Οι φίλοι που «Θκιανέφκουνται» στα χωριά και κρατούν ζωντανή την παράδοση

Μια βόλτα στο χωριό την Κυριακή τους έδωσε την ιδέα να μπουν στο αυτοκίνητό τους και να ξεκινήσουν να θκιανέφκουνται σε όλα τα μικρά χωριά της Κύπρου. Στόχος τους, να δώσουν χαμόγελα στους κατοίκους των μικρών χωριών της Κύπρου, που μετρούν λιγότερο από 100 κατοίκους, αλλά και να τους διαβεβαιώσουν πως δεν είναι σβησμένα από το χάρτη. Εξάλλου, η πανδημία του κορωνοϊού, τους δημιούργησε την ιδέα να προβάλουν αυτά τα χωριά περισσότερο, αφού οι πλείστοι Κύπριοι θα επιλέξουν να κάνουν διακοπές στην Κύπρο. Έτσι, μέσα από τα ταξίδια τους και τις εμπειρίες τους, θέλουν να δείξουν τις ομορφιές στα μικρά χωριά. 
 
Ο Γιώργος Αντωνίου και ο Στέλιος Στυλιανού, αφήνουν για λίγες ώρες την πόλη, πηγαίνουν στα μικρά χωριά της Κύπρου και ξεκινούν έτσι «Το Θκιάνεμα» τους. Πηγαίνουν από χωριό σε χωριό, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, και μαθαίνουν τα ήθη και τα έθιμα της κάθε περιοχής.
 

«Ήταν ένα όνειρο που ήθελα πάντα να το κάνω. Μια Κυριακάτικη επίσκεψη σε ένα χωριό που σιγοσβήνει, με 100 κατοίκους με βοήθησε να πάρω αυτή την απόφαση. Αυτό το κάνουμε μαζί με τον Στέλιο για να δώσουμε παλμό στα μικρά χωριά της Κύπρου και να δείξουμε την παράδοση και την κουλτούρα με ένα ξεχωριστό χιουμοριστικό τρόπο», αναφέρει στον REPORTER ο Γιώργος Αντωνίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Το Θκιάνεμα» των δύο φίλων που παρουσιάζει την Κύπρο με χιουμοριστικό τρόπο 
 
Σε συνεργασία με το κοινοτικό συμβούλιο του χωριού που επιλέγουν να επισκεφτούν, οι δύο φίλοι διοργανώνουν ένα πανηγύρι στο χωριό και δείχνουν στο κοινό πως αυτές οι μικρές κοινότητες ακόμη έχουν ζωή και παλμό και αξίζει τον κόπο να τις επισκεφτούν οι ταξιδιώτες.
 
«Εμείς έχουμε ως στόχο να προσφέρουμε χαμόγελο στους χωριανούς και να ξεσηκώνουμε τα χωριά. Θέλουμε να τους δώσουμε το μήνυμα ότι δεν είναι σβησμένα από το χάρτη».
Ο χορός, ο ππαλουζές και η κουμανταρία
Οι δύο φίλοι μέχρι στιγμής έχουν επισκεφτεί δύο χωριά, τον Άγιο Κωνσταντίνο Λεμεσού και τη Διερώνα, επίσης στη Λεμεσό, όπου έφαγαν, ήπιαν και διασκέδασαν με τους κατοίκους.
 
«Ο Άγιος Κωνσταντίνος ήταν το πρώτο μας χωριό, μόλις ξεκινήσαμε το Θκιάνεμα. Εκεί χορέψαμε, στην πλατεία του χωριού, καλαματιανό με άλλους πενήντα κατοίκους και με τη συνοδεία λαούτου και βιολιού, περπατήσαμε στο χωριό. Οι κάτοικοι μας κέρασαν κουμανταρία, ππαλουζέ και ζιβανία. Μας κάπνισαν με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ ξεφουρνίσαμε και ψωμί της ώρας».

Επόμενη στάση, το χωριό Ζωοπηγή, της ορεινής Λεμεσού. Όπως ανέφεραν, τα άλλα χωριά που θα επισκεφτούν είναι έκπληξη. Αυτό που τους μένει από τα χωριά είναι η αγάπη που λαμβάνουν από τους χωριανούς, κάτι που κάνει το κάθε ταξίδι αξέχαστο.   

Ο κορωνοϊός και η προτεραιότητα στα χωριά της Κύπρου
Η πανδημία του κορωνοϊού έβαλε ένα προσωρινό τέλος στους περίπατους των δύο φίλων, αφού λόγω του lockdown, ήταν αδύνατο να επισκεφτούν τα χωριά. Ωστόσο, μέσα από την κατάσταση με τον κορωνοϊό έθεσαν προτεραιότητες και αποφάσισαν πως πρέπει να αναδείξουν τα χωριά της Κύπρου, ώστε να τα μάθουν οι Κύπριοι, που θα επιλέξουν να μείνουν στο νησί για διακοπές.
 
«Όταν ξεκινήσαμε, μετά από δύο θκιανέματα ήρθε ο κορωνοϊός. Δεν έχουμε επισκεφτεί ακόμη κάποιο χωριό, μετά την άρση των μέτρων, αλλά έχουμε κάνει κάποια γυρίσματα και ο κόσμος φαίνεται αρκετά ανοιχτός. Αυτά τα χωριά χρειάζονται μια αναπνοή και στήριξη από τους Κύπριους».
«Τα χωριά δεν σβήστηκαν από το χάρτη»
Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν έχει αποδέκτες, τόσο τους ίδιους τους κατοίκους των χωριών, όσο και τους ταξιδιώτες.
 
«Τα χωριά αυτά δεν σβήστηκαν από το χάρτη. Απλά πάρε το αυτοκίνητο και πήγαινε μια βόλτα εκεί. Το έχουν ανάγκη, μας έχουν ανάγκη και κρατάει ζωντανή την παράδοση. Μην την σβήνεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ