Ανησυχία για την αλυσίδα μετάδοσης σε εταιρεία στη Λεμεσό-Συστάσεις των ειδικών

Δεν προκαλεί πανικό, αλλά ανησύχησε και κινητοποίησε τις αρμόδιες Υπηρεσίες η δημιουργία, της πρώτης μετά την άρση των μέτρων, αλυσίδας μετάδοσης, ανάμεσα σε υπαλλήλους εταιρείας με έδρα τη Λεμεσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε εταιρεία στη Λεμεσό τα δύο κρούσματα από ιχνηλάτηση-Καθησυχάζουν οι ειδικοί

Ήδη οι επαφές των 4 ατόμων που διαγνώστηκαν με covid-19 βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ομάδας ιχνηλάτησης και δόθηκαν οδηγίες σε αρκετά άτομα να παραμείνουν υπό περιορισμό. Η μεγάλη ανακούφιση προέρχεται από το γεγονός, ότι η εν λόγω εταιρεία δεν ασχολείται με την εξυπηρέτηση κοινού, κάτι που σε πρώτη φάση περιορίζει τον αριθμό των ατόμων που πρέπει να ελεγχθούν.
Το πρώτο άτομο από τη συγκεκριμένη αλυσίδα είχε ανακοινωθεί ως θετικό, στις 29 Ιουνίου. Ωστόσο, είχε φτάσει στις 20 του ίδιου μήνα, από τις ΗΠΑ μέσω χώρας της κατηγορίας Α. Υποβλήθηκε σε εξέταση στο αεροδρόμιο με αρνητικό αποτέλεσμα και στη συνέχεια ανέπτυξε συμπτώματα και υποβλήθηκε ξανά σε εξέταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, που ήταν θετική. Το συγκεκριμένο άτομο κατείχε ειδική άδεια για να δουλέψει στην Κύπρο.

Την επόμενη ημέρα, ανακοινώθηκε ως θετικό ακόμη ένα άτομο που ήταν επαφή του ταξιδιώτη από τις ΗΠΑ. Τα υπόλοιπα δύο ανακοινώθηκαν το Σάββατο, πριν δύο ημέρες δηλαδή,  αφού η εταιρεία που τους εργοδοτεί, τους υπέβαλε σε τεστ κορωνοϊού. Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε απολυμάνσεις των χώρων της.

Αυτό που ανησύχησε είναι ότι παρήλθαν δεκατέσσερις ημέρες, από τότε που ξεκίνησε η αλυσίδα μετάδοσης και αυτοί που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, πρόλαβαν να έρθουν σε επαφή και με άλλα άτομα, που εντοπίζονται από την ομάδα ιχνηλάτησης.
Είναι γι’ αυτό το λόγο που ειδικοί καλούν συνεχώς, όλους να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και αποστασιοποίησης, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξουν εστίες αναζωπύρωσης, όπως τη συγκεκριμένη. «Θεωρείται εγχώρια μετάδοση πλέον, την οποία πρέπει να σταματήσουμε στο πρώτο στάδιο πριν προχωρήσει στο δεύτερο και μας δημιουργήσει μια αλυσίδα από θετικούς», είχε δηλώσει στον REPORTER, ο καθηγητής μοριακής ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος να κλείσει η εταιρεία εφόσον απολυμανθεί και ληφθούν μέτρα.

Οι επιδημιολόγοι πάντως είναι καθησυχαστικοί, αναφέροντας όμως, πως εάν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα από τη συγκεκριμένη αλυσίδα ή από άλλες εγχώριας μετάδοσης αυτό θα είναι ανησυχητικό.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν ήρθε σε επαφή με ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα ο Ντένιτς-Ιχνηλατούνται επαφές

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, συνεχίζει πάντως να προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση εκ μέρους των πολιτών στα μέτρα προφύλαξης. Τονίζει δε, πως είναι πολύ σημαντικός ο περιορισμός των δραστηριοτήτων και η απομόνωση κάποιων ατόμων υπό καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού. Όπως σημειώνει η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, «άτομα που έχουν αφιχθεί στην Κύπρο από οποιαδήποτε χώρα πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στις Κατηγορίες Α και Β, θα πρέπει επίσης να τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό για χρονικό διάστημα 14 ημερών. Για την αποτροπή της έξαρσης του ιού και την επιστροφή στην κανονικότητα, πρέπει να συνεχιστεί η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους τους πολίτες. Η στρατηγική άρσης μέτρων στηρίζεται στην ατομική και συλλογική μας υπευθυνότητα».

Πενταπλασιασμός των τυχαίων τεστ
Η ανακοίνωση κι άλλων χωρών στην κατηγορία Α, όπου δεν χρειάζεται τεστ κορωνοϊού, ήρθε πάντως σχεδόν ταυτόχρονα με την απόφαση για πενταπλασιασμό των τυχαίων ελέγχων σε επιβάτες με τη μέθοδο του pooling. Πρόκειται για μια πρακτική που προτάθηκε και στις ΗΠΑ και άρχισε να χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα. Τα τεστ των ταξιδιωτών θα ομαδοποιούνται ανά πέντε και θα εξετάζονται ως ένα δείγμα. Εάν είναι θετικό το δείγμα τότε θα υποβάλλονται όλοι σε ξεχωριστό τεστ. Εάν όχι δεν θα χρειάζεται περαιτέρω εξέταση. Όπως εκτιμάται καθημερινά θα εξετάζονται μέσω των τυχαίων τεστ, περίπου 1500 επιβάτες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσπασε το φράγμα των χιλίων κρουσμάτων η Κύπρος-Άλλοι τρεις θετικοί στον ιό
 

Δειτε Επισης

Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Έφοδος της Αστυνομίας σε οικία 23χρονου-Εντοπίστηκαν σχεδόν 2,000 κροτίδες
Χειροβομβίδα σε οικία επιχειρηματία και εμπρησμός σε όχημα στη Λάρνακα-Δύο χτυπήματα σε λίγες ώρες
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά