Ξεκάθαρο το Υπ. Υγείας-«Οι όποιες χαλαρώσεις μέτρων πρέπει να γίνονται με αργό ρυθμό»

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επέσυρε την προσοχή των κρατών διεθνώς σε σχέση με τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας και κάλεσε τις Κυβερνήσεις να είναι ιδιαίτερα αυστηρές και προσεκτικές ως προς τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, επισημαίνοντας ότι η καθημερινότητα δεν θα αλλάξει εάν δεν εξευρεθεί εμβόλιο για τον ιό SARS-CoV-2 και υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
 
Σε συνέχεια των συστάσεων του ΠΟΥ, καθώς και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC),  το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσοχή στη συμπεριφορά μας, ώστε να περιορίσουμε το ενδεχόμενο νέας έξαρσης του ιού στη χώρα μας, γεγονός που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Ισπανία, η Γερμανία, κ.ά., όπου ήδη εφαρμόζονται τοπικά lockdowns.
 
Παρά την πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα που καταγράφει η Κύπρος, απόρροια των θυσιών και της πειθαρχίας ολόκληρης της κοινωνίας, δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός, ενώ οι όποιες χαλαρώσεις μέτρων εφαρμόζονται, πρέπει να γίνονται με αργό ρυθμό και στοχευμένα, έτσι ώστε να μην παρουσιαστούν στη χώρα μας φαινόμενα που καταγράφηκαν σε άλλες χώρες, λόγω απότομης αποκλιμάκωσης των μέτρων.
 
Είναι κατανοητές οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις που εκφράζονται από οργανωμένους φορείς και κλάδους επαγγελματιών για τη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων, τη διοργάνωση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων, όπως είναι οι συναυλίες, τα φεστιβάλ, τα πανηγύρια, κοκ, αλλά και γάμων με μεγαλύτερο αριθμό καλεσμένων. Ωστόσο, οι σχετικές εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ECDC κάνουν λόγο για εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο διασποράς του ιού από τη διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων. Πιθανή εμφάνιση κρουσμάτων σε μεγάλες ανοικτές εκδηλώσεις δυσχεραίνει ιδιαίτερα τη διαδικασία ιχνηλάτησης, αλλά και τον έλεγχο της μετάδοσης. Συστήνουν δε στα κράτη όπως εξετάσουν το ενδεχόμενο άρσης της εν λόγω απαγόρευσης μετά τον Σεπτέμβριο και πάντοτε υπό αυστηρές προϋποθέσεις και υγειονομικά πρωτόκολλα.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος ακολουθεί τις συστάσεις των αρμόδιων Οργανισμών, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ανατροπή της καλής επιδημιολογικής εικόνας στο εσωτερικό και να αποτραπεί πιθανό πισωγύρισμα.

Δειτε Επισης

«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων