Κυριακή 9 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Δυσφορία και διαβήματα για την τοποθέτηση στην πορτοκαλί λίστα του Βελγίου

  09/07/2020 13:21
Δυσφορία και διαβήματα για την τοποθέτηση στην πορτοκαλί λίστα του Βελγίου

Δυσφορία και διαβήματα για την τοποθέτηση στην πορτοκαλί λίστα του Βελγίου

  09/07/2020 13:21
Δυσφορία έχει προκαλέσει η τοποθέτηση της Κύπρου στην πορτοκαλί λίστα του Βελγίου, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από τη χώρα μας, θα πρέπει να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό.

Ήδη όπως πληροφορείται ο REPORTER το Υπουργείο Εξωτερικών έχει επικοινωνήσει με τις Αρχές του Βελγίου και ζήτησε διευκρινίσεις, τις οποίες θα έχει μέχρι το απόγευμα.
 
Έκπληξη για το γεγονός ότι το Βέλγιο έχει κατατάξει την Κύπρο στην πορτοκαλί κατηγορία, εξέφρασε και ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, κληθείς από να σχολιάσει τη νέα εξέλιξη.
 
«Έχω επικοινωνήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών για το θέμα. Με εκπλήσσει το γεγονός αυτό, διότι θεωρούμαστε η πιο ασφαλής χώρα αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως διερωτώμαι με μια κριτήρια και ποια δεδομένα (σ.σ. έγινε η κατάταξη). Προφανώς κάποιο λάθος μπορεί να έγινε από τους ειδικούς που έχει το Βέλγιο. Αυτό θα τύχει χειρισμού από το Υπουργείο Εξωτερικών», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου.
 

Η απάντηση του Βελγίου
Μετά τις αντιδράσεις, το ΥΠΕΞ του Βελγίου με γραπτή ανακοίνωση ανέφερε πως  οι λίστες που δημοσιοποιήθηκαν χθες "δεν είναι ενημερωμένες" και "θα χρειαστούν 24 έως 36 ώρες για να ενημερωθούν". Αυτό δήλωσε ο Yves Van Laethem, ομοσπονδιακός εκπρόσωπος για την καταπολέμηση του Covid-19, σε συνέντευξη στις τηλεοπτικές ειδήσεις του γαλλόφωνου κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RTBF. Η λίστα περιλαμβάνει την Κύπρο και την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με «πορτοκαλί ένδειξη».
 Συγκεκριμένα ο Yves Van Laethem δήλωσε "μην παρακολουθείτε το τρίχρωμο σήμα στον ιστότοπο `διακοπές΄ του Υπουργείου Εξωτερικών. Δίνει ακόμα πληροφορίες για την παλιά έννοια των χρωμάτων, τα οποία έχουν αλλάξει εντελώς", σημείωσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αρχές έχουν θεσπίσει πιο γρήγορα κανόνες σχετικά με την αναχώρηση των Βέλγων σε διακοπές, από ότι τις οδηγίες σχετικά με τις επιστροφές. Αλλά, λέει, "αν κοιτάξουμε τι συμβαίνει στους ιστότοπους των Υπουργείων Εξωτερικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βλέπουμε ότι λίγες χώρες έχουν λάβει μέτρα σχετικά με την επιστροφή στη χώρα. Εάν φύγουμε , ξέρουμε αν μπορούμε ή δεν μπορούμε να φύγουμε. Αλλά οι περισσότερες χώρες έχουν αγνοήσει το γεγονός ότι όταν πηγαίνετε για διακοπές, συνήθως επιστρέφετε".

Σημείωσε ακόμα ότι "υπάρχει η πιθανότητα νέων εστιών της επιδημίας. Δεν πρέπει να διατρέχουμε τον κίνδυνο οι παραθεριστές που επιστρέφουν από τέτοιες περιοχές να επιστρέψουν στο Βέλγιο χωρίς να λάβουν προφυλάξεις". Τόνισε δε ότι "αν το σύστημα έχει ολοκληρωθεί σωστά , θα πρέπει να έχουμε πριν από το Σαββατοκύριακο ενημερωτικά δελτία στο αεροδρόμιο Zaventem".

Το Βελγικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε χθες περιλάβει την Κύπρο και την Ελλάδα σε λίστα χωρών με "πορτοκαλί ένδειξη", κάτι που σημαίνει έλεγχο και καραντίνα στην επιστροφή. Η λίστα στον σχετικό ιστότοπο δεν έχει ακόμα αποσυρθεί
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας