλλά τριτοβάθμιας σχολής στραμμένης στην επαγγελματική κατάρτιση».
 
Όπως είπε, με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και σε συνεργασία με το προσωπικό της σχολής, θα κάνουν τον προγραμματισμό για τη συνέχεια.
 
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι διάφορα πράγματα, τα οποία ακούνε, για σχέδια τα οποία δεν υλοποιήθηκαν δεν ευσταθούν.
 
«Δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος προγραμματισμός ούτε προϋπολογίστηκαν μέχρι τώρα κάποιες ανάγκες και θέσεις του ΑΞΙΚ. Είναι η ώρα να το κάνουμε αφού προηγουμένως -επειδή φτάνουν διάφορες πληροφορίες στο Υπουργείο Παιδείας- γίνει και ο έλεγχος στις διαδικασίες που τηρούνται μέσα στο Ινστιτούτο. Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου θα ερευνήσει στοιχεία, πληροφορίες , ακόμα και κάποια τα οποία μας διοχετεύονται μέσω της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Η μεγάλη εικόνα, όμως, είναι ότι το ΑΞΙΚ που έχει μέχρι τώρα πολύ σημαντική συμβολή έχει ρόλο να παίξει σε συνεργασία με τον Φορέα Πιστοποίησης Ποιότητας, το ΔΙΠΑΕ, θα στελεχώσουμε στο μέλλον, στη συνέχεια, όσο χρειάζεται το ΑΞΙΚ για να μπορεί να αντεπεξέλθει καις στο τριετές πρόγραμμα που έχει εγκριθεί αλλά και το ίδιο το Ινστιτούτο θα πρέπει να προχωρήσει, να υποβάλει τα στοιχεία που χρειάζονται ενώπιον του Φορέα για να αξιολογηθεί και το τετραετές πρόγραμμα», συμπλήρωσε.
 
Εάν, συνέχισε, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει το τετραετές πρόγραμμα που περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι, σπουδαστές , μελλοντικοί φοιτητές, είναι διότι δεν έχει καν υποβληθεί ο προγραμματισμός στον Φορέα.
 
«Το Υπουργείο Παιδείας θα στηρίξει το Ινστιτούτο σε ό,τι χρειάζεται αφού προηγουμένως, όμως, ενισχυθούν οι διοικητές δομές και η λειτουργία του Ινστιτούτου. Θα στηριχθεί ούτως ώστε να προχωρήσει και τον ακαδημαϊκό σχεδιασμό του. Το ΑΞΙΚ προορίζεται κατ΄ επιλογή και από ανάγκη που υπάρχει να παρέχει τριτοβάθμια εκπαίδευση με επαγγελματική εξειδίκευση. Είναι μια πολύ αξιόλογη ακαδημαϊκή βαθμίδα, η οποία ικανοποιεί μάλιστα πολύ συγκεκριμένες ανάγκες στην οικονομία και την κοινωνία. Δεν είναι αυτοσκοπός να δημιουργούμε συνέχεια πανεπιστημιακά ιδρύματα. Θα πρέπει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η κάθε εξειδίκευση να παίξει το ρόλο που της αναλογεί. Το ΑΞΙΚ μπορεί να παίξει ένα νευραλγικής σημασίας ρόλο για τις ανάγκες της αγοράς και της σχετικής βιομηχανίας, αλλά και για να δώσει πολύ ενδιαφέρουσες διεξόδους σε νέους και νέες», πρόσθεσε.   
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του είπε ότι δυστυχώς το ΑΞΙΚ, η διεύθυνση του ΑΞΙΚ για όλο αυτό το διάστημα δεν έχει προχωρήσει με τρόπο να ετοιμάσει τους όρους, προϋποθέσεις που ο Φορέας έθετε προς το ΑΞΙΚ με σκοπό είτε την αξιολόγηση των προγραμμάτων είτε την αξιολόγηση του συνολικού προγράμματος από τριετές σε τετραετές ή την ιδρυματική αξιολόγηση.
 
«Άρα, λοιπόν, καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι δημόσια σχολή, δημόσιος οργανισμός, καταλαβαίνω ότι υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά αυτό από μόνο του δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία και οφείλουν να συνεργαστούν μαζί τους. Τώρα έχει διοριστεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο φέρει πλέον την ευθύνη και η διεύθυνση έχει κάθε υποχρέωση να λογοδοτεί στο ΔΣ, προκειμένου το συντομότερο να έχουμε ένα ΑΞΙΚ με ποιοτικά απολυτήρια», σημείωσε.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, είπε από πλευράς του ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας με θέμα το ΑΞΙΚ, συνιστούν βήμα προς τα πίσω στην προσπάθεια για αναβάθμιση του Ινστιτούτου.
 
«Ο Υπουργός Παιδείας, ως να ήταν ένας Υπουργός τρίτος, όχι πάντως αυτού του Υπουργικού Συμβουλίου, αμφισβήτησε αποφάσεις και δεσμεύσεις της Κυβέρνησης που αφορούσαν στην ενίσχυση της Διοικητικής Δομής του Ινστιτούτου, στην ενίσχυση της στελέχωσης του ακαδημαϊκού προσωπικού, στην ενίσχυση των υποδομών και στην αύξηση του προϋπολογισμού του Ινστιτούτου, όπως έχει αποφασιστεί για το 2020. Το Υπουργείο Παιδείας καλείται να αναγνωρίσει την τεράστια προσφορά και αξία του ΑΞΙΚ στην κοινωνία, να αναλάβει τις ευθύνες του και να λειτουργήσει με τρόπο που θα είναι υποβοηθητικός στην αναβάθμιση του ΑΞΙΚ. Το οφείλουμε στους σπουδαστές του ιδρύματος, το οφείλουμε στην κοινωνία», συμπλήρωσε.
 
Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Αλληλεγγύης και μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι η Κύπρος με τα 4 εκατομμύρια τουρίστες, το ελάχιστο που χρειάζεται είναι ένα αξιόπιστο, δυνατό ξενοδοχειακό ινστιτούτο.
 
Δυστυχώς, είπε ο κ. Γιωργάλλας, το ΑΞΙΚ δεν παίζει αυτή την στιγμή αυτό το ρόλο παρόλο που έχει μία σημαντική δραστηριότητα και συμβολή στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μέσα από πολλά προβλήματα.
 
«Σήμερα ο Υπουργός Παιδείας με την παρουσία του στην Επιτροπή για την συζήτηση του θέματος για το ΑΞΙΚ, μας διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το Υπουργείο του έχουν και σχέδιο και όραμα για να αναβαθμιστεί το ΑΞΙΚ και να γίνει ένα ελκυστικό ινστιτούτο που θα διαθέτει τα κατάλληλα προγράμματα τα οποία θα υποστηρίζουν την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Εύχομαι και ελπίζω ότι βρισκόμαστε σε πορεία αναβάθμισης του Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου η οποία ξεκίνησε πρόσφατα από  την μεταφορά του ινστιτούτου από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Παιδείας. Θα αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα», κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις