Ταξίδια και κορωνοϊός-Τι πρέπει να προσέξουν οι Κύπριοι που θα πάνε εξωτερικό

Το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ταξιδιού αναψυχής στο εξωτερικό τους επόμενους μήνες άρχισαν να σκέφτονται οι Κύπριοι, έχοντας υπόψη την πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα της δικής μας χώρας, καθώς και κάποιων άλλων. Ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν πως είναι στην κρίση του καθενός αν πρέπει να ταξιδέψει αυτό το διάστημα ή όχι και θα πρέπει να λάβει υπόψη τα δικά του προσωπικά κριτήρια, όπως πχ αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα, πριν πάρει αυτή την απόφαση.
 
Σε περίπτωση που αποφασίσουμε να ταξιδέψουμε, όμως, οι ειδικοί συστήνουν να περιοριστούμε σε ταξίδια προς χώρες της κατηγορίας Α ή Β, κάτι που αντανακλάται και στις ταξιδιωτικές οδηγίες που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών αυτή την εβδομάδα.
 
Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ συστήνει προσοχή σε όσους θα ταξιδέψουν στις χώρες της κατηγορίας Α και Β, ενώ η σύσταση για τις υπόλοιπες χώρες είναι να αποφεύγονται τα ταξίδια, αν δεν είναι αναγκαία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ταξιδιωτικές οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών προς τους πολίτες για τον κορωνοϊό
                                          
Υπενθυμίζεται ότι στην κατηγορία Α βρίσκονται οι ακόλουθες χώρες: Αυστραλία, Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Καναδάς, Δημοκρατία της Κορέας, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Μάλτα, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Φινλανδία. Στην κατηγορία B έχουν τοποθετηθεί οι ακόλουθες: Αγία Έδρα, Ανδόρα, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Μονακό, Ολλανδία, Ουρουγουάη, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σερβία και Τσεχία.
 
Η λίστα αυτή είναι δυναμική, βασίζεται σε επιδημιολογικά δεδομένα και επιδέχεται συχνών αλλαγών από τους αρμοδίους, οι οποίες ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας. Αναθεωρημένες οδηγίες για ταξιδιώτες αναμένεται να εκδώσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος χθες συνέστησε στους πολίτες να καλύπτουν τον πρόσωπό τους, ενόσω βρίσκονται στο αεροπλάνο.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε ότι όσοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν πρέπει να επιλέξουν πολύ προσεκτικά την χώρα που θα μεταβούν, βασιζόμενοι στην κατηγοριοποίηση που γίνεται στην Κύπρο.
 
Ερωτηθείς για την ασφάλεια των ταξιδιών με αεροπλάνο, δεδομένης και της πρόσφατης δήλωσης του ΠΟΥ, ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε ότι με βάση τα δικά μας στοιχεία είναι ασφαλή, καθώς, ενώ είχαμε αριθμό ταξιδιωτών και επαναπατρισθέντων που ήταν φορείς του κορωνοϊού, από τις εξετάσεις που ακολούθησαν δεν διαπιστώθηκε καμία περίπτωση μετάδοσης του ιού εντός του αεροπλάνου.
 
Τόνισε, ωστόσο, πως θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο. Όπως εξήγησε, θα πρέπει οι μάσκες να φοριούνται συνέχεια τόσο στο αεροδρόμιο όσο και εντός του αεροπλάνου. Παρόλο που συνήθως συστήνεται να κινούμαστε ενώ βρισκόμαστε σε πτήση, στην εποχή του κορωνοϊού θα πρέπει η μετακίνηση εντός του αεροπλάνου να περιοριστεί μόνο στα απολύτως αναγκαία. Ο Πέτρος Καραγιάννης προτείνει, επίσης, να επιδιώκουμε να καθόμαστε στην ίδια σειρά με όσους συνταξιδεύουμε και αποτελούν επαφές μας, όπου αυτό είναι δυνατόν, και να αποφεύγουμε να μιλήσουμε κατά τη διάρκεια της πτήσης με αγνώστους που μπορεί να κάθονται κοντά μας, ιδιαίτερα εάν δεν φορούν όλοι μάσκες, λόγω των σταγονιδίων.
 
Όταν φτάσουμε στον προορισμό μας, παρά την χαλάρωση των διακοπών, δεν πρέπει να χαλαρώνουμε καθόλου με τα μέτρα αυτοπροστασίας. Χώρες της κατηγορίας Α, που έχουν παρόμοια επιδημιολογική εικόνα με την Κύπρο, έχουν και παρόμοια μέτρα, άρα θα πρέπει να τα μελετήσουμε από πριν και να τα τηρούμε με αυστηρότητα. Θα πρέπει, επίσης, να φροντίζουμε να πηγαίνουμε σε χώρους που τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως θα κάναμε και στην Κύπρο.
 
Ο Δρ. Καραγιάννης πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε χώρους με μεγάλο συνωστισμό και να φροντίζουμε να τηρούμε τις αποστάσεις. Επίσης, όταν ταξιδεύουμε, καλό είναι έχουμε συνεχώς μαζί μας μικρά μπουκαλάκια με αντιβακτηριδιακό τζελ και αντιβακτηριδιακά υγρομάντυλα, καθώς δεν ξέρουμε πότε θα τα χρειαστούμε.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»