Τα επιδημιολογικά στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση που ετοίμασαν στα κατεχόμενα

Στον E/κ συμπρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία, αλλά και τα ΗΕ, δόθηκε η επιδημιολογική έκθεση της τ/κ πλευράς που κατατέθηκε τελικά χθες στο γραφείο του Τ/κ ηγέτη, το απόγευμα λίγο πριν κλείσουν τα γραφεία, όπως επεσήμανε η σύμβουλος του κ. Ακιντζί και συντονίστρια των Τεχνικών Επιτροπών, Μελτέμ Ονουρκάν Σαμαντί.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η κ. Σαμαντί σε σημερινή γραπτή δήλωση ανέφερε ότι η έκθεση που είχε ζητηθεί από τις 23 Μαΐου, παραδόθηκε χθες, 14 Ιουλίου, την ώρα που σχολούσαν και σήμερα, μετά από μια σύντομη αξιολόγηση από τα τ/κ μέλη της Τεχνικής Επιτροπής, στάλθηκε στον ε/κ συμπρόεδρο, Λεωνίδα Φυλαχτού και τα ΗΕ, ενόψει της πραγματοποίησης της αναβληθείσας συνεδρίας της Επιτροπής για την ερχόμενη Τρίτη, 21 Ιουλίου.
 
Αύριο στις 14.30 τα τ/κ μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία θα συνεδριάσουν για να μελετήσουν με λεπτομέρεια την έκθεση, πρόσθεσε η κ. Σαμανί, στην παρουσία και των επιστημόνων που την ετοίμασαν.

Σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ, ο πρώην αρχίατρος του γενικού νοσοκομείου κατεχόμενης Λευκωσίας και μέλος της Τεχνικής Επιτροπής, Μπουλέντ Ντιζνταρλί ανέφερε ότι η έκθεση του δόθηκε χθες στις 15.00 (ώρα που τελειώνει το ωράριο του «δημόσιου τομέα»). Ο ίδιος την διάβασε δύο φορές, όπως έγραψε, και την βρήκε πολύ καλή.
 
Δημοσίευση της έκθεσης σε τ/κ ιστοσελίδες
Δύο ιστοσελίδες, η Κίπρις ποστασί και η Γενί Ντουζέν, δημοσιεύουν αυτούσιο το περιεχόμενο της επιδημιολογικής έκθεσης, η οποία έχει ημερομηνία 30 Ιουνίου με την Γενί Ντουζέν να προτάσσει ότι το 82% των ασθενών πέρασαν τον κορωνοϊό με ήπια συμπτώματα και την Κίπρις ποστασί ότι το 56% των κρουσμάτων δεν είχαν ταξιδιωτικό ιστορικό.
 
Η Κίπρις ποστασί προσθέτει ότι στην έκθεση αναφέρεται τί έγινε πριν τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, στις 9 Μαρτίου, ποια μέτρα λήφθηκαν μετά, δίδει στοιχεία για την διαδικασία της καραντίνας, τις ομάδες ιχνηλάτησης, στοιχεία που αφορούν τα κρούσματα, τις εξετάσεις που τους έγιναν.
 
Αναφέρεται επίσης ότι μέχρι τις 7 Ιουνίου, 5.424 άτομα είχαν τεθεί σε καραντίνα και δίνει στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων που έμειναν στα σπίτια τους, σε ξενοδοχεία, καθώς και για τις περιόδους.

Με την  μέθοδο της ιχνηλάτησης, προστίθεται, εντοπίστηκαν 87 κρούσματα που αντιστοιχεί στο 81% του συνόλου των κρουσμάτων. Εντοπίστηκαν, αναφέρεται, 1.942 επαφές των 108 (μέχρι τις 30/6) κρουσμάτων, εκ των οποίων οι 866 χαρακτηρίζονται στενές επαφές.
 
Από τα 108 κρούσματα στα κατεχόμενα – μέχρι τις 30 Ιουνίου – η έκθεση αναφέρει ότι τα 45 ήταν ασυμπτωματικά ενώ όσον αφορά την ηλικία αυτών, οι περισσότεροι ανήκαν στην ομάδα 50 – 59 , ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα άνω των 70 και ακολούθως οι ομάδες 20-29 και 0-9.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρελήφθη από τους ειδικούς το επιδημιολογικό δελτίο από τα κατεχόμενα
 
Από τους 108 ασθενείς, οι 37 ήταν πολίτες του ψευδοκράτους, 27 πολίτες ψευδοκράτους και Τουρκίας, 4 άτομα πολίτες ψευδοκράτους και ΗΒ, 32 Γερμανοί, 2 από το Τουρκμενιστάν, 2 από το Νεπάλ, 1 άτομο από το Βιετνάμ, 1 από το Κιργιστάν, 1 από τον Καναδά, 1 άτομο από Τουρκία. Από τα 108 κρούσματα μόνο 3 ήταν επαγγελματίες υγείας, ένας νοσηλευτής και δύο μέλη τεχνικού προσωπικού.
 
Από τα 108 κρούσματα, τα 60, δηλαδή ποσοστό 56%, δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό ενώ τα 48 είχαν. Από αυτά τα 32, ποσοστό 30% ήταν από την Γερμανία, 11 από την Βρετανία – ποσοστό 10%, δύο άτομα από Τουρκία, ποσοστό 2%, δύο άτομα από ΗΠΑ, ποσοστό 2% και ένα άτομο από την Σουηδία, ποσοστό 1%.
 
Για την συμπτωματολογία, στην έκθεση αναφέρεται ότι περισσότερο είχαν πυρετό και βήχα, σε ποσοστό 34% στις περιπτώσεις των ασθενών με συμπτώματα και ακολούθως εντοπίστηκε αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο λαιμό, καταρροή από την μύτη, διάρροια, πόνος εκζέματος, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι,  εμετός ή αναγούλα, ρινική συμφόρηση, απώλεια όσφρησης και γεύσης, φλέγματα, περιορισμός φωνής.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου