Στην Πηλείδου το μπαλάκι για τη μετακίνηση πετρελαιοειδών

Πολιτική είναι η απόφαση για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στο Βασιλικό, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Κυπριανού, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής.
 
Πρόσθεσε ότι σήμερα η Επιτροπή συζήτησε ύστερα από αυτεπάγγελτη πρόταση βουλευτών, το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από την Λάρνακα στο Βασιλικό, ο έλεγχος στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, οι εκκρεμότητες και τα προβλήματα που προκύπτουν για ολοκλήρωση της συγκεκριμένης ενέργειας.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού «χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και φαίνεται να υπάρχουν συγκλίσεις για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να μεταφερθούν κυρίως οι δεξαμενές υγραερίου στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό. Ωστόσο λόγω της σημερινής ορκωμοσίας της νέας Υπουργού Ενέργειας αλλά και του γεγονότος ότι ο Υπουργός Μεταφορών δεν πρόλαβε να ενημερωθεί για τη χθεσινή σύσκεψη, ορίστηκε ξανά συνεδρία της Επιτροπής στις 28 Ιουλίου».
 
Αναμένεται ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής «θα ληφθεί η τελική απόφαση σε σχέση με την διαδικασία, ούτως ώστε να γίνει η μετακίνηση των πετρελαιοειδών, με απόλυτη ασφάλεια. Μας ενδιαφέρει βεβαίως η μετακίνηση των εγκαταστάσεων να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα αλλά την ίδια ώρα μας ενδιαφέρει και η ασφάλεια στο Ενεργειακό Κέντρο» είπε.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κυπριανού είπε πως στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου παρόντες «ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα, μεταξύ των οποίων οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Ενέργειας και Μεταφορών και ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του για την καθυστέρηση στην διαδικασία μεταφοράς των εγκαταστάσεων υγραερίου και υγρών καυσίμων».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «παρόντες σήμερα στην Επιτροπή ήταν και οι Εταιρείες Πετρελαιοειδών που ανέφεραν πως θέλουν να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι του Βασιλικού για την εκφόρτωση των πλοίων. Επίσης παρόντες ήταν η Αρχή Λιμένων και οι μελετητές της οι οποίοι  έχουν κάνει συγκεκριμένες μελέτες για να μετακινηθούν με ασφάλεια οι δεξαμενές. Ουσιαστικά σήμερα έγινε μια κατ’ αρχήν συζήτηση» είπε ο κ. Κυπριανού σημειώνοντας ωστόσο πως «η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό δεν είναι απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων».
 
Εξήγησε ότι η Βουλή «απλά παρακολουθεί την εξέλιξη της πολιτικής απόφασης για την μετακίνηση  των πετρελαιοειδών. Θεωρούμε ότι προχωρεί το θέμα και υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις ενώ κάποιες μελέτες που έχουν κάνει οι Lloyd’s για λογαριασμό των εταιρειών, φαίνεται να συνάδουν ή να μπορούν να έρθουν σε σύγκλιση με την επιστημονική μελέτη της Αρχής Λιμένων».
 
Ο Ανδρέας Κυπριανού επανέλαβε ότι «η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό είναι πολιτική απόφαση και πρέπει πρώτα να ενημερωθεί για το θέμα η νέα Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλίδου. Αναμένουμε ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής στις 28 Ιουλίου οι Υπουργοί Ενέργειας και Μεταφορών θα μας ενημερώσουν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη μετακίνηση αυτή και τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα γι΄αυτή την ενέργεια».

(ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»