«Ήμουν φυλακισμένος στο ίδιο μου το σώμα…»-Κύπριος νίκησε τον κορωνοϊό μετά από 98 ημέρες

Συγκίνηση προκαλεί η είδηση πως ένας Κύπριος ασθενής, που νοσηλευόταν για σχεδόν 100 ημέρες, με κορωνοϊό, στο νοσοκομείο του Ηνωμένου Βασιλείου, κατάφερε να βγει νικητής.
 
Ο Πάνι Κυριάκου, 54 ετών, κατάφερε να περπατήσει τους διαδρόμους του Croydon University Hospital, στις 13 Ιουλίου με το κεφάλι ψηλά και με δάκρυα συγκίνησης στα μάτια, την ίδια ώρα που το νοσηλευτικό προσωπικό στεκόταν δεξιά και αριστερά του και τον χειροκροτούσαν. Ο Κυριάκου νοσηλευόταν από τον Απρίλιο.
 
Ο Πάνι Κυριάκου γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο οι γονείς του είναι από την Κύπρο και συγκεκριμένα ο πατέρας του είναι από το Σπαθαρικό Αμμοχώστου και η μητέρα του από τη Χρυσοσπηλιώτισσα Λάρνακας. Η γυναίκα του είναι επίσης Κύπρια γεννημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ο πατέρας της είναι από την Αμμόχωστο και η μητέρα της από τη Λάρνακα.
 
Ο Πάνι χρειάστηκε πολύ χρόνο μέχρι να φτάσει στην ανάρρωση, αφού όταν εισήχθη στο νοσοκομείο, η κατάσταση της υγείας του ήταν κρίσιμη, ενώ βρισκόταν στο σπίτι άρρωστος για τρεις μήνες.
 
Πέρασε σαράντα ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του. Ωστόσο, έμεινε παράλυτος, αφού νόσησε από μία νόσο, που δεν μπορούσε να αποφευχθεί, τη νευροπάθεια κρίσιμης φροντίδας. Μία νόσος που παρέλυσε τα νεύρα του και δεν του επέτρεπε να κουνηθεί για εβδομάδες.
 
Για 58 ημέρες βρισκόταν υπό την φροντίδα φυσιοθεραπευτών και νοσοκόμων, οι οποίοι δούλευαν αδιάκοπα, ώστε να τον βοηθήσουν να αποκτήσει και πάλι την κινητικότητά του.
 
Ο ίδιος, μιλώντας για την περιπέτεια της υγείας του, ανέφερε «επανήλθα σχεδόν στην κανονική μου κατάσταση και είναι υπέροχο που επιστρέφω στο σπίτι, αλλά θα μου λείψει το προσωπικό του νοσοκομείου. Έχουν γίνει οικογένεια. Οι συνάδελφοί μου, στο γραφείο, ήταν εξαιρετικοί και ήταν δίπλα μου, για να με στηρίξουν. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι από τις πρώτες πενήντα ημέρες, που νόσησα με τον κορωνοϊό, όλα είναι εντελώς λευκά. Αλλά έχω πολύ καλές μνήμες από τη δουλειά που έκανα με τους θεραπευτές, οι οποίοι ήταν απίστευτοι και με βοήθησαν να σταθώ ξανά στα πόδια μου».
 
Ο Κυριάκου πρόσθεσε πως έχει ακόμη δρόμο προς την πλήρη ανάρρωση, αφού το δεξί του χέρι δεν έχει ακόμη αποκτήσει πλήρη κινητικότητα, ωστόσο έχει στο πλευρό του τους γιατρούς τους και τον βοηθούν.
 
«Λαμβάνω την καλύτερη θεραπεία και γνωρίζω ότι θα συνεχίσει και έξω από το νοσοκομείο. Είναι σοκαριστικό να σκεφτείς ότι ο κορωνοϊός μπορεί να σου το προκαλέσει αυτό. Ήμουν εγκλωβισμένος στο ίδιο μου το σώμα. Γενικά είμαι σε καλή φυσική κατάσταση και σκεφτόμου πως αν ποτέ νοσήσω από αυτόν τον ιό, πιθανότατα να ήμουν στο κρεβάτι για λίγες ημέρες. Όχι για λίγους μήνες. Πιστεύω πως η εμπειρία μου θα κάνει τους ανθρώπους να πάρουν στα σοβαρά τον ιό και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών. Απλές οδηγίες, όπως να πλένουν τα χέρια τους και να κρατάνε αποστάσεις από τους άλλους».
 
Η γυναίκα του, Λούλου, από την πλευρά της ανέφερε πως η κατάσταση του Πάνι ήταν άσχημη, αλλά είναι μαχητής, ενώ εξέφρασε την υπερηφάνεια της για όλη του την πορεία.
 
«Δεν θυμάται πολλά πράγματα, αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν τον είδα, μετά την τραχειοτομή και τον σωλήνα, που τον τροφοδοτούσε. Τώρα που τον βλέπω να χαμογελά ξανά, για μένα σημαίνει τα πάντα. Όταν βγήκε από τη ΜΕΘ, η φανταστική ομάδα των ιατρών που έδωσε ελπίδες. Όλο το προσωπικό που βοήθησε, σε όλο αυτό τον αγώνα, έδωσαν όλα όσα είχαν για να τον βοηθήσουν».

 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών