Δευτέρα 10 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Θλίψη Ιεράς Συνόδου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

  16/07/2020 13:57
Θλίψη Ιεράς Συνόδου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Θλίψη Ιεράς Συνόδου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

  16/07/2020 13:57
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, σε ανακοίνωσή της εκφράζει την βαθιά της θλίψη και ανησυχία για την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος.

Προσθέτει ότι ο κυπριακός ελληνισμός έχει έναν επιπρόσθετο λόγο να εκφράζει την ανησυχία και θλίψη του για την «ανίερη και απαράδεκτη αυτή πράξη της τουρκικής ηγεσίας», δεδομένου ότι από το 1974, ο μεγαλύτερος αριθμός εκκλησιαστικών μνημείων των κατεχομένων, έχει συληθεί και «έχουν παραμείνει τα τοιχώματα να βοούν». Όπως αναφέρεται, άλλες εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε μουσουλμανικά τεμένη, άλλες σε στάβλους ζώων, άλλες χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, άλλες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς για να εξαλειφθεί κάθε χριστιανική ταυτότητα του τόπου.

Η Ιερά Σύνοδος αναφέρει επίσης ότι παρακολουθεί με θλίψη δηλώσεις των εκπροσώπων των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι θέλοντας να στηρίξουν την πράξη της τουρκικής κυβέρνησης, κατηγόρησαν ψευδώς με ασύστολες και αστήρικτες κατηγορίες τους Ελληνοκύπριους ότι προέβησαν σε καταστροφές τουρκοκυπριακών μνημείων και εθελοτυφλούν, ενώ καθημερινά βλέπουν στις περιοχές που διαβιούν τους κατεστραμμένους από τους ίδιους χριστιανικούς ναούς των κατεχομένων.
 
Εκφράζει επίσης λύπη γιατί όπως αναφέρεται, οι δηλώσεις διαμαρτυρίας δυτικών κρατών για το θέματα της Αγίας Σοφίας, δεν θα μετατραπούν σε πρακτικά μέτρα, αφού δεν υπάρχει βούληση από τα δυτικά και χριστιανικά κράτη λόγω των συμφερόντων που υπάρχουν. Εκφράζεται επίσης έκπληξη για δηλώσεις ηγετών δυτικών χωρών που στηρίζουν ανερυθρίαστα την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας.

Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει επίσης φόβους ότι η αψυχολόγητη και αδικαιολόγητη αυτή ενέργεια θα οδηγήσει σε βαθιά ρήξη μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ. Για την τουρκική ηγεσία, όπως αναφέρει, αποτελεί συνειδητή επιλογή από τη στιγμή που αποφασίζει να κάνει στροφή και να απομακρυνθεί από την Ευρώπη και να υλοποιήσει το ισλαμικό όραμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το πρόβλημα, σημειώνει η Σύνοδος, είναι συστημικό γιατί αφ’ ενός στρέφεται εναντίον των χριστιανικών αρχών και της χριστιανικής πίστεως και αφ’ ετέρου αναπλάθει την μουσουλμανική ταυτότητα.
 
Προστίθεται ότι δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι και ένας άλλος σημαντικός ναός της Κωνσταντινούπολης η Μονή της Χώρας, προετοιμάζεται να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος.
 
Η Ιερά Σύνοδος απευθύνει κραυγή αγωνίας στους διεθνείς πολιτικούς και διαχριστιανικούς οργανισμούς, σε κυβερνήσεις χωρών, ακόμα και στη Διάσκεψη Ισλαμικών χωρών για να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία να σεβαστεί το πλέον ιερό σύμβολο των ανά την οικουμένη χριστιανών.

Απευθύνει επίσης έκκληση όπως οι ψηφιδωτές εικόνες της Αγίας Σοφίας χρησιμοποιηθούν από όλες τις ορθόδοξες χώρες που δέχονται επισκέπτες με κάθε τρόπο σε δημόσιους χώρους, αεροδρόμια, ξενοδοχεία κ.λ.π, για να υπενθυμίζουν σε όλους ότι η Αγία Σοφία είναι χριστιανική ορθόδοξη εκκλησία και πως η πράξη της Τουρκίας αποτελεί βεβήλωση του σημαντικότερου μνημείου και συμβόλου του χριστιανισμού.
 
Παράλληλα αναφέρεται ότι εάν όντως ο Πρόεδρος της Τουρκίας είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και θέλει να έχει μια «μικρή δόση σοφίας», λέγοντας ότι θα σεβαστεί τους πολιτισμούς, δεν έχει παρά να το αποδείξει έμπρακτα και αντί να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μήλον της έριδος, να επιτρέψει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον πραγματικό ιδιοκτήτη, να τελεί σε ένα τμήμα της Αγίας Σοφίας τη λειτουργία για τους Χριστιανούς, όπως σε άλλο τμήμα να τελείται η μουσουλμανική προσευχή.  
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας