Τετάρτη 12 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Εντατικοποίηση προσπαθειών επίλυσης θέματος για άρρενες και βρετανικά πανεπιστήμια ζητά η Επίτροπος Ισότητας

  02/07/2020 15:04
Εντατικοποίηση προσπαθειών επίλυσης θέματος για άρρενες και βρετανικά πανεπιστήμια ζητά η Επίτροπος Ισότητας

Εντατικοποίηση προσπαθειών επίλυσης θέματος για άρρενες και βρετανικά πανεπιστήμια ζητά η Επίτροπος Ισότητας

  02/07/2020 15:04
Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου, «χαιρετίζει τα διαβήματα και ενέργειες που γίνονται από πλευράς των εμπλεκόμενων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τους φετινούς άρρενες τελειόφοιτους σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αφορά στην αύξηση των διδάκτρων σε Πανεπιστήμια της Βρετανίας, η οποία θα ισχύσει μετά το 2021».
 
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, σημειώνει η Επίτροπος Ισότητας Φύλων σε ανακοίνωσή της, «οι προσπάθειες για επίλυση του θέματος θα πρέπει να εντατικοποιηθούν, δεδομένου ότι οι ίσες ευκαιρίες πρόσβασης και συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης έχουν καθοριστική σημασία για την προαγωγή της δημοκρατικής αρχής της ισονομίας και την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών».

«Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες και αφορά στην αύξηση των διδάκτρων σε Πανεπιστήμια της Βρετανίας, η οποία θα ισχύσει μετά το 2021 κάτι το οποίο φαίνεται να επηρεάζει δυσμενώς τους φετινούς άρρενες τελειόφοιτους σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφού σύντομα θα κληθούν να καταταγούν στην Εθνική Φρουρά, συμπληρώνοντας 14μηνη θητεία, πριν την εισδοχή τους σε Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρει η Επίτροπος Ισότητας Φύλων.
 
Προσθέτει ότι «επιβαρυντικό παράγοντα φαίνεται ν’ αποτελεί και το γεγονός μη παραχώρησης ευρωπαϊκού δανείου σε φοιτητές που προέρχονται από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
 
Με αυτό το δεδομένο, συμπεραίνει η κ. Αντωνίου, «είναι προφανές ότι οι φετινοί άρρενες τελειόφοιτοι θα εισαχθούν στα βρετανικά πανεπιστήμια με δυσμενέστερους όρους σε σχέση με τις τελειόφοιτες συμμαθήτριές τους».
 
Στην ανακοίνωσή της η Επίτροπος αναφέρει ότι «ως γνωστό, η ίση πρόσβαση ανδρών και γυναικών σε όλες τις μορφές και όλα τα επίπεδα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελεί νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
 
Σύμφωνα με αυτό, «τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες θα πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σε όλους ανεξαίρετα τους πόρους, υλικούς, οικονομικούς, ανθρώπινους, κοινωνικούς, πολιτικούς, και άλλους, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τους χρησιμοποιούν και επωφελούνται από αυτούς επί ίσοις όροις», καταλήγει η Επίτροπος.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας