Ζητήματα των ορεινών περιοχών που χρήζουν άμεσης προσοχής συζήτησαν Δίπλαρος-Χαμπιαούρης

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, επισκέφθηκε σήμερα (7/7/2020) κοινότητες της περιοχής Τροόδους μαζί με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, κ. Κώστα Χαμπιαούρη.
 
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του κ. Δίπλαρου, «η επίσκεψη του Αντιπρόεδρου-Βουλευτή Λεμεσού, έγινε με σκοπό να συζητηθούν εκτενώς συγκεκριμένα ζητήματα που χρήζουν άμεσης προσοχής από την πολιτεία».
 
Λόγω της πανδημίας του COVID-19 ένα μεγάλο μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού καθυστέρησε. Για τον λόγο αυτό ο Ευθύμιος Δίπλαρος έχει ξεκινήσει μια σειρά συζητήσεων και επαφών έτσι ώστε να επαναδιατυπωθούν οι ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών και να μεταφερθούν με άμεσο τρόπο στην κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της διευρυμένης εκστρατείας του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ εντάσσεται η σημερινή επίσκεψη του στις κοινότητες της περιοχής Τροόδους μαζί με τον αρμόδιο Επίτροπο.
 
Τα σημαντικά ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος αφορούσαν κυρίως τον τουρισμό, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Δίπλαρο, συζητήθηκαν τα ακόλουθα:
 
Τουρισμός
•             Συζητήθηκε εκτεταμένα η ανάγκη για ανάδειξη των ορεινών κοινοτήτων στο εξωτερικό. Οι κοινότητες της περιοχής Τροόδους έχουν πληθώρα αξιοθέατων και φυσικές ομορφιές που με σωστή προώθηση μπορούν κάλλιστα να μετατραπούν σε πόλο έλξης τουριστών. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα καταλύματα και μάλιστα τα περισσότερα παρέχουν υψηλή ποιότητα σε συγκριτικά χαμηλότερες τιμές από τα μεγάλα ξενοδοχεία των αστικών κέντρων. Έχει ξεκινήσει μια πρώτη συζήτηση για εφαρμογή συγκεκριμένων έργων και δράσεων που θα προωθούν τον εναλλακτικό τουρισμό και θα αξιοποιούν στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες. Η περιοχή Τροόδους έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να προσελκύσει διαφορετικού είδους τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός κ.α. Έχει παρατηρηθεί πως μέχρι σήμερα για τους σκοπούς ανάδειξης των ορεινών κοινοτήτων οι δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών δεν έχουν εκμεταλλευτεί πλήρως. Σκοπός μας είναι αυτό να διορθωθεί έτσι ώστε να φτάσουν οι ομορφιές των κοινοτήτων της περιοχής Τροόδους σε όλη την Ευρώπη.
•             Στην προσπάθεια αυτή σημαντική είναι η συμβολή του αρμόδιου υφυπουργείου, που έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, όπως φυσικά και του γραφείου του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, που σε καθημερινή βάση δίνει ένα συντεταγμένο αγώνα για ανάδειξη της περιοχής Τροόδους.
 
Εκπαίδευση
•             Έχουν διατυπωθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και γενικότερα οι νέοι των ορεινών περιοχών Τροόδους λόγω του αρνητικού αντίκτυπου που δημιουργείται από τις γεωγραφικές και κοινωνικές ανισότητες, σε σύγκριση με τις αστικές περιοχές. Κύρια απαίτηση του Επίτροπου Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, την οποία αντιλαμβάνεται πλήρως η κυβέρνηση, είναι η αναγνώριση της περιοχής ως ζώνη εκπαιδευτικής προτεραιότητας, όπου θα ισχύουν ιδιαίτερες εκπαιδευτικές συνθήκες. Η κυβερνητική πολιτική σχετικά με την Παιδεία θα πρέπει να σχεδιαστεί συνειδητά και στοχευμένα, έτσι ώστε να αμβλυνθούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι των ορεινών περιοχών.
•             Στη συζήτηση έχει διατυπωθεί ως επιτακτική ανάγκη από τον Επίτροπο, η άμεση ανάγκη δημιουργίας Τεχνικής Σχολής στην περιοχή Τροόδους. Αποτελεί βασικό αίτημα των κοινοτήτων και είναι πρώτιστος στόχος του Επιτρόπου. Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ θεωρεί πως το αίτημα είναι εύλογο και πως θα βελτιώσει άμεσα την ποιότητα ζωής των κατοίκων και ιδιαίτερα των μαθητών, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει το φαινόμενο της αστυφιλίας. Η Τεχνική Σχολή στην περιοχή Τροόδους θα μπορεί να παρέχει επαγγελματικές κατευθύνσεις που θα συνάδουν με τις ανάγκες της περιοχής.
•             Οι δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες είναι τεράστιες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν άμεσα τη μαθησιακή διαδικασία. Θα πρέπει να εξεταστούν και να αναπτυχθούν άμεσα υπηρεσίες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Μετά την πανδημία και την ανταπόκριση του Υπουργείου Παιδείας με τη χρήση της τηλεκπαίδευσης, έχει αποκτηθεί σημαντική εμπειρία, η οποία δύναται να εφαρμοστεί έτσι ώστε να διευκολύνει τους μαθητές των ορεινών κοινοτήτων. Η τηλεκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει άμεσα στην άμβλυνση χωρο-χρονικών, γεωγραφικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές της περιοχής Τροόδους.
•             Ένας ακόμη στόχος που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η αναπροσαρμογή των υφιστάμενων  υπηρεσιών για παιδιά προσχολικής ηλικίας, με στόχο την εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Στον σχεδιασμό έχει ενταχθεί η ανάγκη για δημιουργία νέων δομών στις εν λόγω υπηρεσίες.
 
Συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να γίνουν άμεσα είναι:
•             Δημιουργία επιμορφωτικού δικτύου για τους εκπαιδευτικούς της
υπαίθρου, που θα διευκολύνει το έργο τους και την καλύτερη μεταξύ τους επικοινωνία.
•             Έναρξη συζήτησης με τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών έτσι ώστε να γίνει ορθή και αποτελεσματική ένταξη των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα για τους μαθητές των ορεινών κοινοτήτων.
 
Πολιτισμός
•             Διατυπώθηκε η ανάγκη για καλύτερη διαχείριση και ανάδειξη της ιστορίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Τροόδους.
•             Σχεδιασμός συντονισμένων δράσεων για την ανάδειξη της περιοχής Τροόδους μέσα από πολιτισμικές εκδηλώσεις.
 
Αθλητισμός
•             Το αθλητικό κέντρο Γλαύκος Κληρίδης με τις απαραίτητες αλλαγές μπορεί να μετατραπεί σε ένα στολίδι για την περιοχή και να γίνει πόλος έλξης αθλητών. Εξετάζονται οι ενέργειες εκείνες που θα οδηγήσουν στην επαναλειτουργία  του.
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι