Με τύμπανα στο ΥΠΠΑΝ ηθοποιοί και καλλιτέχνες-Αποδοκιμασίες και χοροί (pics&vid)

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την έντονη δυσαρέσκειά τους, για τον τρόπο που η Κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα με το έκτακτο επίδομα τους.
 
Η πορεία ξεκίνησε από τον χώρο στάθμευσης του Πάρκου Αγίου Δημητρίου στην οδό Κορυτσάς (ο πίσω δρόμος της Σχολής Τυφλών και του Μακάρειου Νοσοκομείου), στις 7.30. Την πορεία οδηγεί η Ομάδα Κρουστών Batukinio καθόλη τη διάρκεια της πομπής, ενώ στάση έξω από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες.
Γύρω στις 8:15 οι διαμαρτυρόμενοι έφθασαν έξω από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, κρατώντας πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Έλεος» και «οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν είναι επαίτες».
Έξω από την πύλη του Υπουργείου, άρχισαν να γιουχάρουν, ενώ πέρασαν από την είσοδο, στον προαύλιο χώρο του κτιρίου.
 
Αφότου εισήλθαν στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου, άρχισαν τους χορούς, υπό τη μουσική υπόκρουση της ομάδας Butakinio, δείχνοντας έτσι τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαμαρτυρίας τους.
Σε δηλώσεις της η ηθοποιός Λέα Μαλένη επισήμανε ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξουν θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές παραγωγές και παραστάσεις χορού από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς προετοιμασία.
 
«Δηλώνουμε θλίψη και απογοήτευση γιατί πέρα από κάποια περιορισμένα μέτρα σε κάποιους οργανισμούς, η Πολιτεία δεν εξήγγειλε κανένα πρόσθετο μέτρο στήριξης των φορέων που παράγουν πολιτισμό παρά τις ζημιές που υπέστησαν και υφίστανται, συνεπεία της πανδημίας».
 
Εξέφρασε επίσης την απογοήτευση και τη θλίψη της γιατί στο τέταρτο πακέτο στήριξης, δεν συμπεριλαμβάνονται οι αυτοτελώς εργοδοτούμενοι.
Από την πλευρά του, ο κ. Προκόπης Αγαθοκλέους επισήμανε ότι  σκοπός της εκδήλωσης δεν είναι άλλος από το να σταλούν ηχηρά μηνύματα από τους ανθρώπους της τέχνης, από τους ανθρώπους του πολιτισμού, ότι ο πολιτισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός που διατηρείται και θρέφεται από ζωντανούς ανθρώπους.
 
«Χρήζουμε αντιμετώπισης ίσης με τους υπόλοιπους πολίτες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ευχόμαστε ότι τα μηνύματα έχουν σταλεί. Η υπόσχεση μας είναι ότι άλλες εκατό φορές μπορούμε να βρεθούμε ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο ειρηνικά και δυναμικά, αν δεν έχουν σταλεί τα μηνύματα».
 
Ο Υπουργός Παιδείας, δεν ήταν παρών στην εκδήλωση και όπως υπέδειξε ο κ. Αγαθοκλέους αυτό δεν τους εξέπληξε.
 
«Η στάση των τελευταίων μηνών, αλλά και αυτή την ώρα που μιλάμε το Υπουργείο Πολιτισμού, παρουσιάζει πρόβλημα επικοινωνίας. Δεν μας υποδέχτηκε ούτε  Υπουργός, ούτε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και αυτό μιλάει από μόνο του.
 
Η κ. Μαρία Λοϊζίδου από το χώρο των εικαστικών, εξήγησε ότι «είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε στον Υπουργό ότι χρειαζόμαστε μια δημόσια αξιολόγησει, πως προχωρούν οι αιτήσεις μας. Θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα και τα ποσά. Μόνο αυτή είναι σωστή αντιμετώπιση των ανθρώπων των τεχνών. Είμαστε μια τεράστια μερίδα πολιτών, που δεν εντασσόμαστε σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, χωρίς κοινωνικές ασφαλίσεις και άλλα».
 
Από την πλευρά του ο κ. Μάριος Στυλιανού, υπέδειξε ότι εάν θέλει το Υπουργείο να λέγεται Υπουργείο Πολιτισμού, θα πρέπει να στηρίξει τον πολιτισμό.
 
«Προσφέρουμε στον πολιτισμό και δεν το κάνουμε μόνο από ευχαρίστηση. Είναι η δουλειά μας, από αυτό ζούμε και δεν θέλουμε να μας εμπαίζουν. Οι άνθρωποι του πολιτισμού πρέπει να καταλάβουν επιτέλους, ότι δεν είναι μόνο φως, είναι και νερό, είναι και χρέη, είναι και ρεύμα. Θέλουμε την αναγνώριση και ζητούμε τα αυτονόητα».
 
 

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη