Σε ένα εικοσιτετράωρο δούλεψε… 26 ώρες γιατρός του ΓεΣΥ-Κι άλλοι στο μικροσκόπιο

Βγάζουν «μάτι» καταχρήσεις μερίδας ειδικών ιατρών, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, αφού δηλώνουν εξωφρενικές υπηρεσίες που εκτοξεύουν την αμοιβή τους. Κάποιες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν μάλιστα, ξεπερνούν κάθε φαντασία…
 
Ο γιατρός που έσπασε το φράγμα του χρόνου...
Αίσθηση προκαλούν οι πράξεις, που δήλωσε γιατρός για μία ημέρα. Στις δηλώσεις αναγράφηκε η ώρα εξέτασης κάθε ασθενή. Όταν προστέθηκαν αυτές οι ώρες, διαφάνηκε πως σε ένα εικοσιτετράωρο εργάστηκε… 26 ώρες.
 
Ο εργασιομανής γιατρός...
Σε άλλη περίπτωση, γιατρός δήλωσε τόσες πολλές πράξεις, που όταν προστέθηκαν διαφάνηκε ότι ο μέσος όρος εργασίας του για κάθε ημέρα, από τότε που συμβλήθηκε στο Γενικό Σύστημα Υγείας είναι… δεκαέξι ώρες.

Η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων από τον ΟΑΥ, που πραγματοποιεί ελέγχους σε τρία επίπεδα, έφερε στο φως και άλλες καταχρήσεις που έχουν σχέση αυξημένες ιατρικές εξετάσεις και αυξημένες συνταγογραφήσεις φαρμάκων.
 
Ο γιατρός που τα κάνει όλα...
Ένα εξόφθαλμο παράδειγμα είναι γιατρός, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι ακόμα και για ασθένειες, όπου απαιτούν απλή εξέταση, διενεργεί γενικό τσεκ απ, δηλώνοντας υπερβολικές πράξεις, η κάθε μία εκ των οποίων πληρώνονται.

Παρόμοια ύποπτη πρακτική, ακολουθούν αρκετοί άλλοι ειδικοί γιατροί που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΟΑΥ.

«Η ανάλυση των στοιχείων ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες, αλλά η έλλειψη ιστορικού δημιουργούσε μεγαλύτερη δυσκολία. Όσο περνά ο καιρός μαζεύονται περισσότερα στοιχεία και μπορούν να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα, αφού μπορείς να δεις τη συμπεριφορά του γιατρού σε μεγαλύτερο διάστημα. Να μην ξεχνάμε ότι τους πρώτους μήνες εφαρμογής της α’ φάσης του ΓεΣΥ, ήταν αναμενόμενο πως υπήρχαν αρκετές στρεβλώσεις, αφού δεν υπήρχαν τόσοι γιατροί και ήταν φυσιολογικό κάποιοι να δουλεύουν πολλές ώρες για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τον κόσμο. Τώρα που υπάρχουν επιλογές, δεν δικαιολογείται», υπέδειξε μιλώντας στον REPORTER o Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Στον ένα χρόνο λειτουργίας της α’ φάσης στο ΓεΣΥ, εντοπίστηκαν στρεβλώσεις και μπήκαν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να περιοριστούν οι καταχρήσεις από γιατρούς. Ωστόσο, κάποιοι εφευρίσκουν νέες μεθόδους για να ξεγελούν το σύστημα.

«Ο έλεγχος γίνεται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι στο σύστημα πληροφορικής που έχει εμπεδωμένους κάποιους ελέγχους και δεν επιτρέπει κάποιες πράξεις γιατρών. Μπήκαν στο σύστημα περίπου 10 χιλιάδες κανονισμοί (rules). Το δεύτερο επίπεδο ελέγχου, γίνεται όταν έρχονται οι απαιτήσεις των γιατρών για να πληρωθούν. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Δηλαδή, μπορεί να ρωτήσεις τον ασθενή εάν όντως πήρε υπηρεσία ή μπορεί να ζητήσεις από επιστημονική επιτροπή, να γνωματεύσει κατά πόσον έπρεπε να δοθεί κάποια υπηρεσία, με βάση το ιστορικό του ασθενή κ.λπ. Το τρίτο επίπεδο είναι αυτό της ανάλυσης δεδομένων (data analysis), όπου βλέπεις τη συνολική συμπεριφορά του γιατρού με βάση τα στατιστικά του», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Κλήθηκαν για εξηγήσεις
Όλοι οι γιατροί που θεωρείται πως έκαναν καταχρήσεις στο σύστημα, κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις, για να τους δοθεί η ευκαιρία να εκφράσουν τη θέση τους. Εάν δεν πείσουν, τότε ακολουθείται διαδικασία εντός ΟΑΥ, που προνοεί μέχρι και αποβολή τους από το σύστημα.

«Όταν εντοπιστούν παράξενες ή ύποπτες συμπεριφορές, τότε ζητείται εξήγηση από τον γιατρό και αναλόγως με την απάντησή του, ο οργανισμός προχωρά είτε σε παρακράτηση χρημάτων, είτε επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο, είτε αναστέλλει τη σύμβασή του ή ακόμα μπορεί και να τον αποβάλει από το σύστημα. Από τους πρώτους μήνες ξεκινήσαμε να κάνουμε παρακράτηση χρημάτων, αλλά τώρα γίνεται πιο συστηματικά, αφού μπήκαν πιο ξεκάθαροι κανόνες. Στείλαμε σε κάποιους και επιστολές που επιστήσαμε την προσοχή. Μέχρι στιγμής δεν αποβλήθηκε κανένας», σημείωσε ο Διευθυντής του ΟΑΥ.

Ακόμη και ποινές φυλάκισης
Αν διαπιστωθεί πως διαπράχθηκε ποινικό αδίκημα από κάποιο γιατρό, τότε υπάρχει και η δυνατότητα να παραπεμφθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.
 
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, «οποιοδήποτε πρόσωπο παρέχει εσκεμμένως ψευδείς ή ανακριβείς πληροφορίες ή στοιχεία σε σχέση με οποιαδήποτε διάταξη του περί του Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου, διαπράττει ποινικό αδίκημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση δύο ετών ή χρηματική ποινή δύο χιλιάδων λιρών ή και με τις δύο αυτές ποινές».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί