Τα μέτρα χαλάρωσης που έφεραν αντιδράσεις, οι γάμοι και τα… συμβολικά lockdown

Αντιδράσεις και απογοήτευση, κυρίως στους διοργανωτές γάμων και στους ιδιοκτήτες χώρων εστίασης που παραμένουν κλειστά, έφεραν τα νέα μέτρα χαλάρωσης στις συναθροίσεις. Κι αυτό επειδή ανέμεναν να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί. Ωστόσο με βάση και τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Ελλάδα που παρουσίασε ξαφνική έξαρση κρουσμάτων, κρίθηκε πως σε αυτό το στάδιο θα ήταν επικίνδυνο να αρθούν
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ECDC, εξάλλου κρίνει πως εκδηλώσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι συναυλίες, τα φεστιβάλ και τα πανηγύρια, ενέχουν αυξημένο κίνδυνο για τη διασπορά του ιού και πως η απόφαση για άρση των περιορισμών σε αυτούς τους τομείς πρέπει να ληφθεί με πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση.
Όπως αποφασίστηκε από τις 12 Ιουλίου:
  • Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να παρευρίσκονται σε οικίες ή δημόσιους χώρους αυξάνεται από 150 σε 250 άτομα για εξωτερικούς χώρους και από 75 σε 100 άτομα για εσωτερικούς χώρους.
  • Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται σε χώρους εστίασης, αυξάνεται σε 250 άτομα για εξωτερικούς χώρους ενώ παραμένει στα 100 σε εσωτερικούς.  Από τις 22 Αυγούστου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου:
  • Ο μέγιστος αριθμός ατόμων (φυσική παρουσία σε δείπνο) που μπορούν να παρευρεθούν σε γάμους ή βαφτίσεις, θα είναι 350 άτομα.

Η διοργάνωση συναυλιών, φεστιβάλ, πανηγυριών κ.λπ, θα εξεταστεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το  στάδιο η διοργάνωση και η διεξαγωγή συναυλιών επιτρέπεται μόνο σε υπαίθρια αμφιθέατρα.
 

Οργή ιδιοκτητών χώρων εστίασης
Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τους ιδιοκτήτες χώρων εστίασης, οι οποίοι ετοιμάζουν διάφορα μέτρα αντίδρασής που περιλαμβάνουν από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό, μέχρι συμβολικά lockdown.


Είναι επιεικώς απαράδεκτα αυτά που εξαγγέλθηκαν επειδή πάρα πολλοί δεν μπορούν να ανοίξουν ακόμα. Αυτοί που δεν λειτουργούν είναι τα δύο τρίτα σχεδόν, πάνω από 1500 επιχειρήσεις. Εμείς το βλέπουμε ως τιμωρητικό μέτρο, λόγω των παραβιάσεων σε συγκεκριμένο χώρο. Κάποιοι οργανώνονται για να κάνουν διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό, κυρίως οι ιδιοκτήτες μουσικοχορευτικών και νυκτερινών κέντρων και θα κάνουμε και συμβολικά lockdown» ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης.


Αντιδράσεις ωστόσο, υπάρχουν και από επιχειρηματίες που έχουν σχέση με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, βαπτίσεων και γάμων καθώς και ανάμεσα σε ζευγάρια που έκλεισαν ημερομηνίες και τώρα πρέπει να περιορίσουν τους καλεσμένους τους.


Η θέση των ειδικών
Οι ειδικοί πάντως, επιμένουν πως η ολική άρση των μέτρων είναι πολύ επικίνδυνη σε αυτό το στάδιο και ότι εάν επιτραπούν ανεξέλεγκτα οι συναθροίσεις υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να έχουμε εστίες αναζωπύρωσης. Για τους γάμους τις βαπτίσεις αναμένεται να εκδοθεί, μάλιστα, σχετικό πρωτόκολλο με περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα διενεργείται ο χαιρετισμός και τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται.


Πάντως, παραδείγματα χωρών όπως το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Γερμανία που έχουν έξαρση αυτή την περίοδο έχουν ληφθεί υπόψην στην απόφαση που λήφθηκαν καθώς επίσης και οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών, που προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε ακόμη στο μέσο της πανδημίας.
 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου