Δεν πτοούνται οι Κύπριοι-Αυξημένη η ζήτηση για τα βρετανικά πανεπιστήμια

Δεν αλλάζουν το σχεδιασμό τους, για την επερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά τα βρετανικά πανεπιστήμια, αφού οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά, παρά την κατάσταση που επικρατεί, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα. Παράλληλα, φαίνεται ότι και οι Κύπριοι επέλεξαν το Ηνωμένο Βασίλειο για τις σπουδές τους, αφού ο όγκος των αιτήσεων είναι ο ίδιος με τις άλλες χρονιές.  
 
Τα βρετανικά πανεπιστήμια ανοίγουν κανονικά τις πόρτες τους, καθώς βρήκαν τρόπο να συνδυάσουν την τεχνολογία, με τη δια ζώσης διδασκαλία, ενώ οι επιστήμονες της χώρας είναι αισιόδοξοι πως μέχρι τα μέσα Ιουλίου τα κρούσματα θα μηδενιστούν.
 
Η διδασκαλία στα Πανεπιστήμια της Αγγλίας θα γίνεται με τη χρήση της τεχνολογίας, αφού οι διαλέξεις των 80-100 φοιτητών θα γίνονται διαδικτυακά, ενώ τα φροντιστηριακά μαθήματα και σεμινάρια θα γίνονται με φυσική παρουσία. Εξάλλου, όλοι οι φοιτητές θα πρέπει να βρίσκονται στην χώρα, όταν ξεκινήσουν τα μαθήματα, αφού με βάση το πρόγραμμά τους, θα έχουν και μαθήματα με διαλέξεις, αλλά και φροντιστηριακά.
 
Σύμφωνα με τον Εκπαιδευτικό σύμβουλο και σύμβουλο σπουδών, Χρύσανθο Σαββίδη, αυτό το μοντέλο διδασκαλίας θα εφαρμόσουν σχεδόν όλα τα βρετανικά πανεπιστήμια, τα οποία θα αξιολογούν τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν ενώπιον τους και θα λάβουν αποφάσεις, για την πορεία της ακαδημαϊκής χρονιάς. Όπως εξήγησε ο κ. Σαββίδης, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βρετανίας μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της τεχνολογίας, αφού η online διδασκαλία εφαρμόζεται από το 1980.
 
Ίδιος όγκος αιτήσεων με τα άλλα χρόνια
Το ενδιαφέρον των υποψήφιων φοιτητών παραμένει το ίδιο, αφού όπως υπέδειξε ο κ. Σαββίδης, ο όγκος των αιτήσεων για τα βρετανικά πανεπιστήμια, παραμένει ο ίδιος με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ από αυτούς που επέβαλαν ήδη αίτηση, ένα ποσοστό του ύψους 10% δείχνει έντονη ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω κορωνοϊού.
 
«Θα περιμένουμε να δούμε αν οι αιτήσεις μετουσιωθούν σε εγγραφή τον Σεπτέμβριο. Μετά τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων, όταν τα παιδιά θα ξέρουν αν έχουν εξασφαλίσει θέση στην Κύπρο, ενδεχομένως να υπάρξει νέα αύξηση στις αιτήσεις, αφού έχουν τα πανεπιστήμια της Βρετανίας, ως εναλλακτική επιλογή».
 
Έχουν εγκριθεί τα πλείστα δάνεια
Ο σύμβουλος σπουδών τόνισε οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά, όσον αφορά στα δάνεια των προπτυχιακών φοιτητών, αφού έχουν ήδη εγκριθεί τα πλείστα εξ αυτών. Όπως τόνισε ξεκίνησε και η διαδικασία για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει ενδεχόμενο να παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα, όσον αφορά στους φοιτητές που ήδη σπουδάζουν στην Βρετανία, ο κ. Σαββίδης τόνισε πως δεν αναμένεται κανένα πρόβλημα, αφού τα πανεπιστήμια ήδη έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και έχουν αποστείλει ήδη τις υποτροφίες στους δικαιούχους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διπλωματικός αγώνας για τα αυξημένα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων
 
Διπλωματικός αγώνας λόγω της αύξησης στα δίδακτρα
Εξάλλου, η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα διπλωματικό αγώνα, ώστε να εξαιρεθούν οι Κύπριοι φοιτητές από την αύξηση των διδάκτρων των βρετανικών πανεπιστημίων μετά το Brexit καταβάλλει η Κυβέρνηση.
 
Όπως έχει ανακοινωθεί, οι φοιτητές που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε., από το 2021 θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια, αφού δεν θα θεωρούνται πλέον εγχώριοι ως Ευρωπαίοι πολίτες, μετά την πλήρη έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Η αύξηση αναμένεται σε όλες τις βαθμίδες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως ανέφερε η αρμόδια Υπουργός Michelle Donelan πριν από λίγες ημέρες, οι φοιτητές από την Ε.Ε. δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση ούτε στα φοιτητικά δάνεια.
 
Οι Ευρωπαίοι φοιτητές πλήρωναν μέχρι τώρα έως και τις 9.250 λίρες, ενώ για τους προερχόμενους από χώρες πέραν του Η.Β., της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου κυμαίνονταν από 10.000-38.000 λίρες. Οι υφιστάμενοι φοιτητές, καθώς κι αυτοί που ξεκινούν το πανεπιστήμιο την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 δεν πρόκειται να έχουν αλλαγή στο καθεστώς διδάκτρων τους.
 
Η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να βρεθεί μια λύση, ωστόσο ακόμη είναι νωρίς για να υπάρξουν αποτελέσματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση
Έλεγχοι από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε πάνω από 300 περίπτερα
Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση