Δευτέρα 3 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το παλιό νοσοκομείο Λάρνακας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

  15/07/2020 13:19
Βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το παλιό νοσοκομείο Λάρνακας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

Βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το παλιό νοσοκομείο Λάρνακας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

  15/07/2020 13:19

Απαντά στα δημοσιεύματα και βάζει τα πράγματα στη θέση τους, όσον αφορά στις διαδικασίες που ακολουθούνται για το παλιό νοσοκομείο Λάρνακας, ο υπουργός Υγείας. 

Σε σχετική ανακοίνωση, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρει πως σε συνέχεια δημοσιεύματος στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Χαραυγή, με τίτλο «Πάει και το παλιό νοσοκομείο…», όπου γίνεται αναφορά για αθέτηση της δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας για την παραχώρηση του παλαιού νοσοκομείου Λάρνακας στον Δήμο της πόλης για τη μετατροπή του σε Δημοτικό Μέγαρο, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει τα ακόλουθα προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων:
 

  1. Τον Ιανουάριο του 2013, το Υπουργικό Συμβούλιο παραχώρησε στον Δήμο Λάρνακας μέρος του χώρου (1ο όροφο του κτηρίου), όπου βρίσκεται το Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας, για την ανέγερση Δημοτικού Μεγάρου, με υποχρέωση από το Δήμο Λάρνακας της ανάληψης του  κόστους μεταστέγασης του Νοσοκομείου που στεγάζονταν στον παραχωρημένο χώρο.
  2. Το 2017, με πρωτοβουλία του τέως Υπουργού Υγείας δρος Γιώργου Παμπορίδη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νέα τροποποιημένη πρόταση προς ικανοποίηση των αιτημάτων του Δήμου, με μόνη προϋπόθεση ο Δήμος Λάρνακας να αναλάβει το κόστος της στέγασης των Υπηρεσιών αυτών εντός του νέου χώρου.
  3. Παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν διάφορες συναντήσεις για διευκόλυνση της υλοποίησης της συμφωνίας, ο Δήμος Λάρνακας δεν επέδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον, αναφέροντας έλλειψη οικονομικών πόρων που καθιστούσε δύσκολη την υλοποίηση της συμφωνίας.
  4. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφουγκραζόμενος τις ανησυχίες του Δήμου Λάρνακας, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας στις 2 Μαΐου 2019, εξήγγειλε την παραχώρηση όλου του διατηρητέου κτηρίου, ως η απαίτηση του Δήμου, καθώς και την ανάληψη εκ μέρους της Κυβέρνησης του κόστους της μεταφοράς των υπηρεσιών υγείας που στεγάζονται στο κτήριο, υποχρέωση μέχρι τότε του Δήμου, ως επιπλέον ένδειξη παραχώρησης διευκολύνσεων εκ μέρους της Κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι το κόστος αυτό προβλεπόταν να δαπανηθεί από τον Δήμο, ο οποίος είχε και την ευθύνη διαχείρισής τους, τροποποιώντας για δεύτερη φορά την αρχική συμφωνία του 2013. 
  5. Στις 6 Μαρτίου 2020, ο Δήμαρχος Λάρνακας ενημέρωσε τον Υπουργό Υγείας για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπως πέραν των συμφωνηθέντων,  του παραχωρηθεί επιπλέον και το υπόλοιπο κτήριο του κυρίως νοσοκομείου «για να μπορέσει να στεγάσει ικανοποιητικά τις δημοτικές υπηρεσίες». Σημειώνεται ότι στον νέο επιπλέον χώρο που έχει αιτηθεί ο Δήμος Λάρνακας για παραχώρηση του στεγάζονται ήδη ουσιώδεις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας (Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Κέντρο Μητρότητας και Παιδιού, Εξωτερικά Ιατρεία Γενικής Ιατρικής, Σχολιατρική Υπηρεσία, κοκ), αίτημα το οποίο έχει απορριφθεί.  
Από τα πιο πάνω γεγονότα προκύπτει ανεπιφύλακτα ότι η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  δεν  έχουν μόνο υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες, αλλά εκ τότε έχουν προβεί δις σε τροποποίηση συμφωνηθέντων και της συμφωνίας του 2013, προς ικανοποίηση των αιτημάτων του Δήμου Λάρνακας, τα οποία «αναφύονταν» σε κάθε στάδιο υλοποίησης της Συμφωνίας.  
 
Αυτό που έχει απορριφθεί είναι το νέο αίτημα του Δήμου, το οποίο υποβλήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο 2020, για επιπλέον παραχώρηση του υπόλοιπου κτηρίου του κυρίως νοσοκομείου, με μετακίνηση των ουσιωδών υπηρεσιών που ήδη στεγάζονται σε αυτό.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας