Ο πρώτος μήνας της β’ φάσης του ΓεΣΥ και η στροφή στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Έχει περάσει ένας μήνας από την ιστορική έναρξη της β’ φάσης του ΓεΣΥ και η εφαρμογή της, παρά το γεγονός ότι έγινε εν μέσω πανδημίας και παρά τα προβλήματα που προέκυψαν κυλά ομαλότερα απ’ ότι αναμενόταν. Κι αυτό λόγω της ωριμότητας που επέδειξε ο κόσμος, που πλέον γνωρίζει τη λειτουργία του συστήματος, αλλά και της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

«Το εντυπωσιακό στοιχείο, εάν δει κάποιος τη μεγάλη εικόνα, είναι ότι ξεκίνησε η β΄φάση και η κοινωνία δεν αναστατώθηκε. Δεν υπήρξε το σοκ που αναμενόταν και η έλλειψη υπομονής στην αρχή. Σε αντίθεση με την πρώτη φάση, βλέπουμε μια ωριμότητα και από τους δικαιούχους και από τα νοσηλευτήρια, που ήταν αρκετά προετοιμασμένα. Οι υπηρεσίες άρχισαν να παρέχονται από την πρώτη ημέρα και μάλιστα, με την πολυτέλεια να έχουμε επιλογές», δήλωσε στον REPORTER ο Διευθυντής ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου άρχισαν ήδη να διαφαίνονται προοπτικές επενδύσεων στον τομέα της υγείας. «Έρχονται μηνύματα πως κάποιοι ετοιμάζονται να επενδύσουν στον τομέα της υγείας και να αυξήσουν τις κλίνες τους ή να κάνουν νέες κλινικές. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει και μια οικονομική προοπτική και πως πρόκειται για έναν τομέα που «ξύπνησε» και βρίσκεται υπό άνθιση. Το γεγονός, επίσης πως ο δικαιούχος έχει την επιλογή να πάει όπου θέλει, δημιουργεί έναν ανταγωνισμό μεταξύ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, αλλά και με αυτά του δημοσίου».

Στροφή στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια
Τα στοιχεία του πρώτου μήνα της β΄ φάσης, τα οποία εξασφάλισε ο REPORTER, δείχνουν στροφή των ασθενών στα 39 ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν υπογράψει. Οι παραπομπές ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, είναι πολλαπλάσιες από αυτές στα δημόσια νοσηλευτήρια, όπως επίσης και οι εισδοχές.

Παραπομπές και εισδοχές ασθενών

  • Παραπομπές εσωτερικών ασθενών:              6648
  • Παραπομπές από ΟΚΥπΥ:                              302
  • Εισδοχές εσωτερικών ασθενών:                   4558
  • Εισδοχές εσωτερικών ασθενών ΟΚΥπΥ:              0

Τα στοιχεία καταδεικνύουν, ότι η ειδικότητα με τους πιο πολλούς δικαιούχους που παραπέμφθηκαν τον Ιούνιο, ήταν η μαιευτική και γυναικολογία. Ακολουθούν η γενική χειρουργική και η καρδιολογία.

Ανάλυση παραπομπών

  • ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ:        1445
  • ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ:                   1414
  • ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ:                                936
  • ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ:                                624
  • ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ:                                   364
  • ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ:                 356
  • ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ:                                   310
  • ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ:                       93
  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ:                      90
  • ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ:                                   81

 
Η διαφαινόμενη στροφή προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, είναι κάτι που παρακολουθούν στον ΟΑΥ, που αναμένουν και τα στοιχεία από τις επόμενες εβδομάδες για να δουν εάν πρόκειται για ξεκάθαρη τάση.

«Έγινε και ένα σοκ στα δημόσια νοσηλευτήρια και ήρθαν στην επιφάνεια τα προβλήματα. Εάν καταφέρουν να είναι μια ελκυστική επιλογή για τους ασθενείς, τότε θα υπάρχει ισορροπία. Εάν ο ασθενής μετακινηθεί στον ιδιωτικό τομέα, σημαίνει ότι θα έχουμε πρόβλημα, επειδή θα κληθεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες κάτι σε αυτή τη φάση είναι αδύνατο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν λίστες αναμονής για κάποια περίοδο και θα μείνουν αναξιοποίητες οι κλίνες ου δημοσίου. Αυτό δεν είναι ένα σενάριο που θέλουμε. Είναι αρχή ακόμα, βέβαια. Τα στοιχεία δεν μπορούν από τον πρώτο μήνα να μας δείξουν την κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Είναι κάτι που παρακολουθούμε όμως», υπέδειξε ο Διευθυντής ΟΑΥ.

Ποια προβλήματα παρουσιάστηκαν
Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν τον πρώτο μήνα της εφαρμογής της β’ φάσης άρχισαν να καταγράφονται ώστε να επιλυθούν.

«Ξεκινήσαμε ένα γύρο επαφών με τα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να μας πουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα. Κυρίως τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, είναι τεχνικά δηλαδή θέματα εξοικείωσης με το σύστημα πληροφορικής και με την υποβολή απαιτήσεων. Εντοπίσαμε και κάποιες αστοχίες, όσον αφορά την αποζημίωση κάποιων πράξεων τις οποίες εξετάζουμε όπως και τον κατάλογο αναλωσίμων. Τον πρώτο μήνα δημιουργήθηκε κι ένα πρόβλημα με τους γιατρούς που τα νοσηλευτήρια τους δεν εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ. Είναι ένα θέμα που άρχισε να επιλύεται. Κάποιοι γιατροί θα συνεργαστούν με άλλα νοσηλευτήρια», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση