Παρασκευή 7 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Επί πληρωμή η στρατιωτική θητεία στα κατεχόμενα-Οι αποφάσεις του «υπουργικού»

  08/07/2020 21:41
Επί πληρωμή η στρατιωτική θητεία στα κατεχόμενα-Οι αποφάσεις του «υπουργικού»

Επί πληρωμή η στρατιωτική θητεία στα κατεχόμενα-Οι αποφάσεις του «υπουργικού»

  08/07/2020 21:41
Την δυνατότητα πληρωμής της στρατιωτικής θητείας αποφάσισε χθες το «υπουργικό συμβούλιο» τροποποιώντας τον «νόμο» περί στρατιωτικής θητείας.
 
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, το πρώτο σημείο της αλλαγής αφορά την δυνατότητα σε όσους έχασαν τα δικαιώματά τους επειδή θεωρούνταν ανυπότακτοι ή λιποτάκτες πριν την 1η Ιανουαρίου 2016 και δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους να πληρώσουν ένα ποσό και να υπηρετήσουν την υποχρέωσή τους.
 
Το δεύτερο σημείο είναι ότι όσοι επωφελούνταν από το «άρθρο 15» λόγω του ότι βρίσκονταν στο εξωτερικό, είτε για σκοπούς εκπαίδευσης, είτε για εργασία, θα μπορούν, αφού υπηρετήσουν 15 μέρες στον στρατό να πληρώσουν τρεις χιλιάδες στερλίνες και να απαλλαγούν από τις υπόλοιπες 15 μέρες της θητείας τους λόγω της πανδημίας.
 
Το τρίτο σημείο αφορά όσους βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε για εκπαίδευση, είτε για εργασία και δεν υπηρέτησαν ούτε μία μέρα από τις 30 που υποχρεούνται να υπηρετήσουν. Θα θεωρείται ότι αυτά τα άτομα έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις με την καταβολή έξι χιλιάδων στερλινών.

Αποφασίστηκε τέλος να αναγνωριστεί ειδικό καθεστώς στους «πολίτες» που γεννήθηκαν και ζουν στο εξωτερικό. Αν αυτά τα άτομα το επιθυμούν, θα μπορούν να καταβάλουν 1000 στερλίνες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και να θεωρηθεί ότι έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του «υπουργικού συμβουλίου», ο Κουντρέτ Όζερσαϊ είπε χθες βράδυ ότι αποφάσισαν να τροποποιήσουν τον σχετικό «κανονισμό» ώστε να δοθεί η δυνατότητα παράτασης της «άδειας εργασίας» όσων δεν μπόρεσαν, λόγω της πανδημίας, να παρατείνουν την «άδεια εργασίας» τους που έληξε μέσα στον Μάρτιο.
 
Ανέφερε ακόμη ότι έγιναν διευκολύνσεις και παρατάθηκε η άδεια όσων εισήλθαν στα κατεχόμενα τόσο με τουριστική όσο και με φοιτητική «βίζα», η οποία έχει λήξει.
 
Η Γενί Ντουζέν σχολιάζει σήμερα ότι λήφθηκε απόφαση για εξαγορά της στρατιωτικής θητείας αλλά δεν υπάρχει κάτι που να αφορά τους αντιρρησίες συνείδησης που αρνούνται να την κάνουν.
 
Ο «βουλευτής» Μόρφου του ΚΕΕ, Μεντές Γκιουντούζ είπε ότι οι τροποποιήσεις που αποφάσισε το «υπουργικό» θα συζητηθούν σε «υποεπιτροπή» της «βουλής» σχολιάζοντας ότι αυτό μπορεί να είναι ένα βήμα προς έναν «επαγγελματικό στρατό».
 
Ανέφερε επίσης ότι μπορεί να αλλάξουν τα ποσά που ζητούνται ως αντίτιμο της στρατιωτικής θητείας και οι ημερομηνίες όπως το έτος 2016 για όσους ήταν στο εξωτερικό και χαρακτηρίστηκαν λιποτάκτες, να φτάσει μέχρι το 2020.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας