Καμίνι και σήμερα η Κύπρος, δεν ξεκολλά από τα ύψη ο υδράργυρος

Εποχική χαμηλή πίεση και σχετικά θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή, ενώ η θερμή αέρια μάζα υποχωρεί την Τετάρτη.
 
Σήμερα, μετά τη διάλυση της τοπικής αραιής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Ωστόσο, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται από το μεσημέρι και μετά πιθανό να δώσουν μεμονωμένη βροχή χωρίς να αποκλείεται και καταιγίδα, στα ορεινά ή και στο εσωτερικό, το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και τοπικά το πρωί μέχρι νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ αλλά το απόγευμα μέτριοι και παροδικά στα προσήνεμα μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά λίγο ταραγμένη αλλά το απόγευμα στα προσήνεμα παράλια θα είναι μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 31 στα δυτικά και στα νοτιοδυτικά παράλια, και γύρω στους 33 βαθμούς στα υπόλοιπα παράλια καθώς και στα ψηλότερα ορεινά.
 
Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά, κυρίως στα παράλια, αναμένεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ για να καταστούν αργότερα βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά μεταβλητοί, ασθενείς, 2 με 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη, εκτός από τα δυτικά όπου θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και γύρω στους 21 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.
 
Την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τα απογεύματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες πολύ πιθανό να δώσουν μεμονωμένη βροχή ή και καταιγίδα, στα ορεινά ή και σε περιοχές του εσωτερικού. Τις νύκτες και νωρίς τα πρωινά αναμένεται τοπική χαμηλή νέφωση και αραιή ομίχλη ή ομίχλη.
 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση την Τρίτη, κυρίως στο εσωτερικό και στα ορεινά, για να κυμανθεί λίγο πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ την Τετάρτη θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Την Πέμπτη δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή στη θερμοκρασία.
 
Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία
Λόγω των υψηλών θερμοκρασίων, η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε εκ νέου κίτρινη προειδοποιήση, η οποία θα βρίσκεται σε ισχύ από τη 1:00 το μεσημέρι μέχρι τις 5:00 το απόγευμα. 
 
Όπως αναφέρεται, η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό αναμένεται να ανέλθει στους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά αναμένεται να ανέλθει στους 33 βαθμούς Κελσίου. 

 
Οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για τις υψηλές θερμοκρασίες
Βασικά μέτρα για την πρόληψη των ανεπιθύμητων επιδράσεων των υψηλών θερμοκρασιών στον ανθρώπινο οργανισμό συστήνει το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως σε συνέχεια προειδοποίησης που εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται και/ή αναμένεται να καταγραφούν, σήμερα και/ή τις επόμενες μέρες, κυρίως στο εσωτερικό, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν στο κοινό βασικά μέτρα για την πρόληψη των ανεπιθύμητων επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό.
 
Συγκεκριμένα συστήνονται:
 
Αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο όπως και της άσκοπης διακίνησης και βαριάς σωματικής άσκησης. Είναι σωστό να προτιμούνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός.
 
Ελαφρό ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο.
 
Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Προτίμηση στις ελαφρές τροφές, λαχανικά και χυμούς.
 
Λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού.
 
Χρήση συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα ειδικά κατά τις ζεστότερες ώρες της μέρας. Κατά τη διάρκεια της νύκτας καλό είναι τα παράθυρα να μένουν ανοικτά.
 
Πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 
Επίσης αναφέρεται πως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες. Αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, συνίσταται να είναι ντυμένο ελαφρά. Να ζητούνται οδηγίες από τον Παιδίατρο σχετικά με τη λήψη υγρών.
 
Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν.
 
Επίσης συστήνεται να αποφεύγεται όσο είναι δυνατό η χρήση φούρνου και κουζίνας για να μην αυξηθεί περισσότερο η θερμοκρασία του σπιτιού σας.
 
Ακόμη μην αφήνετε ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο νήπια, ηλικιωμένους, κατοικίδια. Όπως αναφέρεται ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις ψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα να εργάζονται σε περιβάλλον όπου επικρατεί πολλή ζέστη και υγρασία, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όπως διουρητικά, κ.α.
 
Το Υπουργείο Υγείας καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τη χρονική περίοδο για την οποία εκδόθηκε προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και να παρακολουθούν τα ΜΜΕ για περαιτέρω ανακοινώσεις που πιθανόν να εκδοθούν από τα αρμόδια Τμήματα εάν παραστεί ανάγκη.

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα